Scurt istoric al castanelor de toamna

 Castanul (Castanea) este un gen al clasei de foioase si arbusti ce face parte din familia Fagaceae. Nativ din regiunile temperate din emisfera nordica, numele acestuia are legatura si cu castanele comestibile produse.

Iar in Europa, Asia si Africa, castanele sunt adesea folosite ca substitut al cartofilor.

Potrivit cercetarilor castanele sunt printre primele alimente consumate de om inca din timpuri preistorice.

Castanea sativa a ajuns in Europa din Grecia.

In prezent, castanele comestibile ajung in Romania din Japonia, China, Spania sau Italia.

Aceste fructe cu coaja lemnoasa sunt date saracilor ca un simbol de subzistenta in sarbatoarea Saint Martin si sunt, de asemenea, in mod traditional, consumate de ziua Sfantului Simon, in Toscana.

Castanele contin de doua ori mai mult amidon decat cartofii, fiind in randul produselor alimentare din China, Japonia si sudul Europei, fructe de baza in panificatie.

Castanul a fost mentionat in istorie si ca "arbore de paine". Sutele de soiuri de castane au fost selectionate si in functie de calitatile specifice si sunt astazi intrebuintate la fabricarea bomboanelor, pentru prajire, fierbere, uscare, faina si unt.

Castanele au o compozitie nutritionala remarcabila, ele fiind o sursa excelenta de vitamine.

Fructele cu coaja lemnoasa contin aproximativ 50 % apa, aceasta insemnand ca sunt foarte perisabile.

Ele contin glucide complexe si au o cantitate echilibrata de vitamina C si potasiu. Contin putin sodiu si sunt lipsite de gluten, ulei si colesterol. Proteinele sunt de o calitate ridicata si sunt asimilate usor de organismul uman.

Cheresteaua din copacul de castan are o culoare si o textura asemanatoare cu cea a stejarului si este foarte apreciata.

Acesti arbori pot trai pana la 500 de ani si, de regula, produc fructe cand ajung la varsta de 40 de ani.

Ca si beneficii aduse sanatatii, castanele sunt fructele cu cele mai putine calorii din categoria celor cu coaja lemnoasa. Aproximativ 100 de grame de nuci contin pana la 691 de calorii, in timp ce castanele au doar 170 de calorii.

Sunt bogate in fibre, vitamine, minerale si sunt unele dintre cele mai mici fructe cu coaja care au un continut scazut de grasimi, aproximativ 1 %. Ele sunt si o sursa bogata de vitamina B, acid folic, magneziu, mangan si cupru.

Totodata, fata de cele mai multe fructe cu coaja, 100 de grame pot sa contina aproximativ 34 de grame de carbohidrati.

Castanele sunt adesea folosite in prepararea supelor, sosurilor si ca garnitura la diverse mancaruri de legume.

Articole asemănătoare

  • Salata cu fructe de toamna

    Un desert incarcat de vitamine si gusturile intense ale fructelor de toamna, cu mere coapte, pere dulci, struguri, miez de nuca, alaturi de frisca si putina miere, fara a uita strugurii care au prins in boabele lor soarele si caldura verii.

  • Punci fara alcool pentru zilele de toamna

    O bautura cu gust intens de fructe, dulce si incarcata de vitamine, nutrienti si fibre, excelenta in serile de toamna si care va ajuta sistemul imunitar sa fie mai puternic si mai rezistent. Alegeti nectarul de fructe preferat, iar berea de ghimbir cu gustul acidulat si proaspat va transforma totul intr-un deliciu.

  • Cocktail de toamna cu whiskey si cidru

    Pregatiti repede o bautura pentru serile de toamna, bauta fierbinte, aromata si dulce, cu un whiskey onest si aromat alaturi de cidrul incalzit bine. Si pentru o savoare aparte puteti folosi un cidru de pere.

  • Smoothie de toamna cu mere, morcov si portocala

    O reteta care pune in evidenta gustul placut al merelor de toamna alaturi de cel intens de portocala.

  • Brandusa de toamna – baza unui nou medicament impotriva cancerului

    In traditia populara, brandusa de primavara si cea de toamna sunt doua surori alungate de mama lor vitrega de acasa, in anotimpul care le-a dat numele. Vazandu-le suparate, se spune ca Dumnezeu le-a prefacut in flori, iar de atunci ele se cauta tot timpul.


Warning: fopen(cache/5cc8aebbdc84d38a6441e378940c935f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139