Topul celor mai poluate orase din lume

Linfen China

Linfen - China

 

Topul celor mai poluate orase din lume a fost intocmit de comisia tehnica a Blacksmith Institute, un ONG dedicat problemelor de mediu din New York. Criteriile ierarhiei au fost numarul persoanelor afectate, toxicitatea substantelor si dovezile privind problemele de sanatate cauzate de poluarea din zona.

 

 1. Cernobil, Ucraina - pe 26 aprilie 1986 a avut loc aici cel mai mare dezastru nuclear din istorie, provocat de neglijenta autoritatilor. Numarul victimelor care au murit atunci si al celor afectati pe termen lung nu este nici astazi cunoscut cu exactitate, datorita secretului impus de autoritatile sovietice.
 2. Dzerzhinsk, Rusia - un centru al industriei chimice rusesti, aici s-au produs in principal Sarin si alte gaze si substante toxice, in perioada Razboiului Rece. Intre 1930 - 1998 aici au fost aruncate peste 300.000 tone deseuri chimice, care au distrus iremediabil zona.
 3. Haina, Republica Dominicana : o zona urbana puternica poluata cu plumb datorita unei fabrici de reciclare a bateriilor de masina, acum inchisa.
 4. Kabwe, Zambia - cel de al doilea oras ca marime din tara este poluat puternic cu plumb din cauza industriei de minerit.
 5. La Oroya, Peru - orasul a fost contaminat si practic distrus din punct de vedere ecologic cu plumb, cupru, zinc si sulf din cauza mineritului
 6. Linfen, China - o zona puternic industrializata si ca atare poluata, la nivelul solului, aerului si apelor, in principal din cauza fabricilor siderurgice.
 7. Maiuu Suu, Kirghistan - orasul de langa fostul centru sovietic de prelucrare a uraniului este practic saturat de radioactivitate.
 8. Norilsk, Rusia - un oras industrial din Siberia, infiintat in 1935 ca lagar de munca fortata. Astazi aerul a devenit irespirabil datorita combinatelor siderurgice din zona.
 9. Ranipet, India - in ultimele doua decenii aici s-au adunat peste 1.500.000 tone de deseuri provenind din industria prelucrarii pieilor.
 10. Rudnaya Pristan/Dalnegorsk, Rusia  - orasul este poluat cu plumb datorita minelor din apropiere.

Articole asemănătoare

 • Uleiul de aragan, printre secretele frumusetii

  Uleiul de argan se produce numai in Maroc, din fructele unui copac numit Argania spinosa si este unul dintre cele mai rare uleiuri din lume. Arborele de argan este o specie amenintata de defrisari. In urma supraexploatarii, padurea de argan a fost declarata rezervatie a biosferei de catre UNESCO.

 • Strelitzia reginae, planta tropicala din casa ta

  Florile tropicale au fascinat intotdeauna lumea Botanicii prin frumusetea si diversitatea lor uriasa. Despre Strelizia se poate spune fara nicio exagerare ca se situeaza in topul celor mai populare. Dintre cele 4 specii perene care se cunosc in prezent, originare din Africa de Sud, numai una poate fi crescuta ca planta de interior: Strelitzia reginae.

 • Legume gustoase si sanatoase in timpul iernii

  Castravetii, ardeii si rosiile fac parte din topul listei celor mai iubite legume. Din nefericire, iarna nu ne putem bucura

 • Vinul din Lumea Veche VS Vinul din Lumea Noua

  Cele mai nobile vinuri din lume se disting prin stil, culoare si consistenta, iar inainte de toate printr-un gust desavarsit.

 • Andre Le Notre, creatorul celor mai faimoase gradini

  Cele mai cunoscute gradini din lume prin grandoare si frumusete raman Gradinile Versailles, creatia maestrului francez Andre Le Notre. Acesta a creat si Gradinile Les Tuileries din Paris, la fel de incantatoare.