Trandafiri noi si vechi de gradina

trandafir

- Trandafirii, flori care exprima romantism si rafinament, au fost si vor fi in continuare la mare cautare, pentru a fi oferiti in dar persoanelor dragi, dar si pentru a completa peisajul unei gradini.

Trandafirii "vechi", dupa cum ii numesc unii, sau trandafirii de moda veche, vintage am putea spune, au fost inzestrati cu o frumusete naturala aparte menita sa aduca in orice gradina un plus de culoare.

Asa zisii trandafiri vechi de gradina sunt cei de dinainte de 1867, an in care a aparut La France, primul hibrid. Acestia sunt impartiti in clase. Cele mai importante si cunoscute sunt Alba, Bourbon, Centifolia, China, Damask, Gallica, Mosses, Noisettes si Portland.

Cele mai putin cunoscute clase de trandafiri vechi de gradina sunt Ayrshires, Boursault si Eglantine.

Potrivit specialistilor, trandafirii care fac parte din alte clase, numiti si trandafiri salbatici, au o vechime de aproximativ 33 de milioane de ani. Cele mai cunoscute specii din aceasta categorie sunt cunoscute dupa denumirea latina, Rosa Foetida si Austrian Copper. Acesta din urma dateaza de dinainte de 1590 si este foarte popular astazi in randul trandafirilor de gradina.

In cartea lui Graham Stuart Thomas, "Trandafirii vechi", intr-un capitol dedicat speciilor de trandafiri de odinioara si de astazi geneticianul C.C. Hurst subliniaza ca toate clasele moderne de trandafiri provin din patru specii principale: Rosa Rubra (Rosa Galica), Rosa Phoenica, Rosa Canina (Trandafirul Cainelui) si Rosa Moschata (Trandafirul Mosc). Cu toate acestea Rosa Foetida, Rosa Gigantea si Rosa Chinensis au avut un rol important in dezvoltarea claselor hibride, China si Tea.

Acesti trandafiri "vechi" nu au nevoie de o atentie deosebita. Pentru a se dezvolta au nevoie doar de curatare imediat dupa ce au inflorit, iar la venirea iernii nu trebuie decat sa indepartati partile uscate. In cazul unor specii precum Marchesa Boccella, puteti indeparta nu doar partile uscate ci si acei boboci care nu au crescut decat putin.

Imagine : http://www.gradinamea.ro/P-trandafir-1002-10818.html

Articole asemănătoare

 • Recorduri pentru utilaje si unelte de gradina

  Cea mai rapida masina de tuns iarba este creatia celor de la Honda, arata ca o masina de curse foarte eleganta, are un motor de 1000 cm cubi, si a atins in teste viteza de 187 kilometri pe ora.

 • Activitati recomandate si nerecomandate in gradina la inceput de toamna

  Gradinaritul la sfarsit de vara si inceput de septembrie cu greutate poate fi considerat munca. Insasi ideea ca vremea se va racori continuu, pana ce iarna va acoperi intreaga tara cu mantia-i alba, obliga oamenii sa savureze cu o intensitate mai mare clipele petrecute acum in gradina.

 • Trandafiri tomnatici pentru casa si gradina

  Trandafirii au onoarea de a fi florile cele mai populare din intreaga lume. Cu siguranta aceasta popularitate se datoreaza varietatilor diversificate, in termeni de culoare, marime, forma si nu in ultimul rand parfum.

 • Trandafirii anului 2009

  All America Rose Selections (AARS), o asociatie non profit a crescatorilor de trandafiri, are ca scop principal testarea, prezentarea si promovarea soiurilor noi si exceptionale de trandafir.

 • Sporul casei (impatiens) este si floare de gradina

  Gradinarilor impatimiti, care nu se tem de experimente, le spunem ca sporul casei - impatiens poate fi plantata si in gradina, atata timp cat se respecta conditiile prielnice de dezvoltare...