Trandafirul teahibrid Elina - parfum si eleganta

O varietate de trandafir hibrid de o rara si eleganta frumusete, Elina si-a facut aparitia in lumea pasionatilor in 1983, o combinatie inspirata intre alte doua soiuri cu nume cunoscute cultivatorilor, Nana Mouskouri si Lolita. Purtand "semnatura" Dickson Roses era de la bun inceput un trandafir teahibrid care oferea chiar si gradinarilor incepatori numeroase avatanje: efect estetic remarcabil, parfum intens, rezistenta la boli si daunatori, aclimatizare usoara si in zone mai reci, frunzis des, flori ce au in medie 15 cm. In scurta vreme avea sa primeasca diverse distinctii si premii internationale, fiind repede adoptat de cunoscatori. 
 
Elina este un teahibrid cu inflorescente mari, foarte parfumate, cu petale cu textura catifelata de un alb crem - in unele cazuri cu tente de galben amintind de lamaie - depasind cu usurinta la maturitate 120 de cm inaltime, viguros si longeviv, necesitand in prima perioada mai multa atentie decat alte varietati. Dar compenseaza prin frumusete si prin numarul mare de trandafiri din fiecare an. Infloreste din vara, din luna iunie, pana in septembrie. Se recomanda de altfel sa fie plantat toamna sau primavara, iar locul ideal trebuie sa aiba multa lumina solara, sa fie ferit de curentii reci, sa aiba un sol cu drenare buna si ideal un pic nisipos. Tufele de Elina pot fi plantate grupat sau alaturi de alte varietati de trandafiri, eventual completandu-se reciproc din punctul de vedere al culorilor, si la fel de bine poate fi doar o tufa solitara, care se va dezvolta relativ repede si poate deveni unul dintre punctele de atractie ale gradinii. Frunzisul este des, de un verde inchis, si cel mai bun indicator al starii de sanatate a trandafirului. 
 
In perioadele calduroase este recomandat sa fie udat abundent la 7-10 zile, iar solul ar trebui fertilizat periodic, atat inainte cat si dupa plantare. Iarna sau la sfarsitul toamnei indepartati partile uscate ale tufei pentru a-i permite ca anul urmator sa revina la fel de energic si puternic, oferindu-va un numar apreciabil de inflorescente.

Foto: classicroses.co.uk

 

Articole asemănătoare

 • Trandafirul Pascali

  Un trandafir alb de o rara frumusete, aceasta varietate este o creatie semnata Louis Lens, care in 1963 oferea pasionatilor din Belgia (si apoi din intreaga lume) un soi nou rezultat din incrucisarea intre Queen Elizabeth si White Butterfly.

 • Laleaua Purple Lady

  Un plus de culoare si eleganta pentru orice gradina, lalele din soiul Purple Lady sunt delicate, cu un colorit violet deschis, intens, sunt spre deosebire de alte lalele rezistente la frig si la perioadele geroase, perfecte atat pentru ghivece, jardiniere sau gradini cat si pentru buchete sau aranjamente florale de mari dimensiuni.

 • Calin Roseum

  Un arbust ornamental relativ raspandit, apreciat pentru florile sale mari si albe, dar si pentru rezistenta si usurinta cu care poate fi aclimatizat, acest tip de calin este una dintre alegerile la indemana atunci cand vreti sa aduceti gradinii un plus de prospetime si eleganta.

 • (P) Frumusetea benzilor LED

  De multe ori am vazut fie intr-un film, fie intr-o revista home&deco, efecte luminoase cu un deosebit impact la interior. Acele lumini care reuseau intr-o maniera foarte discreta sa lumineze un detaliu de design sau de décor, ajungand in acest fel sa evidentieze frumusetea si eleganta unei incaperi in ansamblul ei.

 • Ce trebuie sa stim despre ingrijirea orhideelor?

  Orhideele sunt niste flori minunate, ne incanta mereu cu nuantele lor deosebite, prin bogatia florilor si eleganta pe care o emana