Tomatillo

Tomatillo ( Physalis philadelphic)

 

tomatillo

 

Tomatillo are dimensiuni mici,  forma rotunda, culoare verde sau galben cand s-a copt. Semanand cu o rosie inca necoapta - fac parte din aceeasi familie Solanum lycopersicum L, familia Solanacee - are o coaja de culoare maro deschis, subtire ca o foaie de hartie, ce trebuie indepartata.

 

 

Avand un gust asemanator cu cel al tomatei, putin mai acid si mai acrisor, tomatillo este folosit in diverse retete traditionale in Mexic. A fost cultivat in America Latina incepand din 800 IdHr, aztecii fiind primii care au descoperit avantajele aduse de tomatillo in alimentatie. Astazi ramane in topul popularitatii in special in Mexic, fiind exportat in intreaga lume, foarte apreciat de cei care prefera arta culinara mexicana sau pur si simplu un gust mai aparte.

 

           

Pentru a alege un tomatillo de calitate, perfect pentru o reteta traditionala, primul indiciu ramane coaja exterioara. Daca aceasta este uscata sau zbarcita, aproape sigur este stricat. Coaja trebuie sa fie intacta, de culoare maro deschis. Dupa ce este curatat,  trebuie sa fie neted si fara pete. Majoritatea preparatelor le folosesc  inca verzi, dar puteti - pentru un gust mai intens - alege si tomatillo galbene, bine coapte. In afara celor proaspete, puteti gasi in hipermarket si tomatillo in conserva.

 

 

Proaspete pot fi pastrate in frigider pana la doua saptamani, intr-o punga de hartie. Pentru a rezista pana la trei saptamani, curatati-le de coaja si puneti-le in pungi de plastic la congelator.

 

 

Pentru gatit, se curata coaja,  apoi se  spala cu multa apa pentru a indeparta pelicula de la suprafata. Poate fi folosit crud, in salate sau gatit pentru sosuri si supe. Prin fierbere, tomatillo se inmoaie foarte mult, iar gustul se intensifica.

 

tomatillo salsa

 

 

Pentru gustul deosebit il puteti folosi preparand urmatoarea reteta.

 

Supa de tomatillo si porumb

Pentru 4 portii

 

1 cana si jumatate tomatillo taiate marunt

1 cana si jumatate ceapa tocata

2 catei de usturoi, taiati foarte fin

1 lingura margarina

3-4 cani de supa de pasare

3 cani de boabe de porumb (din conserva)

1 cana mazare congelata

1 lingurita coriandru

100 - 150 grame ardei rosu, taiat marunt (eventual ardei mai iute)

1 sfert de cana de frunze de spanac

1 lingurita de zahar

 

gradinamea.ro

Ianuarie 2008

Articole asemănătoare