Tocanita de cartea recordurilor

O tocanita uriasa din ciuperci si o spuma de oua cu afine demna de Cartea recordurilor au fost preparate duminica in localitatea covasneana Comandau, informeaza Rompres. La prepararea tocanitei s-au folosit 200 de kilograme de galbiori, culesi de localnici din padure, 15 kilograme de ceapa, 13 de ardei, opt litri de ulei, 12 kilograme de smantana si alte cantitati impresionante de condimente si mirodenii. Pentru spuma s-au batut 50 de kilograme de afine, 150 de oua si 10 kilograme de zahar.
       

Desi uriase, din aceste bucate au apucat sa guste doar o treime dintre cei peste 3.000 de oameni care au participat duminica la Zilele comunei Comandau.

Sambata seara, in deschiderea Zilelor satului, la Comandau a fost aprins un urias foc de tabara. Pentru acesta s-au folosit 15 carute cu lemne, iar rugul a avut un diametru de opt metri. Flacarile, care s-au inaltat la peste zece metri, au ars o noapte intreaga spre deliciul turistilor care au cantat si au dansat in jurul lui pana in zori.

Anul trecut, tot la Comandau s-a preparat un papricas din 400 de kilograme de ciuperci, iar la Turia a fost pregatit din mamaliga si branza un bulz in lungime de 60 de metri. Un alt record gastronomic a fost stabilit anul trecut la Festivalul carnatilor, desfasurat la Sfantu Gheorghe, cand participantii au preparat aproape un kilometru de carnati pe care l-au impartit cu cei care le-au facut galerie din tribune.

Covasnenii incearca prin astfel de manifestari sa atraga cat mai multi turisti in zona. Anul viitor si-au propus sa organizeze cel putin 15 festivaluri gastronomice in diverse localitati, printre care se va numara festivalul cartofului, al ciolanului afumat, festivalul palincii, al pastravului, papricasului si gulasului.

08.august.2006 - Rompres


"Mocanita", unul din simbolurile locale ale Covasnei
MOcanita, unul din simbolurile locale covasnene

Articole asemănătoare