Strugurii Blaufrankisch

Soi de strugure rosu pentru vin cu productie anuala buna si ciorchini mari, grei, plini de boabe, Blaufrankisch este o varietate de vita de vie pe care o vom intalni in numeroase podgorii din Europa (Austria, Cehia, Germania, Serbia, Slovenia, Italia si nu numai) sub diverse denumiri locale, in vreme ce cultivatorii de peste ocean o numesc Lemberger sau Blue Limberger, fiind un strugure crescut intensiv in statul New York, Michigan, New Jersey, Idaho, etc. In Romania este cunoscut sub numele de Burgund Mare. Istoric acest soi este mentionat prima data in a doua jumatatea a secolului al XVIII-lea cand este cultivat in Austria, de unde s-a raspandit in toata lumea.

Se recomanda plantarea butasilor intr-un loc unde vita de vie sa aiba cat mai mult soare pe toata durata zilei, sa fie ferita de curentii reci de aer, iar cel mai bun sol este unul fertil, cu drenare buna, caruia i se poate adauga in prealabil ingrasamant.

Daca are suficient soare si un pamant fertil, Blaufrankisch sau Lemberger este o buna alegere pentru a obtine vinuri rosii de calitate, taninoase, aromate, cu note de fructe de padure, cu o nuanta inchisa, dar si pentru varietati mai usoare, fructate, vinuri de desert in care veti intalni gusturi si note surprinzatoare. Poate fi un bun vin de masa sau poate fi invechit pentru surprinzatoare rezultate. Este un sortiment ce poate fi cultivat intensiv sau pe suprafete restranse. Ciorchinii ajunsi la maturitate sunt grei, mari, cu multe boabe rotunde si parfumate, de un violet foarte inchis, cu pielita lucioasa si usor elastica. Suporta bine perioadele geroase ale anului.

Articole asemănătoare

  • Salata cu fructe de toamna

    Un desert incarcat de vitamine si gusturile intense ale fructelor de toamna, cu mere coapte, pere dulci, struguri, miez de nuca, alaturi de frisca si putina miere, fara a uita strugurii care au prins in boabele lor soarele si caldura verii.

  • Salata de fructe cu mere, nuci si struguri

    Usor de pregatit, excelenta pentru desert sau o gustare dulce, este o reteta de salata in care se intalnesc strugurii bine copti, parfumati, merele dulci cu aroma serilor de toamna si nucile crude sau putin prajite, dupa gust. Iar la final miere, scortisoara, nucsoara, putin iaurt cremos.

  • Salata de struguri cu smantana si vanilie

    Un desert sau o gustare pentru zilele in care strugurii sunt bine copti, aromati, plini de gust si savoare. Alegeti struguri verzi sau rosii, dupa gust, fara samburi, cu putina vanilie si daca este nevoie zahar.

  • Strugurii Pinot blanc

    Una dintre cele mai cunoscute si cultivate varietati de strugure alb, folosit intensiv pentru producerea unor vinuri superioare ce in functie de regiune pot fi seci, demiseci sau dulci, Pinot blanc este si un strugure de masa placut, aromat, cu gust dulce.

  • Strugurii Kyoho, un deliciu japonez

    Boabele de Kyoho au un miez dulce, aromat, dar coaja este tare si usor amaruie din cauza taninului, asa ca multi prefera sa o indeparteze inainte de a se bucura de un desert natural si sanatos.