Si palmierii sufera din pricina arsitei

palmieri

Foto: GradinaMea.ro/V.S.

 

 

Cu frunzis deosebit, sunt foarte ornamentali, exotici, deosebit de eleganti la maturitate si in permanenta verzi. Este vorba de palmierii de interior, plante preponderent decorative prin frunzis.

 

 

Exemplarele mature sunt potrivite pentru amenajarea spatiilor de birou, mai ales ca plante individuale. Pentru locuintele noi, amenajate si decorate dupa ultimele tendinte, se pot alege palmieri vigurosi sau comuni precum Howea forsteriana, Chrysalidocarpus lutescens sau Areca, Livingstona, Phoenix dactylifera, Trachycarpus fortunei sau Washingtonia, care sa suporte conditiile de mediu din tara noastra.

 

 

 

Speciile mai sensibile, precum Chamaedorea elegans sau Cycas revoluta se pot cultiva doar in interioare protejate de frig si curenti reci de aer. Indiferent de gradul de toleranta al acestor palmieri la frigul iernii, aproape toti iubesc umiditatea atmosferica ridicata. Faptul ca, datorita climei, vara in tara noastra, temperaturile depasesc cu mult limita admisa de conditiile corecte de cultivare, face ca acestia sa necesite un ajutor considerabil din partea noastra.

 

 

 

Acest ajutor se refera la imbunatatirea umiditatii atmosferice si, nu in ultimul rand, la asigurarea unei aerisiri corespunzatoare. In lipsa acestor conditii, palmierii ajung in imposibilitatea de a se mai dezvolta, incep sa sufere, manifestandu-si nemultumirea in diverse moduri. Cel mai vizibil simptom este cel al ingalbenirii si uscarii plantei, incepand cu varful frunzelor. Daca nu se intervine rapid cu corectarea temperaturilor, a umiditatii atmosferice si asigurarea necesarului de apa, se risca pierderea intregului frunzis si in final moartea palmierului.

 

 

 

Atunci cand aerul devine foarte uscat si frunzele palmierilor incep sa se usuce sau prezinta pete ingalbenite ori uscate, trebuie luate masuri rapide de combatere a efectelor arsitei:

 

 

-Mutarea ghiveciului din locul respectiv, mai ales daca se afla in bataia directa a soarelui si pozitionarea acestuia intr-un spatiu usor umbrit sau la distanta de ferestrele insorite. Acolo unde acest lucru nu este posibil, se va interpune, intre planta si fereastra, o perdea fina, vaporoasa in culori deschise, sau un paravan semi-transparent.

-Curatarea frunzelor de praf cu un burete foarte moale, imbibat cu apa;

-Asigurarea unui program de pulverizare periodica a frunzisului palmierului, in primele ore ale diminetii sau foarte tarziu seara, pentru a se evita patarea sau arsura frunzelor de stropii de apa.

-Protejarea bazei tulpinii palmierului, prin aplicarea unui strat de muschi de iarba sau turba.

-Impiedicarea uscarii rapide a substratului din recipientul de cultura, prin asezarea unui strat subtire de bile de argila.

-Inlaturarea frunzelor uscate sau ingalbenite, cu ajutorul unui cutter foarte ascutit, pentru a reduce efortul plantei de a hrani si frunzele deja bolnave si pentru a corecta aspectul estetic al plantei.

 

 

Iulie 2008

GradinaMea.ro/V.S.

Articole asemănătoare

 • Medicii atentioneaza: zaharul este cel mai periculos drog

  In contextul de astazi zaharul alb, rafinat, ar putea fi clasificat drept un “nou drog”, potrivit medicilor din vestul Europei, iar aceasta doar din pricina amenintarilor majore pe care le aduce organismului.

 • 7 metode simple de detoxifiere a organismului

  In vremurile actuale, desi oamenii pun mai mult pret ca niciodata pe sanatate, paradoxal produsele alimentare au devenit mai “nesanatoase”. Nesanatoase din pricina conservantilor, a pesticidelor si a substantelor intrebuintate pentru accelerarea cresterii lor.

 • Masca tratament pentru par cu lamaie si miere

  O masca hranitoare, utilizata ca tratament pentru par, poate face minuni firului de par, redandu-i stralucirea si vitalitatea. Pentru parul deteriorat, care si-a pierdut din stralucire, puteti pregati in casa masca cu lamaie si miere.

 • Ciorba de perisoare din soia

  O ciorba usoara si consistenta, preparata din soia in loc de carne, poate fi preferata in zilele de post. Incercati si aceasta varianta, bucurandu-va de gust.

 • Oua si rosii umplute cu crema de branza si unt

  Incepeti-va ziua cu un aperitiv sanatos si gustos, format din legume pline de vitamine. Va prezentam reteta de oua si rosii umplute cu crema de branza si unt.