Trandafirul teahibrid Elina - parfum si eleganta

O varietate de trandafir hibrid de o rara si eleganta frumusete, Elina si-a facut aparitia in lumea pasionatilor in 1983, o combinatie inspirata intre alte doua soiuri cu nume cunoscute cultivatorilor, Nana Mouskouri si Lolita. Purtand "semnatura" Dickson Roses era de la bun inceput un trandafir teahibrid care oferea chiar si gradinarilor incepatori numeroase avatanje: efect estetic remarcabil, parfum intens, rezistenta la boli si daunatori, aclimatizare usoara si in zone mai reci, frunzis des, flori ce au in medie 15 cm. In scurta vreme avea sa primeasca diverse distinctii si premii internationale, fiind repede adoptat de cunoscatori. 
 
Elina este un teahibrid cu inflorescente mari, foarte parfumate, cu petale cu textura catifelata de un alb crem - in unele cazuri cu tente de galben amintind de lamaie - depasind cu usurinta la maturitate 120 de cm inaltime, viguros si longeviv, necesitand in prima perioada mai multa atentie decat alte varietati. Dar compenseaza prin frumusete si prin numarul mare de trandafiri din fiecare an. Infloreste din vara, din luna iunie, pana in septembrie. Se recomanda de altfel sa fie plantat toamna sau primavara, iar locul ideal trebuie sa aiba multa lumina solara, sa fie ferit de curentii reci, sa aiba un sol cu drenare buna si ideal un pic nisipos. Tufele de Elina pot fi plantate grupat sau alaturi de alte varietati de trandafiri, eventual completandu-se reciproc din punctul de vedere al culorilor, si la fel de bine poate fi doar o tufa solitara, care se va dezvolta relativ repede si poate deveni unul dintre punctele de atractie ale gradinii. Frunzisul este des, de un verde inchis, si cel mai bun indicator al starii de sanatate a trandafirului. 
 
In perioadele calduroase este recomandat sa fie udat abundent la 7-10 zile, iar solul ar trebui fertilizat periodic, atat inainte cat si dupa plantare. Iarna sau la sfarsitul toamnei indepartati partile uscate ale tufei pentru a-i permite ca anul urmator sa revina la fel de energic si puternic, oferindu-va un numar apreciabil de inflorescente.

Foto: classicroses.co.uk

 

Articole asemănătoare

 • Laleaua Pinocchio

  Soi pitic de lalele cu inflorescente bicolore, cu petale in alb si rosu, de forma unor cupe alungite, aceasta varietate este excelenta pentru gradini, parcuri, dar si pentru buchete, atragand imediat atentia prin culorile intense si eleganta.

 • Trandafirul Cardinal

  Varietate de trandafir teahibrid cu parfum dulceag, placut, flori mari de un rosu delicat, cu note de portocaliu, impresionant prin delicatete si frumusetea coloritului, acest Cardinal este o buna alegere pentru gradini si parcuri.

 • Trandafirii France Libre

  Inedit trandafir teahibrid de un portocaliu cald, intens (cu o nuanta mai deschisa spre mijlocul inflorescentei), acest France Libre este din pacate mai putin intalnit in gradini decat ar merita, fiind o varietate ce adauga un plus de culoare si eleganta oricarui spatiu verde.

 • Liliacul Primrose

  Liliacul ramane una dintre cele mai populare alegeri pentru gradina, deoarece este relativ usor de ingrijit si plantat, rezista mult in timp, inflorescentele sunt viu colorate, cu un parfum ce domina totul si transforma orice colt si orice spatiu intr-un spectacol de prospetime si eleganta.

 • Trandafirul Cherry Brandy

  Varietate de trandafir teahibrid numit dupa un celebru cocktail, Cherry Brandy are un colorit pe care il veti intalni mai rar in gradinile de trandafir, roz in exterior si galben piersica in interiorul florii, impresia fiind de prospetime si eleganta.