Ceapa Vidalia, dulceata si savoare pentru retete mereu proaspete

O ceapa alba medie spre mare, rotunda, usor turtita, aparent acest sortiment foarte popular in statul american Georgia (de altfel ceapa Vidalia a devenit si leguma oficiala din Georgia inca din 1990) nu este cu nimic deosebit. Insa cei care au avut sansa sa il guste au descoperit cu uimire o ceapa… dulce. Unul din acele sortimente cu mult mai putin sulf decat ceapa obisnuita si o cantitate mai mare de apa in fiecare bucata, dar si cu multe zaharuri (excelenta pentru a fi caramelizata), Vidalia este recomandata in general pentru salate, ca garnitura intr-un burger, dar si pentru a insoti muraturile pentru iarna. Dar poate fi folosita in retete ca orice fel de ceapa alba pentru a fi calita sau prajita, dar preparatul final nu va avea aroma cunoscuta, ci un gust mai curand fructat si dominat de notele dulci.

Acest sortiment a inceput sa fie cultivat in orasul care ii poarta numele, Vidalia, din statul Georgia, inca de acum aproape 100 de ani, si chiar daca sunt mici sansele ca aceasta ceapa sa ajunga prea curand in afara continentului (productia anuala nu este nici pe departe atat de ridicata), savoarea si gustul dulce au transformat-o intr-o veritabila atractie locala. Sunt destul de rare cepele dulci, fara acel gust usor intepator, dar si cu un miros mai slab, asa ca Vidalia are inca din 1977 propriul festival anual in oras, iar peste noua ani o lege federala interzicea cultivarea cepei din soiul Vidalia in alta parte decat aici.

Descrisa ca avand un gust dulce, fara iuteala unei cepe si fara aciditatea ei, Vidalia apare in magazinele din regiune din aprilie pana in august, in cantitati totusi mici pentru faima de care se bucura, si cum are multa apa trebuie pastrata intr-un loc uscat si racoros, ideal fiecare bucata impaturita in hartie de pergament. Nu are nevoie de ingrijiri speciale fata de alte sortimente, pentru ca se pare ca solul de aici si o anumita mutatie au dus la aparitia acestui soi in anii 30 ai secolului trecut.

Foto: wikipedia.org

Articole asemănătoare

  • Sos de ceapa cu boia si zahar

    O reteta clasica, usor de pregatit acasa si potrivita pentru o gama larga de preparate, de la carnea de pui sau porc la legume coapte sau prajite. Notele dulci ale zaharului si cele usor acide oferite de otet fac gustul pregnant si complex.

  • Smoothie cu mar si scortisoara pentru un plus de energie

    O bautura cu un gust de placinta cu mere, calda sau rece, plina de dulceata si cu notele exotice ale scortisoarei, excelenta ca gustare atunci cand este nevoie de mai multa energie. Poate fi o alegere buna si pentru cei care fac sport, pentru ca revigoreaza si ajuta corpul sa isi revina dupa efort.

  • Fructe si legume bogate in fibre

    Fisticul crud este una dintre cele mai bune surse de fibre vegetale de fibre, cu aproximativ 10 grame de fibre pentru 100 de grame de fistic. La fel de bune sunt si nucile sau migdalele, dar crude si nesarate pentru a va bucura din plin de beneficiile lor.

  • Ceai de musetel cu ghimbir si rozmarin pentru un somn odihnitor

    Planta folosita in medicina naturista pentru a trata o gama larga de afectiuni, musetelul este infuzat alaturi de ghimbir, lamaie si rozmarin pentru un ceai cu gust placut, care va relaxa intregul organism. O cana din acest ceai, baut cald inainte de culcare, cu sau fara putina miere, ne ajuta sa avem un somn mai bun si mai odihnitor.

  • Patru plante aromatice si beneficiile pentru sanatate

    Mararul poate fi utilizat in medicina alternativa (sau pur si simplu introducandu-l in retete) pentru a combate indigestia si constipatia, pentru a calma sistemul nervos central si a ne ajuta sa avem un somn mai odihnitor si mai linistit, pentru un sistem imunitar mai puternic, dar si atunci cand ne dorim sa avem oase mai tinere si mai rezistente.


Warning: fopen(cache/57fa798830417617fa5e3118371a92ea) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139