Secretele cimbrului

 Cimbrul, Thymus vulgaris, este un nativ peren de pe langa Marea Mediterana. Frunzele au o culoare gri-verde, iar florile sunt roz pal.

Pentru a avea mai multe varietati, cimbrul obtinut din seminte traieste bine cu mult soare, in nisip sau pamant uscat. Daca solul este acid, i se poate adauga var.

Intr-un climat foarte rece, planta are nevoie de ingrijire speciala. Indepartarea florilor moarte si lemnului vechi sunt actiuni care asigura o crestere sanatoasa a cimbrului.

Frunzele sunt recoltate pentru a fi utilizate in stare proaspata, acestea putand fi folosite in condimentarea mancarurilor si uscate.

Cimbrul este un condiment puternic cu o aroma deosebita, intesitatea maxima fiind cea de dinainte de inflorire.

Cimbrul ofera aroma preparatelor din carne de pasare si peste.

In perioada Evului Mediu cimbrul a fost cultivat in gradinile manastirilor, in sudul Frantei, in Spania si Italia, fiind intrebuintat si pentru tratarea tusei, ca adjuviant in problemele digestive si ca tratament pentru parazitii intestinali.

Cel mai activ ingredient din cimbru este timolul - un ulei volatil cunoscut pentru proprietatile sale antibacteriene si antifungice. Timolul are, aparent, un efect terapeutic asupra plamanilor.

Uleiul din cimbru este un produs obtinut prin distilarea frunzelor proaspete de cimbru.

Ingerarea sau inhalarea acestui ulei ajuta la relaxarea muschilor la nivelul tractului respirator.

Ceaiul din cimbru poate fi intrebuintat si ca apa de gura. Acesta trateaza eficient inflamatiile faringiene, spasmele eoliene si colicile.

Cimbrul este folosit inca din antichitate pentru tratarea problemelor respiratorii si bronsitelor.

Articole asemănătoare

  • Condimentele si secretele lor

    Bogat in vitamina A si C, cu multa cofeina, piperul negru ramane deosebit de popular astazi, o dovada in plus fiind faptul ca in restaurante reprezinta 30 pana la 50 la suta din consumul mediu de condimente.

  • Din secretele trandafirului chinezesc

    Multi il cunosc sub numele incorect de trandafir japonez, insa Hibiscus rosa-sinensis, aceasta planta decorativa originara din Asia de Est, este de fapt o varietate chinezeasca.

  • Gradina si secretele ei

    Cel mai popular fruct este... rosia

  • Secretele condimentelor

    Chiar daca sarea si piperul sunt considerate suficiente pentru a da gust felurilor de mancare, arta gastronomica intrebuinteaza uneori un numar superior de condimente pentru mai multa expresivitate.

  • Plante care te ajuta sa memorezi mai bine

    “Minte sanatoasa in corp sanatos” este un vechi proverb ce rezuma filosofia de viata a latinilor. Pentru cei de astazi, exercitiul mintii este unul din secretele longevitatii, alaturi de