Strugurii Blaufrankisch

Soi de strugure rosu pentru vin cu productie anuala buna si ciorchini mari, grei, plini de boabe, Blaufrankisch este o varietate de vita de vie pe care o vom intalni in numeroase podgorii din Europa (Austria, Cehia, Germania, Serbia, Slovenia, Italia si nu numai) sub diverse denumiri locale, in vreme ce cultivatorii de peste ocean o numesc Lemberger sau Blue Limberger, fiind un strugure crescut intensiv in statul New York, Michigan, New Jersey, Idaho, etc. In Romania este cunoscut sub numele de Burgund Mare. Istoric acest soi este mentionat prima data in a doua jumatatea a secolului al XVIII-lea cand este cultivat in Austria, de unde s-a raspandit in toata lumea.

Se recomanda plantarea butasilor intr-un loc unde vita de vie sa aiba cat mai mult soare pe toata durata zilei, sa fie ferita de curentii reci de aer, iar cel mai bun sol este unul fertil, cu drenare buna, caruia i se poate adauga in prealabil ingrasamant.

Daca are suficient soare si un pamant fertil, Blaufrankisch sau Lemberger este o buna alegere pentru a obtine vinuri rosii de calitate, taninoase, aromate, cu note de fructe de padure, cu o nuanta inchisa, dar si pentru varietati mai usoare, fructate, vinuri de desert in care veti intalni gusturi si note surprinzatoare. Poate fi un bun vin de masa sau poate fi invechit pentru surprinzatoare rezultate. Este un sortiment ce poate fi cultivat intensiv sau pe suprafete restranse. Ciorchinii ajunsi la maturitate sunt grei, mari, cu multe boabe rotunde si parfumate, de un violet foarte inchis, cu pielita lucioasa si usor elastica. Suporta bine perioadele geroase ale anului.

Articole asemănătoare

 • Strugurii Kyoho, un deliciu japonez

  Boabele de Kyoho au un miez dulce, aromat, dar coaja este tare si usor amaruie din cauza taninului, asa ca multi prefera sa o indeparteze inainte de a se bucura de un desert natural si sanatos.

 • Strugurii Muscat Bleu

  Varietate de strugure de vin care poate fi si un delicios strugure de masa, cu gustul sau aromat, dulce si parfumat, Muscat Bleu poate fi cultivat intensiv in podgorii sau puteti avea cateva fire de vita-de-vie in gradina pentru un desert delicios sau pentru vinul produs acasa.

 • Strugurii Pinot Noir

  Unul dintre cele mai populare si apreciate soiuri de struguri din care se fac vinuri de calitate, Pinot Noir se cultiva intensiv in Europa, Statele Unite ale Americii, Noua Zeelanda, iar in tara noastra aceasta varietate de vita-de-vie se intalneste in podgorii cu traditie precum Dragasani, Dealul Mare, Murfatlat si altele.

 • Strugurii Swenson Red

  Soi de struguri de masa cu ciorchini mari, grei (o medie de 700 de grame), cu numeroase boabe rotunde, rosiatice, cu gust dulce si parfumat, acest Swenson Red este o excelenta alegere pentru o gustare sanatoasa, delicioasa sau pentru o ocazie speciala.

 • Strugurii Isabella

  Soi de struguri de vin cu o indelungata istorie si foarte apreciat de cunoscatori pentru gust, aroma si productia buna, Isabella este o vita de vie relativ usor de cultivat si intretinut chiar si de catre cei care fac primii pasi in acest domeniu, fie ca este vorba de podgorie de mari dimensiuni, fie de cativa butasi plantati in livada sau gradina.