Gradinamea.ro Homepage Adauga la favorite Seteaza homepage
Demo magazin virtual Publicitate:

Printeaza acest articol Recomanda acest articol

Pregatirea solului pentru cultura

gradinii, culturi, uscat, fertilizarea terenului, boli si daunatori, fertilizare, lumina, udare, culturi de toamna, cultura, planta, bogat, leguma, cultura legumelor, irigare

 

Solul pe care urmeaza sa se cultive trebuie sa fie bogat in substante hranitoare, cu apa freatica la cel putin 1 m de la suprafata si ferit de inundatii. Este indicat ca terenul sa se gaseasca in apropierea unei surse de apa pentru udat. Daca locul este drept sau usor inclinat spre sud irigarea se va face mai usor. Terenul ales pentru cultura este bine sa fie insorit, ferit de vanturi sau furtuni puternice (marginit de o liziera de copaci).

Este de preferat ca terenul sa fie usor accesibil (aproape de drumuri, sosele), pentru a usura transportul. Terenul se ara de toamna la o adancime de 25-30 cm. Primavara, dupa ce s-a uscat, terenul se lucreaza cu grapa pentru a nu se forma crusta. Intr-o parte a gradinii se va rezerva un loc pentru culturile care raman pe loc mai multi ani. Amenajarea terenului consta in executarea santurilor de irigare.

La impartirea terenului pe parcele se va tine cont de modul de udare al legumelor de pe parcelele respective, precum si de cerintele legate de dezvoltarea legumelor (lumina, adapost, etc.). Pentru culturile timpurii se pot face straturi inaltate sau coborate de 10-20 cm si 1-1,3 m latime despartite de poteci cu o latime de 30 cm.

Este recomandat sa nu se cultive aceeasi planta 2 ani la rand pe acelasi loc, deoarece productia din anul urmator va fi mult mai mica si mai slaba calitativ, mai ales datorita inmultirii de boli si daunatori, specifici culturii respective.

Trebuie sa retineti ca o leguma se cultiva din nou pe acceasi parcela dupa 2-4 ani. Foarte mare importanta are fertilizarea terenului toamna (fertilizare de baza), prin care se asigura nevoia de hrana pentru urmatoarele 2-3 culturi. Ingrasarea terenului se face odata cu aratura de toamna, imprastiind ingrasamantul cat mai uniform.

Alte articole

Intretinerea gradinii in luna noiembrie
Gradina poate fi frumoasa si in penultima luna a anului calendaristic, noiembre, in culori iernatice. Chiar daca este putin cam devreme sa stim ce ne rezerva anotimpul rece, un lucru este cert: animalele din gradina vor avea nevoie de ajutor, chiar si daca va fi o iarna blanda.
GradinaMea in luna martie
Luna martie este cea mai prielnica pentru aranjarea si pregatirea gradinii, pentru sadirea florilor si aranjarea straturilor
Pregatirea gradinii pentru toamna
Toamna inseamna pentru majoritatea persoanelor care detin o gradina de cele mai mult ori unelte si munca. Toamna este anotimpul ideal pentru a face imbunatatiri in gradina, de exemplu, acolo unde trebuie sapate straturi noi sau unde mai trebuie semanata iarba
Cum sa aveti o gradina organica
Construirea unei gradini organice menita sa fie sanatoasa si productiva, presupune, in principal, luarea unei decizii din partea dumneavoastra cu privire la localizarea gradinii si la pregatirea acesteia pentru plantarea zonei respective.
Olanda - tara florilor
Olanda este considerata de secole tara florilor, mai ales pentru lalelele sale, cu varietati care pot ajunge la mii de euro pentru un singur fir. Cu un climat potrivit pentru cultura florilor timp de mai bine de jumatate de an, Olanda a dezvoltat o industrie de proportii, in care aceste produse atat de delicate si pretentioase, dar si atat de pretuite, sunt adapostite mai ales in sere uriase, cu temperaturi atent monitorizate. Westland si Aaslmeer formeaza centrul pietei mondiale a florilor.