Pomii fructiferi se planteaza in martie

 Considerata prima luna de primavara, martie este cea mai solicitanta pentru gradinarit. De modul in care se lucreaza gradina luna aceasta depind roadele culese in toamna.

Chiar daca multi dintre proprietarii de case pe pamant sunt doar gradinari de weekend, este bine de stiut ca martie este si cea mai potrivita luna a anului pentru plantarea pomilor fructiferi, a multor arbusti si pomi ornamentali.

Deja in piete au aparut la comercializare stolonii de capsuni sau puietii de pomi fructiferi; preturile sunt diferite, in functie de soi, de inaltime sau in functie de piata in care se vand. Amatorii de pomi ornamentali cu fructe comestibile pot opta intre nectarini sau piersici. Pomii ornamentali incep sa rodeasca la 2-3 ani de la plantare.

In cazul in care aveti deja plantati in gradina pomi fructiferi sau ornamentali, luna aceasta trebuie sa le acordati o atentie speciala. Unii, cum ar fi de exemplu piersicul, caisul sau prunul, necesita scurtarea ramurilor anuale care au depasit anumite lungimi.

Piersicul are nevoie de taiere daca ramurile anuale au depasit 50-60 de cm, prunul si caisul daca ramurile anuale au trecut de 40 de cm.

Ciresul si visinul nu au nevoie de taiere de normare, avertizeaza specialistii si  necesita doar o operatiune de intretinere a coroanei.

La mar si par, nu se recomanda taierea ramurilor anual, deoarece in varful acestora se afla mugurii de rod.

O alta lucrare importanta in gradina este igienizarea livezii si varuirea trunchiurilor de pomi din livada.

Pentru igienizarea livezii, adunati frunzele uscate, fructele sau ramurile cazute si razuiti trunchiurile copacilor cu o perie aspra, pentru indepartarea daunatorilor. Varul dat apoi pe trunchiul copacilor distruge ouale insectelor si daunatorilor care au hibernat la adapostul crestaturilor din scoarta si impiedica dezvoltarea muschilor si lichenilor pe trunchiuri.

Articole asemănătoare

 • Panseluta, floarea lunii mai

  Poate cea mai des intalnita floare din luna mai este panseluta. Panseluta este o planta de mici dimensiuni, care creste pe tulpina si atinge maxim 15 cm inaltime. Petalele sale se gasesc in 2, chiar 3 culori, imbinate armonios.

 • Plantarea pomilor fructiferi

  Pomii fructiferi se planteaza, in general, toamna sau primavara, cand vremea de afara indeplineste cele mai favorabile conditii. Climatul singur, insa, nu reprezinta decat 50% din lucrurile care garanteaza succesul.

 • Rudbeckia - bulgari de soare

  Pentru ca sunt atat varietati anuale cat si perene, conditiile de cultivare difera. Cele anuale, hibrizi obtinuti din specia R.hirta, se seamana in martie in rasadnite calde si se planteaza in gradina in luna mai. Varietatile perene formeaza tufe noi primavara.

 • Ingrijirea vitei de vie in primul an de la plantare

  Vita de vie plantata pe langa casa poate fi pe tulpini joase sau pe tulpini semiinalte si inalte. Vita de vie condusa clasic, adica pe tulpini joase (reduse la simpla buturuga) se cultiva in zonele unde temperaturile din timpul iernii scad sub...

 • Taierile la pomii fructiferi

  Taierile, ca lucrari efectuate in cadrul livezilor, in functie de elementul asupra caruia se intervine, se impart in taieri ale elementelor de rod si taieri ale elementelor vegetative.