Medicii atentioneaza: zaharul este cel mai periculos drog

In contextul de astazi zaharul alb, rafinat, ar putea fi clasificat drept un “nou drog”, potrivit medicilor din vestul Europei, iar aceasta doar din pricina amenintarilor majore pe care le aduce organismului. Daca in cazul tutunului oamenii sunt constineti de riscuri si stiu macar theoretic sa evite problemele, in cazul zaharului lucrurile nu sunt nici pe departe lamurite.

Nimeni nu atrage atentia copiilor dar si adultilor asupra faptului ca zaharul creeaza dependenta si poate fi la fel de nociv ca orice drog. Acele persoane care ajung in situatia de a nu se putea abtine de la dulciuri, treptat vor simti nevoia de mai mult si mai mult zahar, chiar daca intre timp senzatia de foame dispare. Explicatia este urmatoarea: alimentele dulci declanseaza in organism reactii care provoaca creierul sa elibereze o substanta ce induce o stare de bine (dopamina).

Substantele care stimuleaza aceasta productie, indiferent ca e vorba de heroina sau o felie de tort, creeaza dependenta, fiindca creierul asociaza consumul lor cu starea de fericire. Cand organismul e privat de stimul, se declanseaza efectele adverse, in cazul zaharului oboseala, dureri de cap, tremur, ameteli, pofta crescuta de dulce, si alte dovezi clare ca dulciurile trebuie abordate atent.

Cercetatorii spun ca este inclusiv  datoria producatorilor sa reduca cu pana la 30% cantitatea de zahar intrebuintata in obtinerea sucurilor si dulciurilor, pentru a contribui la scaderea obezitatii in randul populatiei. Schimbarea ar putea salva fiecare persoana de un surplus de 100 calorii.

Un studiu facut de cercetatorii din Marea Britanie pe probleme de dieta si nutritie, la nivel mondial, a ajuns de asemenea la concluzia urmaotare: consumul de bauturi racoritoare si alimente cu un continut bogat de zahar a ajuns la un nivel atat de periculos, incat, nivelul ridicat de glucide din alimentatie a favorizat moartea a aproape un milion de persoane, prin asocierea sa cu obezitatea, diabetul si bolile cardiovasculare.

Unul din patru adulti sufera de obezitate in Anglia, iar statisticile arata ca procentul este pe cale sa creasca la 60% in cazul barbatilor, la 50% in cazul femeilor si la 25% in cazul copiilor, pana in 2050. Trei din zece copii englezi cu varste intre 2 si 10 ani sunt supraponderali sau obezi. Iar daca vreti sa stiti ce presupune asta in bani, obezitatea si diabetul costa oamenii peste 5 milioane de lire anual in Anglia. In urmatorii 36 de ani este asteptata o crestere pana la 50 milioane de lire.                   

In cursul multelor cercetari oamenii de stiinta au observat ca modelele comporatamentale ale sobolanilor hraniti cu doze mari de sirop de zahar corespund modelelor comportamentale ale consumatorilor de heroina. Zilele dulciurilor par sa fie numarate.

I. C.


 

Articole asemănătoare

  • Ce este Cherimoya?

    Celebrul scriitor Mark Twain afirma odinioara despre cherimoya ca este “cel mai delicios fruct cunoscut omului”. Cu toate acestea, pentru mare parte dintre romani, ramane o prezenta controversata si atipica in dieta.

  • 5 citrice ciudate care se pot folosi in mancare

    Portocala nu este nici singurul si nici cel mai important fruct din familia citricelor pentru alimentatie, chiar daca este cel mai popular.

  • Trandafirul de Ierihon – planta care nu cunoaste setea

    Stiinta ne spune ca primele forme de viata au aparut in ocean, cu aproximativ 3,5 miliarde de ani in urma. Apa este cel mai important element din natura, fiind indispensabila pentru desfasurarea proceselor vitale la plante si animale. Din acest motiv orice anomalie legata de ea, semnalata pe fata Pamantului

  • Vitamina C - cat ne trebuie si cum o procuram?

    Vitamina C este cel mai cunoscut nutrient din lume, insa in ciuda acestui lucru vor ramane mereu lucruri interesante de aflat despre ea. Intalnita in literatura de specialitate sub denumirea formala de acid ascorbic, vitamina C a fost pentru intaia data separate si cercetata de biochimistul ungur

  • Dieta colorata

    Primavara este cel mai optimist anotimp dar totodata si anotimul in care organismul nostru cedeaza prada asteniilor si diverselor afectiuni ale tubului digestiv.


Warning: fopen(cache/cd19c9d1a656f5ca26f66fc59ec0589f) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139