Traiti ecologic si protejati mediul

 A fi ecologic presupune ca fiecare dintre noi sa incerce noi metode pentru a ajuta mediul inconjurator si implicit viata noastra.

Sursele de iluminat ar trebui sa fie eficiente. Se recomanda achizitionarea becurilor fluorescente deoarece acestea folosiesc energie putina si ofera o lumina de o calitate crescuta.

In cazul achizitionarii unor aparate noi destinate uzului casnic este recomandat ca inainte de a le cumpara sa verificati nivelul consumat de energie si emisiile de dioxid de carbon in atmosfera. Evaluati aceste aparate deoarece puteti scapa de cheltuieli mari pentru energia electrica si totodata contribuiti la pastrarea unui mediu curat, lipsit de noxe.

Aproximativ 75 % din totalul energiei electrice consumate intr-o casa provine de la aparatele care inca sunt in priza, chiar daca nu sunt folosite.

In mod normal fiecare aparat in parte utilizeaza energie electrica, chiar daca acesta este oprit. Cu exceptia cazului in care unele dintre acestea au nevoie sa isi pastreze in memorie anumite date, incercati sa eficientizati consumul de energie deconectand aparatele de care nu aveti nevoie.

Un alt lucru util ar fi cel legat de conservarea energiei termice. Cu cat spatiul in care locuiti este mai etans cu atat mai putina energie termica va fi consumata pentru a avea un ambient placut in interiorul caminului.

Economisirea apei

Instalarea unui incalzitor solar de apa ajuta la conservarea mediului inconjurator. Centralele termice si alte aparate care incalzesc apa folosesc energie electrica sau alti combustibili a caror prelucrare polueaza aerul.

Cele mai ecologice produse sunt cele care se folosesc de energia regenerabila.

Reciclarea

Folosind ingrediente simple cum ar fi praful de copt, sapunul si otetul, putem da nastere usor unor produse de curatare non-toxice si ieftine. Substantele chimice sunt daunatoare mediului inconjurator si organismului uman.

Vopselele cu compusi organici volatili acopera bine suprafetele si au un miros fin. Sunt la fel de bune ca cele traditionale pe baza de compusi chimici obtinuti prin prelucrarea anumitor substante care dauneaza calitatii aerului din mediul inconjurator.

Prosoapele de hartie si servetelele pot fi facute din hartie reciclata.

Amenajarea inteligenta a gradinii sau spatiului interior cu arbori si arbusti va ofera umbra pe perioada verii si caldura in anotimpul rece, reducand consumul de energie pentru alimentarea centralelor sau aparatelor de aer conditionat.

Utilizati pungile biodegradabile in locul celor de plastic.

Prin compostarea care serveste la diminuarea cantitatii de deseuri trimise la depozitele specializate va puteti crea propriul ingrasamant sanatos pentru gradina.

Colectati apa de ploaie. S-a constatat ca aceasta este mai sanatoasa pentru plante si gradini decat apa de la robinet, pentru ca cea de la robinet contine de multe ori clor pentru uciderea bacteriilor.

Amenajarea spatiilor ecologice este necesara si la birou nu numai acasa. Un laptop este mai eficient si consuma mai putina energie decat un desktop.

Reducerea consumului de hartie salvand documentele sau trimitandu-le prin email si pastrandu-le in computer ajuta mediul inconjurator si salveaza taierea copacilor, materia prima pentru hartie. De asemenea, cand utilizati imprimanta, folositi ambele fete ale hartiei.

Plata online a facturilor reduce considerabil deseurile cumulate de hartie. In plus, este o maniera mai usoara si mai rapida de plata.

Aparatele casnice de care nu mai aveti nevoie pot fi reciclate.

Utilizarea bateriilor

Iluminatul exterior prin senzori de miscare poate fi setat in asa fel incat sa se aprinda si sa se stinga numai cand si cat este nevoie, pentru un consum scazut de energie electrica.

In cladirile comerciale este util rezervorul de apa.

Este indicat sa utilizati mijloacele publice de transport si mersul pe jos.

Folositi combustibil bio, pentru a nu mai afecta mediul.

Spalarea masinilor in spalatorii ecologice este mai eficienta decat cea din punctele de spalare unde se folosesc diferite substante chimice.

La capitolul moda incercati sa cumparati genti si haine din materiale ecologice.

De asemenea puteti folosi alternative naturale pentru amenajarea locului unde dorm animalele.

Ganditi creativ si incercati sa faceti cat mai multe lucruri benefice pentru mediul inconjurator si bineinteles si pentru calitatea vietii dumneavoastra.

Articole asemănătoare