Traditia Brazilor de Craciun

 brazi de Craciun

 

De multe ori ne intrebam  cum a aparut obiceiul de a impodobi un brad de Craciun. Traditia spune ca bradul de Craciun se impodobeste in seara de 24 spre 25 decembrie, adica in ajunul Craciunului. Impodobirea este un obicei foarte vechi, care se pare ca a aparut initial in Occident. Este posibil ca la originea obiceiului sa se afle popoarele nordice care isi impodobeau casele de Craciun cu ramuri de brad si vase. 

 

Povestea incepe cu adevarat in secolul al VII-lea, cand un calugar din Devonshire sosea in Germania  pentru a raspandi cuvantul Domnului. Legenda spune ca acesta a fost inspirat de forma triunghiulara a bradului ca simbol al Sfantei  Treimi. Iar in  Europa secolului al XII-lea, cu ocazia Craciunului, bradul era atarnat de tavan cu varful in jos!

 

Unele legende spun ca bradul a fost decorat pentru prima data la Riga in 1510. Alte legende povestesc despre reformatorul Martin Luther,  care la inceputul secolului al XVI-lea a impodobit bradul cu lumanari, pentru a le sugera copiilor sai sclipirea stelelor de pe cer. Se crede ca Martin Luther a fost primul care a aprins luminari intr-un pom. Mergand prin padure, pe timp de seara in drumul catre casa a fost uimit de frumusetea stelelor care straluceau printre ramurile brazilor si ajungand acasa a dorit sa recompuna frumoasa scena pentru familia sa, inaltand un brad in mijlocul casei si impodobindu-l cu luminari.

 

Traditia  bradului de Craciun a fost tarziu adoptata pe continentul american. Primii brazi  fiind impodobiti abia in anii 1830 cand imigrantii germani din Pennsylvania au adus traditia din tara lor natala, Germania. Pentru americani bradul de craciun era un simbol greu de acceptat. Dar in preajma anilor 1890 bradul de Craciun era deja un obicei atat in Europa, cat si pe continentul american. Europenii preferau brazi mici, de circa 120 cm, pe cand americanii il doreau din podea pana in tavan.

 

La noi in tara bradul a inceput sa fie impodobit din secolul XIX si  traditia continua pana in zilele noastre.

 

Articole asemănătoare

 • Bradutii de Craciun. Cel mai simplu desert de post

  O reteta a copilariei care se incadreaza perfect in etapa premergatoare a Craciunului cu zile de post este aceea pentru Braduti. Bradutii de Craciun, daca va aduceti aminte, erau niste prajiturele piramidale ninse din belsug cu zahar vanilat, care se obtineau cu ajutorul unei matrite.

 • Vascul, o planta cu conotatii magice de Craciun si Anul Nou

  Vascul este un element vegetal cu o semnificatie aparte de Craciun, originile intrebuintarii sale avand “radacini” viguroase in istorie. Se pare ca poporul roman l-ar fi mostenit direct de la stramosii lor romani, de vreme ce numele provine din latinescul “Viscum”.

 • Pizza din cartofi pentru un bufet suedez de Craciun

  In pragul sarbatorilor de Craciun este agitatie mare, sunt atat de multe de facut si intram in criza de timp. Daca avem mai multi invitati in Ajunul Craciunului ii putem incanta cu un bufet suedez

 • Retete de Craciun. Frigarui cu ciuperci

  Reteta de frigarui cu ciuperci este o mancare rapida si gustoasa, menita sa va bucure invitatii prezenti la masa de Craciun.

 • Desert de Craciun. Tort din piscoturi de sampanie cu migdale

  Un tort special pentru evenimente speciale, tortul din piscoturi de sampanie cu migdale constituie un desert care nu trebuie sa va lipseasca in ziua de Craciun.