Trandafirii Montezuma

Varietate de trandafir teahibrid foarte apreciat de cunoscatori, Montezuma este un soi cu flori mari, de un rosu delicat spre roz, cu parfum usor si delicat, longeviv si cu o buna rezistenta la boli sau daunatori, precum si la temperaturile scazute ale iernii. A inceput sa fie cultivat pentru prima oara la jumatatea secolului trecut, fiind creat in America, si in scurta vreme a convins atat prin culoarea deosebita cat si prin celelalte calitati, fiind foarte bun atat pentru gradini si parcuri cat si pentru buchete.

Se va planta fie primavara, pana la inceputul verii, fie toamna, alegand un loc unde tufa de trandafir Montezuma sa aiba mult soare pe toata durata zilei, solul bun fiind unul fertil, nisipos (regula general valabila pentru trandafiri) si cu un PH usor acid. Este esential ca pamantul sa aiba drenare buna, iar pe cat posibil locul ales va fi ferit de curentii reci de aer. Are nevoie de apa constant, mai ales in primele saptamani dupa ce a fost plantat, folosind insa cantitati moderate, iar pamanul se curata bine in prealabil de pietris sau buruieni.

Tufele de trandafiri Montezuma vor incepe sa infloreasca din luna iunie pana spre jumatatea toamnei, inflorescentele sunt relativ mari, cu pana la 40 de petale fiecare, textura catifelata, grupate mai multe in acelasi loc. La maturitate va fi o tufa ce poate atinge un metru si jumatate adancime, asa ca se recomanda sa lasati o distanta aproximativ egala fata de alte plante, mai ales daca vreti sa cultivati mai multe tufe de trandafiri pe acelasi teren. Ingrijirea este relativ simpla, trebuie sa taiati primavara partile uscate sau cu aspect bolnav ale trandafirului, lasand cam o treime din inaltimea tufei atunci cand vreti sa o ajutati sa se regenereze in acel an. Rezista mult in timp fara alte ingrijiri sau tratamente speciale, iar coloritul intens poate face dintr-o singura tufa de Montezuma centrul de atractie al gradinii.

Foto: wikipedia.org

 

Articole asemănătoare

 • Trandafirii Belle Epoque

  Soi de trandafir teahibrid cu boboci mari, cu un colorit mai putin intalnit – un galben aproape de portocaliu, cald, amintind de o piersica bine coapta – si o buna rezistenta la boli sau daunatori, Belle Epoque este mai putin intalnit in gradini si parcuri, dar este foarte apreciat de cunoscatori.

 • Trandafirii Satchmo

  Soi de trandafir floribunda cu boboci mari, de un rosu puternic, intens, cu parfum dulce si o buna rezistenta boli si daunatori, acest Satchmo se adapteaza usor conditiilor de clima si sol din tara noastra, crescand la fel de bine intr-un parc sau o gradina.

 • Trandafirii cataratori Uetersen

  In ultimii ani trandafirii roz se bucura de tot mai mult succes si sunt des intalniti in gradini si parcuri, in special o varietate precum acest Uetersen, cu inflorescente mari, duble, in nuante intense si elegante care atrag atentia privitorilor.

 • Trandafirii Sweet Honey

  Daca ne-am obisnuit cu trandafirii galbeni sau rosii, in nuante intense, tari, puternice, acest soi de floribunda este o alternativa delicata, in tonuri pastel, pentru o cromatica potrivita mai curand pentru primavara sau pentru un spatiu verde in tonuri deschise, de piersica.

 • Trandafirii teahibrizi Eldorado

  Va plac trandafirii portocalii? Un portocaliu cu nuante rosiatice, inflorescentele fiind mari si cu parfum usor, discret, cu note dulci, trandafirul Eldorado va aduce gradinii un plus de culoare si prospetime, si cum varietatile cu acest colorit sunt mai rare va fi o placuta surpriza si pentru vizitatori.