Sfaturi pentru transplantarea unui copac sau unui arbust

copaci

 Inceputul primaverii este cel mai potrivit moment pentru transplantarea arborilor ce trebuie facuta inainte ca acestia sa inverzeasca.

Arborii vor avea de suferit daca ii transplantati intr-un moment nepotrivit, cand au inverzit. Mai bine ar fi daca mutati copacii cand abia a trecut zapada, iar temperatura este de  8-10 grade Celsius. Astfel nu vor simti schimbarea de mediu.

 

In general pentru orice planta transplantarea se poate face si cand aceasta inmugureste, dar daca deja i-au crescut frunzele mai bine asteptati urmatorul sezon.

  

De asemenea, nu trebuie sa va fie teama sa taiati varfurile radacinilor. Acest proces contribuie la revigorarea plantei.

 

Cand taiati varfurile radacinilor se dezvolta imediat noi firicele de radacini laterale. Aceste firicele sunt mai fibroase si au o capacitate mai mare de a absoarbe apa si alti nutrienti. In unele rezervatii se folosesc masini speciale care taie radacinile copacilor pentru a-i forta sa dezvolte mai multe radacini fibroase. Acest lucru face ca transplantarea in anul urmator sa fie mult mai de succes.

 

Daca observati un arbore ca devine din ce in ce mai firav si uscat, ar putea fi din cauza mediului. Cel mai bine ar fi sa il mutati cu prima ocazie intr-un alt loc si veti vedea ca efortul depus va merita.

Articole asemănătoare

 • Santana, liliacul cu parfum greu de uitat

  Varietate de liliac ce pare sa aiba toate avantajele pentru un gradinar cu sau fara experienta, Santana este un soi rezistent la seceta si la ger, longeviv, suporta usor poluarea spatiilor citadine, se adapteaza atat la zone cu mult soare cat si la semi-umbra si nu necesita lucrari speciale si costisitoare de intretinere.

 • Rhododendronul Fantastica - frumusete exotica in gradina

  Luxuriant si plin de culoare, cu multe inflorescente de mari dimensiuni, iata un arbust cu aspect exotic ce poate parea la prima vedere greu de cultivat si intretinut, dedicat mai curand unui pasionat sau unei gradini de lux.

 • Sfaturi pentru un gradinar incepator

  Flori recomandate unui gradinar incepator: floarea-soarelui, carciumaresele, craitele, sangele voinicului, panselutele, sporul casei, condurul doamnei, muscatele, trandafirii.

 • Sfaturi pentru o gradina de interior

  Nu aveti suficient spatiu? Aceasta ar fi principala problema cu care se confrunta cei care si-ar dori sa isi amenajeze o gradina de interior, si primul motiv pentru care ajung sa abandoneze ideea. Dar pentru o gradina de interior frumoasa nu este nevoie de o incapere speciala sau o terasa incapatoare, ci mai curand de spirit de inovatie si originalitate.

 • Cativa pasi catre gradina mult visata

  Multi dintre noi ne plimbam prin magazinele cu articole pentru gradinarit, seminte de plante si ghivece cu flori in cautarea unei idei sau unui impuls de moment care sa ne aduca in fata casei gradina mult visata.