Povesti hazlii din istoria rosiilor

 Rosiile au o istorie interesanta. Se numara printre alimentele sanatoase pe care ar trebui sa le consumam cat de des putem, alaturi de cartofi sau vinete. Am putea sa consideram rosiile ca facand parte din categoria fructelor, nu a legumelor.

Potrivit specialistilor rosiile se crede ca sunt originare din Peru. Acest lucru este adevarat daca luam in considerare teoria potrivit careia pe aceleasi pamanturi se gasesc cele mai multe fructe si legume inrudite prin structura genetica cu rosiile.

De asemenea se ia in calcul ca rosiile au fost aduse in America Centrala prin intermediul comertului care avea loc in vremurile indepartate intre civilizatii. Acest lucru nu s-a intamplat decat pe parcursul a mii de ani.

Cercetarile arata ca exploratorii europeni au descoperit in jurul secolului al XVI-lea ca rosiile erau apreciate foarte mult si de azteci.

Pana si cuvantul rosie pe care noi il atribuim astazi sanatoasei legume provine tot din lumea aztecilor. Cuvantul folosit atunci era "tomatl". Ajunsa in Spania rosia a devenit un ingredient principal in bucataria specifica zonei, raspandindu-se apoi usor in Europa de Sud.

In Germania si Anglia rosiile nu au fost cu usurinta acceptate. Germanii comparau leguma cu "piersicile lupilor", un fruct care face parte din aceeasi familie cu cea a rosiilor insa era folosit potrivit legendelor de vrajitoarele care vroiau sa dea viata varcolacilor.

Englezii credeau ca rosiile sunt otravitoare si pentru o lunga perioada de timp au refuzat consumul acestora.

Daca stam sa analizam ca frunzele rosiilor chiar sunt otravitoare, frica englezilor se justifica. Acestia foloseau cu mult timp in urma si vase din plumb pentru a gati. Cateva cazuri de intoxicatie cauzate in mare parte de plumbul veselei au speriat pe multi, insa cei saraci nu au avut probleme niciodata. Acestia serveau rosiile in vase din lemn.

Credinta in calitatile toxice daunatoare ale rosiilor a persistat pentru un timp indelungat. Astfel primii colonisti americani au refuzat temeinic sa manance din delicioasa leguma care astazi nu doar da gust mancarurilor ci ne ofera si o portie de sanatate pentru a face fata microbilor ce ne inconjoara.

Exista si documente care atesta o intamplare din 1820. La acea vreme o persoana a incercat sa isi puna capat zilelor mancand in fata tribunalului din Boston un kilogram de rosii.

Intreaga multime care s-a adunat la fata locului a ramas foarte surprinsa ca sarmanul suflet nu a murit.

Foto: 1

Articole asemănătoare

  • Tomatele Kmicic

    Un soi hibrid cu o forma ovala, alungita, pe care o intalnim mai rar in cazul rosiilor, gust dulceag putin astringent, rezistenta buni la boli si daunatori, aceste tomate Kmicic sunt o varietate originara din Polonia, foarte apreciata de cultivatori pentru calitatile sale

  • Trandafirul Ingrid Bergman

    Daca va plac trandafirii "clasici" aceasta varietate ar putea fi una dintre cele mai bune alegeri, mai ales ca nuanta de rosu-inchis a florilor cu petale catifelate evoca o eleganta pe masura numelui acestui soi de trandafir teahibrid.

  • Legume si fructe in Cartea Recordurilor

    Cea mai grea tomata aproape a atins patru kilograme - oprindu-se la 3,906 kg - si a fost inregistrata in vara anului 2016, apartinand unui pasionat din SUA.

  • Recorduri Guiness din lumea plantelor

    Cel mai greu pepene: a avut nu mai putin de 159 de kilograme si a fost "opera" lui Chris Kent, din Sevierville, SUA, care si-a inscris recordul pe 4 octombrie 2013.

  • Bauturi traditionale din Slovenia

    Cunoscuta mai curand pentru berea si vinurile sale, Slovenia are si numeroase retete, unele foarte vechi, de bauturi distilate cu grija, amestecuri tari cu arome de fructe, ienupar, cirese si nu numai. Puteti alege una dintre berile locale (si veti gasi cate ceva pentru toate gusturile, oricat de pretentioase), un vin rosu sau alb sau, de ce nu, una dintre bauturile traditionale de mai jos.