Tradescantia pallida

Tradescantia pallida Tradescantia pallida

Familie: Commelinaceae
Origine: estul Mexicului
Tip: planta perena
Inaltime: 30-45 cm
Diametru: 22-30 cm
Expunere: plin soare sau partial umbra
Perioada de inflorire: tot anul
Tip de pamant: acid sau usor acidic (pH 5,6 - 6,5), neutru (pH 6,6 - 7,5) sau usor alkalin (pH 7,6 - 7,8)Tradescantia pallida

Descriere:
Tradescantia pallida este o planta cu frunze lungi, ascutite si flori roz, care se intinde ca un covor vegetal. Frunzele sunt late de circa 2,5 cm si lungi de 7-13 cm. Tulpina si partea de deasupra a frunzelor sunt de culoare purpurie si pe masura ce foliajul se maturizeaza e acoperit de o nuanta metalica de turquise. Partea interioara a frunzei are o culoare violet-aprins care trece spre roz inspre tulpina. Florile sunt roz, au trei petale si circa 2 cm diametru. Planta infloreste constant in perioadele calde, dar florle sunt deschise numai dimineata.

Ingrijire:
Tradescantia pallida se cultiva cel mai bine in sol nisipos, dar se adapteaza bine si pe un teren stancos. Desi prefera pamantul umed, planta rezista si pe un teren secetos si nu se usuca daca nu este udata o perioada mai lunga de timp. Aceasta specie este toleranta la inghet, dar pe perioadele friguroase de iarna rezista mai bine sub un strat gros de zapada. De obicei inmugureste iar primavara.
Daca planta arata rau pe la mijlocul verii, taiati-o pana la nivelul solului ca sa apara un nou foliaj si sa infloreasca din nou toamna.

Inmultire: nu se recomanda inmultirea prin seminte.
1. Butasi de tulpina sau frunze - trebuie ingropate bine in pamant nisipos.
2. Marcotaj - consta in indoirea unei ramuri flexibile sau a unei noi mladite in asa fel incat sa intre in contact direct cu solul, lasand-o sa dea radacini in timp ce este inca legata de planta-mama.

Pericole: planta poate cauza iritatii ale pielii sau reactii alergice.

Lavinia Rorich
Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

 • Plantele ornamentale si acarienii

  Acarienii fac parte din clasa Arahnidelor, adica sunt rude mai apropiate paianjenilor si scoprionilor decat insectelor, in ciuda aparentei. Acestia traiesc aproape in orice tip de habitat: in desert, tundra, pe varfuri de munte, pe animale, oameni etc.

 • Aranjamente decorative cu plante mici

  Pentru a inviora un spatiu in ideea de a-l face cat mai placut ochiului si pentru a crea o atmosfera relaxanta, naturala si plina de culoare, puteti apela la diverse tipuri de aranjamente cu plante de dimensiuni mici.

 • Rhoeo spathacea - sabiuta purpurie

  Rhoeo spathacea este o planta extrem de populara si usor de intretinut. Asigurati-i lumina si udare periodica si va veti bucura de un frunzis purpuriu deosebit.

 • Tradescantia

  Tradescantia pallida este o planta cu frunze lungi, ascutite si flori roz, care se intinde ca un covor vegetal. Frunzele sunt late de circa 2,5 cm si lungi de 7-13 cm. Tulpina si partea de deasupra a frunzelor sunt de culoare purpurie si pe masura ce foliajul se maturizeaza e acoperit de o nuanta metalica de turquise. Partea interioara a frunzei are o culoare violet-aprins care trece spre roz inspre tulpina. Florile sunt roz, au trei petale si cca 2 cm diametru.

 • Tendinte in amenajarea gradinii pentru 2006

  Aproape toate tendintele in arta gradinaritului pentru anul 2006 sunt pornite pe ideea de munca mai putina si relaxare mai multa. Pentru prima oara, gradinaritul nu se transforma intr-o competitie intre vecini pentru...