Protectia mediului in decursul istoriei

Conceptul de protectia mediului este rodul societatii moderne, chiar daca din punct de vedere practic l-a insotit pe om din cele mai vechi timpuri. Preocuparea voluntara pentru ocrotirea naturii a aparut, desi sporadic, abia dupa primul mileniu d Hr. 

Prima lege de ocrotire a naturii se pare ca a aparut sub regele Alaunsithu, in Myanmar (fosta Birmania), la inceputul secolului al XII-lea. Cel putin asa reiese dintr-o scriere de pe un stalp de piatra din localitatea Sale: "Eu, preaputernicul conducator al tarii si pastrator al credintei, poruncesc sa fie pedepsit oricine va indrazni sa provoace rau animalelor salbatice si pasarilor in rezervatia ce a fost infiintata aici". 

In timp ce in Asia rasareau mugurii gandirii moderne si ai dezvoltarii durabile a mediului, in Europa regii isi perfectionau tacticile de vanatoare ducand o lupta apriga impotriva animalelor si padurilor. Domnii Moldovei, in speta, aveau paduri ale lor pe care le inconjurau cu ajutorul clacasilor (robilor) pentru a prinde vanatul. 

Acest curent avea sa se acentueze pana la provocarea disparitiei definitive a  unora dintre specii. Ultimul exemplar de bour, animalul salbatic care figura si pe vechea stema a Moldovei, a fost ucis in Polonia in secolul al XVII-lea.

Pe vremea lui Dimitrie Cantemir animalul incepuse deja sa fie uitat si confundat cu zimbrul, specie mult mai mica din familia bovinelor ce a ajuns totusi vremurile noastre.
 
Prima conferinta mondiala a ONU referitoare la Ocrotirea mediului inconjurator a avut loc in anul 1972 la Stockholm, in Suedia. La aceasta conferinta s-a declarat ca ziua de 5 iunie sa fie "Ziua internationala a mediului inconjurator".

Intre 26 august si 6 septembrie 2002 s-a desfasurat la Johannesburg in Republica Africa de Sud, a doua Conferinta Mondiala asupra Mediului Inconjurator, sub numele de "Earth Summit 2". Au participat circa 70,000 de oameni de stat, politicieni, oameni de stiinta etc. Tema principala a fost cresterea cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera ca urmare a activitatii complexe a omului.

Sursa foto 1,2

I. C.

Articole asemănătoare

  • Stiati ca? Despre crini

    Florile de crin pot fi albe (cel mai des intalnite), portocalii, rosii, roz, purpurii, galbene

  • Plante curioase

    Perceptia oamenilor asupra mediului in care traiesc este subiectiva, niciodata un inuit nu va putea privi de pilda padurea ecuatoriala in acelasi mod cu un locuitor oarecare al continentului negru.

  • Fosile vii din fascinanta lume a plantelor

    Fosilele vii cuprind acele specii de plante sau animale urmase ale unor grupe stravechi, odinioara infloritoare si larg raspandite, ramase aproape nemodificate in decursul erelor geologice.

  • Pogacele cu cartofi si cascaval

    Daca vreti sa savurati ceva cald intr-o pauza scurta luata in decursul unei zile, pogacelele cu cartofi si cascaval sunt o alegere inspirata.

  • Cum sa mancam sanatos la birou?

    Pentru a ocoli aparatele cu sanwichuri si snacksuri, mancaruri considerate nu foarte sanatoase din cauza grasimilor saturate continute, cei care obisnuiesc sa manance la birou ar trebui sa isi pregateasca de acasa alimentele pe care sa le consume in decursul celor opt sau mai multe ore petrecute la locul de munca.


Warning: fopen(cache/0409a0d91f5ac982946927b095276029) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139