Povesti hazlii din istoria rosiilor

 Rosiile au o istorie interesanta. Se numara printre alimentele sanatoase pe care ar trebui sa le consumam cat de des putem, alaturi de cartofi sau vinete. Am putea sa consideram rosiile ca facand parte din categoria fructelor, nu a legumelor.

Potrivit specialistilor rosiile se crede ca sunt originare din Peru. Acest lucru este adevarat daca luam in considerare teoria potrivit careia pe aceleasi pamanturi se gasesc cele mai multe fructe si legume inrudite prin structura genetica cu rosiile.

De asemenea se ia in calcul ca rosiile au fost aduse in America Centrala prin intermediul comertului care avea loc in vremurile indepartate intre civilizatii. Acest lucru nu s-a intamplat decat pe parcursul a mii de ani.

Cercetarile arata ca exploratorii europeni au descoperit in jurul secolului al XVI-lea ca rosiile erau apreciate foarte mult si de azteci.

Pana si cuvantul rosie pe care noi il atribuim astazi sanatoasei legume provine tot din lumea aztecilor. Cuvantul folosit atunci era "tomatl". Ajunsa in Spania rosia a devenit un ingredient principal in bucataria specifica zonei, raspandindu-se apoi usor in Europa de Sud.

In Germania si Anglia rosiile nu au fost cu usurinta acceptate. Germanii comparau leguma cu "piersicile lupilor", un fruct care face parte din aceeasi familie cu cea a rosiilor insa era folosit potrivit legendelor de vrajitoarele care vroiau sa dea viata varcolacilor.

Englezii credeau ca rosiile sunt otravitoare si pentru o lunga perioada de timp au refuzat consumul acestora.

Daca stam sa analizam ca frunzele rosiilor chiar sunt otravitoare, frica englezilor se justifica. Acestia foloseau cu mult timp in urma si vase din plumb pentru a gati. Cateva cazuri de intoxicatie cauzate in mare parte de plumbul veselei au speriat pe multi, insa cei saraci nu au avut probleme niciodata. Acestia serveau rosiile in vase din lemn.

Credinta in calitatile toxice daunatoare ale rosiilor a persistat pentru un timp indelungat. Astfel primii colonisti americani au refuzat temeinic sa manance din delicioasa leguma care astazi nu doar da gust mancarurilor ci ne ofera si o portie de sanatate pentru a face fata microbilor ce ne inconjoara.

Exista si documente care atesta o intamplare din 1820. La acea vreme o persoana a incercat sa isi puna capat zilelor mancand in fata tribunalului din Boston un kilogram de rosii.

Intreaga multime care s-a adunat la fata locului a ramas foarte surprinsa ca sarmanul suflet nu a murit.

Foto: 1

Articole asemănătoare

 • Actrite celebre si trandafirii care le poarta numele

  Ingrid Bergman: varietate rezistenta, care va inflori in repetate randuri pana spre jumatatea toamnei, cu petale de un rosu elegant si delicat, este o alegere excelenta pentru orice gradina, fiind genul de trandafir care arata minunat inconjurat de alte flori sau alte varietati.

 • Cinci ciuperci neobisnuite

  Amanita muscaria Cand vine vorba de ciupercile otravitoare aceasta pare sa fie imaginea clasica, omniprezenta in ilustratiile din cartile cu povesti sau in jocuri, iar o palarie de un rosu aprins cu pete albe simbolizeaza mereu pericolul.

 • Un monument dedicat… cartofilor

  Realizat intr-o maniera suficient de realista incat de la distanta sau intr-o lumina inselatoare sa para chiar o gramada de saci plini de cartofi, probabil cel mai amuzant monument din orasul american Boston trebuia sa fie initial un omagiu adus banalului si modestului tubercul, dar mai ales rolului pe care l-a avut acesta in istoria si economia regiunii.

 • Trandafirul Ingrid Bergman

  Daca va plac trandafirii "clasici" aceasta varietate ar putea fi una dintre cele mai bune alegeri, mai ales ca nuanta de rosu-inchis a florilor cu petale catifelate evoca o eleganta pe masura numelui acestui soi de trandafir teahibrid.

 • Legume si fructe in Cartea Recordurilor

  Cea mai grea tomata aproape a atins patru kilograme - oprindu-se la 3,906 kg - si a fost inregistrata in vara anului 2016, apartinand unui pasionat din SUA.