Sfaturi pentru o masa sanatoasa

sfaturi pentru o mancare sanatoasaMancati pe saturate
Este un adevar universal valabil ca ''trebuie sa mancam pentru a trai'', dar nu trebuie nici sa traim doar pentru a manca. Viata, din fericire, are si alte bucurii sa ne ofere si multe modalitati de a ne face fericiti. Inainte de toate, trebuie sa mancam pentru a ne pastra fortele si nu pentru a ne satisface sim­turile. Bineinteles, organismul trebuie sa-si refaca energia pe care a consumat-o in timpul zilei si, pentru a reusi, e nevoie de alimente care sa-i per­mita sa-si construiasca si sa-si repare tesuturile.

Legea foamei consta in satisfacerea nevoilor organismului pentru a-i compensa pierderile su­ferite. Este deci im­portant, daca se poate, sa mancati atunci cand va este foame si nu atunci cand va este pofta. De altfel exista o distinctie clara intre foame si pofta.

Este obligatoriu sa mancati numai atunci cand va este foame, din mai multe motive:
- Aveti o frustrare, adica va simtiti rau in propria piele, fara sa mai adaugam si faptul ca suferiti de foame.
- Trebuie sa scapati de sentimentul ca sunteti pe­depsiti atunci cand urmati un anumit regim, care va da senzatia ca pentru a slabi trebuie ''sa muriti'' de foame.
- Este obligatoriu sa va potoliti foamea, altfel veti re­nunta repede la regim.
- Nu este bine sa va fie foame mult timp, pentru ca aceasta sen­zatie dezagreabila ar putea deveni rapid o sursa de agresivitate.

Ne putem hrani si fara sa ne ingrasam, apreciind in acelasi timp placerile unei mese cu feluri de man­care sanatoase si echilibrate: carne, peste, bran­zeturi, oua, cereale, iaurturi, legume si fructe.

Mancati, deci, pe saturate fara teama de a va ingrasa.

Mancati ''cat va este foame'', nu ''cat va e pofta''
De ce mancam? In opinia biologilor, mancam pentru a asigura supravietuirea organismului nostru, pentru a compensa pierderile zilnice de energie, pentru a face in asa fel incat corpul nostru sa fie in stare de a functiona, de a se reproduce, de a perpetua viata existenta in el.

Animalul, se spune, nu este inteligent, dar adesea comportamentul sau este demn de invidia oamenilor. Cand e satul, el se opreste instinctiv din mancat, spre deosebire de om, care poate continua sa manance si dupa ce si-a potolit foamea. In cazul omului, care este dotat cu inteligenta, trebuie sa vor­bim de apetit.

Se impune astfel o intrebare: este apetitul sinonim cu foamea? Exista mai multe feluri de apetituri: mari, mijlocii sau mici.

Inainte de toate, foamea este o nevoie or­ga­nica de­finita ca fiind o senzatie negativa, chiar dureroasa, de insa­tisfactie, ca o necesitate acuta de a te ­alimenta. Foamea este senzatia de gol in stomac, senzatie care daca nu este satisfacuta, poate genera starea de rau general, de slabiciune si dureri de cap. Cu alte cu­vinte, organismul isi cere dreptul de a-i fi reinnoite fortele. Asadar, foamea este naturala. Ea este, in defi­nitiv, o nevoie fiziologica normala, careia cu greu i te poti opune. Acceptati deci foamea nu ca pe un dusman al siluetei, ci ca pe un prieten al sanatatii si al echilibrului corpului.

Apetitul este o pofta, nu o necesitate. El inseamna placere si dorinta de a manca si este insotit, in general, de o nevoie de alimente. Exista mai multi factori care influenteaza apetitul: modul de preparare si prezentare a mancarurilor, condi­men­tele, ambianta din timpul meselor, prezenta co­me­senilor.

Atat renuntarea la orice alimente (mai ales dul­ciuri) intre mesele principale, cat si regularitatea si varietatea acestora au o certa influenta asupra ape­titului. Persoa­nele care consuma excesiv hidrati de carbon (paine, pateuri, dulciuri, deserturi suculente) si cele care con­suma relativ putine proteine (carne, peste, oua, branzeturi, lapte) au apetitul marit si mananca toata ziua.

Dar ce se intampla de fapt cand mancam fara san e fie foame? Comportamentul ali­mentar al fiintei umane ramane un fenomen foarte complex, fiind in legatura cu numerosi factori sen­zoriali, afec­tivi, emo­tionali si sociali, de care trebuie sa se tina seama. Pentru a nu ne ingrasa, ar fi ideal ca apetitul sa se identifice cu foamea. In definitiv, foamea are rolul de a perpetua viata, iar apetitul este cel ce ne ''flateaza'' simturile. Fiecare dintre noi trebuie sa decida daca sa devina sau nu sclavul acestor simturi.

Amagiti-va foamea
In nici un moment al regimului nu trebuie sa va fie foame pentru ca, atunci cand ratiile ali­men­tare sunt echilibrate, senzatia nu apare deloc. In plus, este anormal ca o persoana ce urmeaza un regim de slabire sa sufere de foame, in conditiile in care medicina moderna dispune de diverse mijloace si tehnici de tratament. Kilogramele in plus sunt o frustrare destul de importanta, ca sa mai adaugam si o alta provo­cata de senzatia de foame. Daca, dintr-un motiv sau altul, simtim o pofta irezistibila, trebuie sa folosim niste trucuri pentru a o insela. Cand va este foarte foame intre mese, nu trebuie sa luati gustari pre­cum: biscuiti, inghetata, prajituri etc.

De cativa ani se stie ca prafurile de origine ve­getala sau animala inlatura complet foamea in timpul unui regim proteic. Dar pentru cei ce vor sa slabeasca incet, exista oare solutii care sa amageasca senzatia de foame? Da, din fericire. Iata-le:
1. Este vorba, la inceputul meselor principale, de consumarea unei salate imense din multe legume sarace in calorii (salata verde, castravete, varza, ridiche, telina). Acestea contin multa celuloza ce provoaca senzatia de satietate.

2. Proteinele inlatura foamea. Trebuie deci sa le consumam la toate cele trei mese. Deci, dimi­neata, la pranz si seara, nu trebuie sa uitam niciodata sa mancam fie carne, fie peste, fie oua, fie bran­zeturi sau lactate.

3. Pentru a evita senzatia de foame, nu trebuie sa sarim peste mese. De fapt, o masa in minus pro­voaca in cursul zilei o hipoglicemie (scade nivelul zaharului din sange), ceea ce ne orienteaza spre nevoia de dulciuri.

4. Ca sa nu simtim nevoia sa mancam, trebuie sa evitam dulciurile, care stimuleaza pancreasul sa produca un surplus de insulina, provocand astfel o hi­po­glicemie.

5. Apa, dupa cum bine se stie, are efect purificator, dar atunci cand diminueaza contractiile stoma­cului este dusmanul senzatiei de foame.

6. Daca va este foame intre mese, iata o lista de alimente pe care puteti conta de-a lungul intregii zile. Ele va vor satura fara a va ingrasa. Sa aveti intotdeauna doua sau trei dintre ele la indemana:
- castraveciori murati;
- ardei;
- laptuci cu verdeturi si suc de lamaie;
- felii de telina;
- rosii;
- ridichi;
- bucatele de castravete;
- morcov ras;
- branza slaba;
- iaurt;
- ou fiert tare;
- o bucata de carne rece.

Articole asemănătoare

  • Strugurii Swenson Red

    Soi de struguri de masa cu ciorchini mari, grei (o medie de 700 de grame), cu numeroase boabe rotunde, rosiatice, cu gust dulce si parfumat, acest Swenson Red este o excelenta alegere pentru o gustare sanatoasa, delicioasa sau pentru o ocazie speciala.

  • Fructele de padure pentru o alimentatie sanatoasa

    Cei care consuma des fructe de padure proaspete, congelate sau sub forma de suc se vor simti mai tineri, vor avea mai multa energie si vor scadea riscul aparitiei unor afectiuni cronice. Fie ca este vorba de zmeura sau afine, fie de mure, coacaze si lista poate continua fructele de padure sunt un aliat esential pentru o sanatate cat mai buna.

  • Sfaturi pentru o gradina de interior

    Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.

  • Dovlecel cu sos de smantana

    O mancare rapida si gustoasa pentru o masa sanatoasa este dovlecelul cu sos de smantana. Dovlecelul are proprietati diuretice, fiind bogat in fibre, potasiu si apa.

  • Meniul ideal pentru o viata sanatoasa

    Alimentatia sanatoasa inseamna in primul rand alimente naturale si variate. Cine are grija zilnic de de acest lucru si evita excesele


Warning: fopen(cache/96ee788608ffc4724e847bb779b086fd) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139