Trandafirul catarator Alchymist

Un soi robust, rezistent, de o impresionanta frumusete, aceasta varietate de trandafir catarator a aparut pentru prima oara in 1953, in Germania, si in scurta vreme avea sa fie adoptata in special pentru gradini, parcuri, spatii verzi. Alchymist se adapteaza usor daca are parte de un sol relativ fertil, cu PH neutru si scurgere buna, tulpinile sunt groase, viguroase, sustin intregul ansamblu al plantei cu usurinta si sunt acoperite de tepi desi, ascutiti, frunzisul fiind lucios, de un verde inchis. Creste aproape la fel de bine si de usor daca este plantat in zone cu semi-umbra, eventual in ansambluri verzi alaturi de arbori mai mari. Inflorescentele acestui trandafir urcator sunt mari, duble, foarte multe pe un singur exemplar, de un galben-portocaliu spre galben-auriu, cu treceri subtile de tonuri si nuante de la o tufa la alta. Infloreste o singura data, dar sunt foarte multe flori de frumusetea carora va veti bucura mai mult timp, pentru ca sunt rezistente si longevive.

Trandafirii din soiul Alchymist sunt destul de mari, cu un diametru de peste 10 cm, in culori graduale, cu parfum surprinzator de puternic pentru o varietate cataratoare, si va avea nevoie de un suport serios in special in prima perioada, fie un zid de caramida, fie un cadru sau o poarta metalica ori stalpi din lemn solid. Dupa ce a ajuns la maturitate se sustine relativ usor datorita ramurilor sale groase, suporta relativ usor gerul si curentii reci de aer. Pentru a fi siguri ca trandafirul se prinde este bine sa tineti butasul in apa calduta pentru 30 de minute, apoi sa il plantati intr-o groapa de circa 40 pe 40 cm, cu un strat de 10-15 cm de compost sau ingrasamant organic, acoperindu-l apoi cu un amestec de pamant si compost. Se taie anual, primavara sau vara dupa inflorire, si indepartati la inceputul primaverii partile uscate sau care au degerat. Foarte bun pentru gradini mai mari sau mai mici daca i se poate asigura initial o structura de sustinere, dar si pentru a marca intrari, pergole, alei. Depaseste cu usurinta doi metri inaltime asa ca este bine sa aiba mult spatiu vertical si sa ii lasati loc si in lateral.

Foto: sensiblegardening.com

Articole asemănătoare

 • Trandafirii Dancing Queen

  Trandafir catarator cu flori mari, de un roz pal, delicat, Dancing Queen surprinde prin nuanta pastelata, dar este in acelasi timp un soi rezistent la boli si daunatori, mai rar intalnit in gradini dar poate fi o alegere interesanta. Are un parfum placut, delicat, dulceag, iar florile sale mari, numeroase pe fiecare tufa sunt si mai bine puse in evidenta de frunzisul lucios, de un verde inchis.

 • Trandafirul The Pilgrim

  Un trandafir englezesc clasic, cu boboci de un galben palid, rezistent la boli si daunatori, longeviv si destul de usor de intretinut

 • Trandafirul catarator Indigoletta

  Cu flori mari de un mov puternic, deschis, intens, asa cum nu te-ai astepta sa vezi la o varietate de trandafir, Indigoletta este un soi de planta decorativa rara, prea putin intalnita.

 • Trandafir catarator Amadeus

  O varietate foarte populara de trandafir catarator, cu flori mari de un rosu puternic, rezistent la boli si daunatori, Amadeus este una dintre cele mai bune optiuni daca vreti un tip de trandafir agatator care se planteaza relativ usor, este longeviv si mai mult decat orice este foarte aspectuos.

 • Trandafirul chinezesc si micile secrete din spatele frumusetii sale

  Majoritatea trandafirilor pitici disponibili pentru vanzare in magazinele de specialitate provin dintr-o singura varietate: Rosa chinensis minima. Trandafirul chinezesc, cum i se mai spune in limbajul comun, a reusit sa se impuna datorita gingasiei si asemanarii izbitoare cu ruda sa mai mare, ca planta decorativa de interior.