Rudbeckia - bulgari de soare

rudbeckia

Foto: Gradinamea.ro

V.S.

 

Denumire stiintifica: Rudbeckia

Familie: Asteraceae

Origine: Nordul continentului America

 

 

Aspect si prezentare: Incluzand 25 de specii, genul Rudbeckia reprezinta una dintre cele mai florifere plante de pe la noi, ce umple de culoare si caldura gradinile noastre la sfarsit de vara.

Are frunze cu petiol lung, alternate si uneori trilobite, usor crestate pe margini si acoperite cu perisori aspri.

Avand atat varietati perene cat si anuale, Rudbechia atrage atentia prin florile mari, galbene sau portocalii cu mijloc proeminent, de culoare bruna. Planta are aspect de tufa si in functie de specie, poate atinge o inaltime de 30-75 cm, 1,50 sau chiar 2 m, aparand uneori peste garduri asemeni unor discuri miniaturale de floarea soarelui.

 

 

 

Conditii de cultivare/ingrijire: Pentru ca sunt atat varietati anuale cat si perene, conditiile de cultivare difera din pricina acestui aspect. Cele anuale, sunt hibrizi obtinuti din specia R.hirta, ce se seamana in martie in rasadnite calde si se planteaza in gradina in luna mai. Infloresc incepand cu luna august pana toamna tarziu.

Varietatile perene, isi pierd frunzele in perioada rece dar in primavara formeaza tufe noi.

 

 

 

Lumina este absolut necesara pentru calitatea florilor de Rudbeckia. O locatie in plin soare garanteaza efectul decorativ al acestor plante in peisajul gradinii, iar caldura lunilor de vara asigura formarea mugurilor florali.

Pentru varietatile perene, udarea se va efectua progresiv, incepand cu luna aprilie, si ajungandu-se la udare abundenta in perioada caniculara, pentru a nu periclita calitatea florilor.

Orice sol de gradina, bine drenat poate constitui alegerea potrivita pentru Rudbeckia.

Aplicarea, inca din toamna, a unui strat de mranita sau compost de frunze peste locul in care ierneaza radacinile plantei, satisface pe deplin necesarul de nutrienti ai acesteia, pe un an intreg, o alta fertilizare nemaifiind necesara.

 

 

 

Inmultirea se realizeaza prin seminte la soiurile anuale. La cele perene, metoda de inmultire cel mai des utilizata o constituie separarea tufelor. Aceasta se poate face atat toamna, inainte de venirea frigului cat si primavara, in lunile martie si aprilie.

 

Perioada de inflorire  se intinde din iulie pana la sfarsitul toamnei.

 

Sfaturi speciale: La soiurile anuale, obtinute din rasaduri, ciupirea varfurilor de crestere, ajuta la ramificare si la obtinerea unui numar mai mare de flori.

 

Alte specii: R.fulgida, R.hirta, R.nitida

 

20 Februarie 2008

Gradinamea.ro

V.S.

 

 

Articole asemănătoare

 • Cum depasim alergiile de primavara

  Primavara, in ciuda zilelor tot mai bune care se intrevad in blandetea razelor de soare, isi fac simtita prezenta alergiile.

 • Lucrari de gradinarit in luna august

  In lumina razelor de soare de sfarsit de vara, gradina este foarte “colorata”, incepand sa capete un aspect din ce in ce mai imbietor. Mai mult chiar, acesta reprezinta primul semn ca a sosit vremea recoltarii legumelor timpurii si ca se impun noi masuri de intretinere.

 • Gradina poate avea si toamna o imagine pozitiva

  Cand vine vorba sa alegem plantele care sa prelungeasca viata gradinii in anotimpul ploios si monoton de toamna, prima data ne gandim la crizanteme, flori foarte frumoase, viu colorate, capabile sa aduca o raza de soare in sufletul fiecaruia dintre noi.

 • Pregatirea gradinii pentru iarna

  Cand noptile de toamna devin tot mai reci trebuie sa incepeti pregatirile pentru iarna. Astfel nu veti avea doar in anotimpul rece o gradina frumoasa. Primavara, cu mult mai putine eforturi plantele din gradina dumneavoastra vor fi sanatoase, avand totodata si un aspect placut ce va da culoare peisajului general.

 • Gradina insorita sau gradina umbroasa?

  Este gradina dumneavoastra un spatiu plin de soare sau, din contra, predomina umbra?