Produsele din soia, postul si sanatatea


Primii in istorie care au recunoscut valoarea nutritiva a plantei de soia au fost chinezii. Aceasta intra de peste 4000 de ani in alimentatia de baza a celui mai numeros popor de pe glob, alaturi de orez, grau, orz si mei. In Europa si America produsul a inceput sa fie popularizat abia din anii ’60 ai secolului trecut, moment in care debuta si interesul oamenilor de stiinta pentru virtutile sale terapeutice. Chiar daca astazi soia se numara printre cele mai controversate produse de pe piata alimentara, se cuvine sa amintim cateva aspecte pozitive.

Se afirma uneori ca soia este un inlocuitor bun pentru carne. Intr-adevar, chiar daca gustul difera substantial, acest tip de produs este o sursa veritabila de proteine pentru vegetarieni si cei care tin post. Soia le mai asigura toate tipurile de aminoacizi de care au nevoie pentru a fi sanatos, si nu in ultimul rand o parte buna din necesarul zilnic de calciu, fosfor, magneziu, sodiu, vitamina B, vitamina D si vitamina E. 

Lipsita de colesterol si avand un continut extrem de scazut de grasimi saturate, soia este indicata in primul rand pentru sanatatea inimii. In 1999, U.S. Food and Drug Administration (FDA) le-a permis producatorilor de alimente din soia sa pretinda ca proteinele din produsele lor reduc riscul bolilor coronariene. Studiile au aratat ca 25 de grame de proteine din soia, in combinatie cu o dieta fara grasimi poate reduce semnificativ nivelul colesterolului “rau” din sange.

O alta directie promitatoare in studiile efectuate pe soia este sanatatea oaselor. Se pare ca alimentele din soia, bogate in isoflavone, influenteaza in favorabil densitatea osoasa dupa menopauza. O cantitate de 80 de mg de isoflavone pe zi este ideala. Cele mai bune rezultate ale studiilor de pana acum s-au obtinut cand proteinele din soia le-au luat locul celor de origine animala. In aceasta situatie, mai putin calciu a fost eliminat din organism prin sistemul excretor, ceea ce inseamna o victorie impotriva imbatranirii. Cercetari mai amanuntite sunt in derulare si se asteapta sa lamureasca definitiv problema. 

Desi, numeroasele studii efectuate pe aceasta tema nu au demonstrat ca soia protejeaza organismul impotriva cancerului, exista dovezi ca unele componente, cum sunt fitosterolii, saponinele, izoflavonele, fenolii, lecitina si acizii grasi omega-3, impiedica dezvoltarea si raspandirea celulelor canceroase in corp. Fiindca rezultatele cercetarilor nu sunt suficient de convingatoare, unii specialisti recomanda pacientelor cu anumite forme de cancer mamar sa evite sau macar sa limiteze consumul de soia pana la validarea sau invalidarea teoriei.

Produsele din soia sunt indicate pentru perioade scurte, cum ar fi in cazul de fata postul Craciunului. Pana la Nasterea Domnului pe 25 decembrie poti consuma zilnic daca iti place circa 200 grame de soia.

Sursa foto: gourmetsleuth.com

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sase bauturi pentru un somn linistit si odihnitor

    Laptele cald, cu sau fara miere, cu putina cacao (dar nu prea multa) este unul dintre remediile clasice pentru a avea o noapte linistita. Satura, potoleste pofta de a rontai o gustare plina de calorii, relaxeaza intregul corp, si putem alege la fel de bine laptele vegetal din soia sau migdale. Si in plus este o buna sursa de proteine si nutrienti.

  • Consumul de oua si sanatatea inimii

    Astazi ne propunem sa demontam inca un mit legat de alimentatia de zi cu zi, aducand in discutie relatia dintre consumul de oua si sanatatea inimii. Este, oare, fondata teama ca mancand regulat oua ne expunem la unele boli ale inimii?

  • Principiile de baza ale dietei Paleo

    Este limpede, nu toate produsele din magazine sunt deopotriva aratoase si sanatoase pentru organism. Ba chiar dupa o analiza succinta s-ar putea conchide ca pentru omul modern nu mai conteaza ce, cat sau cand mananca, si ca in secolul vitezei totul se rezuma la

  • Ciorba de perisoare din soia

    O ciorba usoara si consistenta, preparata din soia in loc de carne, poate fi preferata in zilele de post. Incercati si aceasta varianta, bucurandu-va de gust.

  • Uleiul esential de pin si aromoterapia

    Uleiul esential extras din ramuri proaspete si ace de pinus sylvestris detine un rol important in aromoterapie, avand proprietati remarcabile si fiind accesibil si ieftin.


Warning: fopen(cache/78c485a0331902d19f18fb4d4508fb5d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139