Pregatirea gradinii pentru iarna

Pregatirea gradinii pentru iarna este mai mult o problema de curatenie si "acoperire". Odata cu apropierea iernii si cu scaderea temperaturilor, plantele care nu au murit de inghet intra in perioada de stagnare. Curatati florile anuale si legumele de frunzele si tulpinile uscate pentru ca in ele se pot adaposti peste iarna boli si oua de insecte. Vremea rece e o perioada potrivita si petru a face reparatii.

 

Desi in aparenta toata activitatea din gradina a incetat, se petrec multe la nivelul solului pana cand acesta ingheata. Copacii sau tufele nou transplantate, florile perene care au fost divizate, bulbii, toate isi dezvolta radacini noi si trag din pamant substante nutritive si umezeala. Unele vietati din pamant inca mai proceseaza materialul organic pe care il gasesc si fara indoiala ca o parte din ingrasamantul pe care l-ati aruncat pe pamant in perioada de vara s-a descompus deja. Acum este foarte important sa mai imprastiati ingrasamant in gradina - un strat mai gros, pentru iarna - pentru a proteja pamantul si plantele. Scopul nu este numai de a mentine pamantul "cald", ci mai ales de a mentine o temperatura constanta.

- taiati tulpnile uscate ale plantelor perene pana la nivelul solului dupa primul inghet, pentru a nivela gradina si a inlatura ouale daunatorilor sau sporii purtatori de boli; puteti lasa netaiate tulpinile interesante.

 

- adunati partile uscate ale plantelor ca sa faceti din ele ingrasamant natural pentru gradina dumneavoastra. Gramezile de frunze si tulpini uscate pot ucide semintele de buruieni si bolile patogene, insa in ele nu trebuie sa se afle parti de plante bolnave.

adunati partile uscate ale plantelor

- indepartati foliajul bolnav al plantelor mereu verzi si al tufelor, si aruncati-l la gunoi. Greblati si aruncati ingrasamantul vechi, purtator de boli.

   

         indepartati foliajul bolnav

 

- pentru ca rozatoarele sa nu isi faca cuib in pamantul din gradina dumneavoastra, asteptati pana cand ingheata solul si de abia apoi imprastiati un strat de material organic (gros de cca. 15 cm), pe post de ingrasamant de iarna.

      ingrasamantul de iarna

 

- straturile de plante perene, si tufe pitice pot fi acoperite cu frunze maruntite sau crengi de brad (acolo unde e posibil). Acest lucru protejeaza atat radacina plantelor cat si pamantul si modereaza efectele schimbarilor de temperatura din timpul inghetului si dezghetului. De asemenea, si straturilor de bulbi li se pot aplica acelasi tratament pentru ca pamantul sa nu crape iarna. Altfel, plantele mici si bulbii plantati la mica adancime ies la suprafata.

      acoperirea straturilor de flori

 

- imprejmuiti trunchiurile fragile ale copacilor tineri cu un gard de sarma sau alte produse de acest gen pentru a-i feri de animale.

       imprejmuiti trunchiurile fragile

 

- protejati plantele mereu verzi, mai ales pe cele care au frunze mari, de vantul uscat care bate iarna si de soare.

    protejarea plantelor

Articole asemănătoare

  • Pregatirea gradinii pentru sezonul cald incepe in martie

    Luna martie a adus anul acesta o vreme mai calda decat de obicei, extrem de potrivita pentru a insufla gradinii tale viata. Cand temperaturile depastesc pragul de zero grade si incep sa devina constante, iti poti face in sfarsit planuri pentru plantele tale dragi.

  • GradinaMea in luna martie

    Luna martie este cea mai prielnica pentru aranjarea si pregatirea gradinii, pentru sadirea florilor si aranjarea straturilor

  • Compot gustos de gutui pentru sezonul rece

    Daca va ganditi ce sucuri naturale si gustoase sa mai preparati, va dam o idee si anume: compot gustos de gutui, pe care il puteti pastra si pentru iarna.

  • Pregatiti-va plantele de iarna

    Toamna, cand temperatura scade tot mai mult indreptandu-se spre zero grade cu pasi repezi inseamna ca a sosit timpul sa pregatiti plantele pentru iarna.

  • Pregatirea gradinii pentru iarna

    Cand noptile de toamna devin tot mai reci trebuie sa incepeti pregatirile pentru iarna. Astfel nu veti avea doar in anotimpul rece o gradina frumoasa. Primavara, cu mult mai putine eforturi plantele din gradina dumneavoastra vor fi sanatoase, avand totodata si un aspect placut ce va da culoare peisajului general.


Warning: fopen(cache/07748046efa94033a099a71070104a1d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139