Panseluta, floarea lunii mai


Poate cea mai des intalnita floare din luna mai este panseluta. Panseluta este o planta de mici dimensiuni, care creste pe tulpina si atinge maxim 15 cm inaltime. Petalele sale se gasesc in 2, chiar 3 culori, imbinate armonios.

De aceea, in popor, planta mai este cunoscuta sub denumirea de trei-frati-patati. Florile pot fi purpurii, albastre, galbene sau albe. Panselutele sunt flori viu colorate, mari iubitoare de caldura si lumina, si rezista pana in luna iulie.

Cea mai populara specie de panseluta poate inflori de doua ori pe an. Aceasta poate fi plantata la sfarsitul lunii martie, respectiv inceputul lunii aprilie, precum si in iunie si iulie.

Semintele pentru plantarea panselutelor pot fi achizitionate de la orice magazin de specialitate. O data cumparat rasadul se planteaza atat in ghivece cat si direct in gadina. Daca panseluta se planteaza in gradina, pamantul trebuie afanat in prealabil si nivelat. Daca la plantare, pamantul este bogat in ingrasamant, acesta nu mai trebuie adaugat ulterior.

Principala regula de ingrijire a panselutelor este sa fie udate regulat. Acestea mor repede daca traiesc intr-un sol uscat, asa ca ar fi bine sa te obisnuiesti sa-l verifici zilnic, cu degetele. La polul opus, daca solul este excesiv de ud, exista riscul ca radacinile sa mucegaiasca.

Panselutele se uda de cate ori este nevoie, ori atunci cand solul arata uscat. De asemenea, se fertilizeaza cand rezerva de substante nutritive din sol este mica. In acest caz, se aplica un amestec de 10 g azotat de amoniu, 9 g de superfosfat si 5g  de sulfat de potasiu.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

 • Cum depasim alergiile de primavara

  Primavara, in ciuda zilelor tot mai bune care se intrevad in blandetea razelor de soare, isi fac simtita prezenta alergiile.

 • Garoafa, floarea celor nascuti in ianuarie

  Toti cunoastem garoafele pentru ca fiecare am daruit candva un buchet de garoafe, insa putini stim ca ea este prin excelenta floarea persoanelor nascute in luna ianuarie.

 • Miltonia, frumusetea Americii Latine intr-un ghiveci de flori

  Marele grup al orhideelor include o varietate de apartament declarata convingator de specialisti “floarea lunii Mai”. Miltonia este confundata uneori cu trei frati patati din cauza aspectului, chiar daca botanic vorbind cele doua nu sunt in relatie de rudenie.

 • Activitatile din sera in luna Ianuarie

  Una dintre cele mai mari satisfactii oferite de orice sera este ca pana si iarna, plantele sunt colorate si pline de viata, in timp ce afara majoritatea speciilor dorm adanc sub stratul de zapada.

 • 6 legume de plantat in luna Iunie

  Oricat de mari, frumoase si atractive ar fi gradinile decorative, in cele din urma, tot acelea de legume satisfac necesitatile practice si sunt mai apreciate. Gradina de legume din gospodarie ofera pe langa o indeletnicire constanta