Prevenirea contaminarii prin alimentatie cu bacteria E. coli

Escherichia coli, numita de specialisti mai pe scurt E. coli,  este o bacterie inofensiva la origine care se dezvolta in organismul animalelor si al oamenilor. 

Cu toate acestea, exista sau pot lua nastere tulpini noi extrem de periculoase in urma unor mutatii sau conditii speciale, care pot provoca afectiuni grave sau chiar moartea.

Epidemia bacteriana ce tocmai a cuprins Europa luand viata mai multor cetateni de pe continent vizeaza o astfel de tulpina a E. coli, necunoscuta pana in prezent.

Chiar daca autoritatile ne asigura ca Romania este departe de pericol fiindca nu a importat loturi de castraveti din Spania, ca in orice situati de criza este indicat ca fiecare sa isi ia masurile de precautie corespunzatoare.

Prin urmare, iata ce va ramane de facut:

a) Spalati bine fructele si legumele inainte de a le consuma crude. E coli este o afectiune care apare in lipsa masurilor minime de igiena.

b) La fel de important, spalati-va mainile cu sapun de fiecare data cand mergeti la masa.

c) Evitati sa beti lapte nepasteurizat sau sa mancati carne gatita la temperaturi mai mici de 75 grade C (ex: friptura in sange).

d) Nu tineti produsele crude si nespalate langa cele spalate sau langa altele gatite care asteapta sa fie consumate.

Drumul pe care il are bacteria E. coli este extrem de lung si variat. Contaminarea se poate produce din momentul colectarii pana ce produsul ajunge la consumator, prin  sistemul de irigatie, prin apa, sau prin contact cu alte produse sau obiecte purtatoare.

Cele mai frecvente simptome ale contaminarii cu E. coli sunt: diareea, hemoragia intestinala si, in cazurile grave, insuficienta renala care poate fi mortala.

Aveti grija de sanatatea dumneavoastra!

Susa foto

C. I.

Articole asemănătoare

  • Hibiscus Matilda

    Dintre soiurile de hibiscus disponibile aceasta varietate este nu doar una dintre cele mai frumoase, dar iese din evidenta prin viteza cu care se dezvolta si se extinde.

  • Sunatoarea, planta care vindeca depresia

    Florile de sunatoare se colecteaza prin taiere cu foarfeca din luna iunie pana in septembrie. Ca lungime, tulpina sunatoarei creste pana la o jumatate de metru, uneori atingand si mai mult, florile au petale galbene si frunzele sunt punctate.

  • Pestele crud, benefic pentru organism

    Este gustos, extrem de hranitor si ofera numeroase beneficii organismului. Acestea sunt doar trei dintre motivele pentru care ar trebui sa acorzi mai multa atentie pestelui in alimentatie. Cu toate acestea, calitatile pestelui sunt tot atat de variate pe cat sunt de diverse speciile si modurile de preparare.

  • Pene cu legume si sos provensal

    Introduse in alimentatie cu moderatie, pastele aduc doar beneficii, atat prin gust cat si prin calitatile nutritive.

  • Spirulina, o sursa veritabila de energie

    Anumite activitati zilnice sporesc nevoia organismului de energie. Deseori, aceasta nevoie o compensam gresit prin consumul de hidrocarbonati, prin alimentatia cu paste sau dulciuri.