Trifoiul cu patru foi, cel mai cunoscut simbol pentru noroc


Trifoiul cu patru foi este unul dintre cele mai cunoscute simboluri aducatoare de noroc din lume. Povestea a inceput cu secole in urma la stramosii irlandezilor, si a patruns cu vremea in celelalte culturi din Europa. La fel ca oamenii de astazi, druizii traiau cu convingerea ca daca intalnesc intamplator un trifoi cu patru foi este semn ca ceva pozitiv urma sa se intample.

Intrigati si atrasi in acelasi timp de acest mit, unii biologi au studiat mai indeaproape “fenomenul” pentru a oferi o perspectiva acadamica, iar rezultatul nu s-a lasat asteptat. Trifolium este un gen de aproximativ 300 de specii de plante din familia leguminoaselor, Fabaceae. Sunt plante erbacee mici anuale, bienale sau plante perene cu viata scurta.

Potrivit estimarilor, exista un singur trifoi cu patru frunze la 10,000 de exemplare normale in natura. Cu alte cuvinte, este intr-adevar un mare noroc sa stai pe iarba chiar langa un asemenea reprezentant din specia Trifolium repens, insa pentru cei mai putin superstitiosi asta nu constituie garantia unui noroc iminent.

Cu privire la originea celei de-a patra frunze, cercetatorii nu s-au lamurit inca daca este determinata doar de factorul genetic sau este implicat si mediul. Impotriva crezului general, patru nu este numarul maxim de frunze pe care il poate atinge aceasta planta.

Copiii irlandezi sunt invatati de regula ca un trifoi cu cinci frunze este mai norocos decat cel care poseda una mai putin. Exista chiar si un record mondial in materie. Trifoiul cu cele mai multe frunze a fost descoperit de japonezul Shigeo Obara pe 10 mai 2009 si prezenta nu mai putin de 56 de frunze! 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Cinci recorduri din lumea vegetala

  Daca pentru cei mai multi un trifoi cu patru foi pare doar un mit, se pare ca exista suficienti pasionati care nu doar au reusit sa gaseasca mai multe exemplare, dar si-au alcatuit adevarate colectii. Il gasim cel mai adesea sub forma de martisor sau suvenir, si ar trebui sa ne aduca noroc daca il avem asupra noastra, insa cum ar fi sa ai doua, trei, 20 de exemplare? Poate chiar o suta sau doua sute? Si daca ai atat de mult noroc sunt foarte mici sanse sa te apropii prea curand de cel care detine recordul mondial in domeniu. Edward Landing din Cooper Landing, Alaska, Statele Unite avea pe 8 mai 2007... 111 060 exemplare de trifoi cu patru foi.

 • Greseli care iti pot afecta sanatatea in timpul verii

  Odata cu zile senine si calduroase, sezonul estival aduce si mai multa motivatie celor care urmaresc o schimbare radicala in stilul lor de viata. Vara pare, de departe, cel mai potrivit moment pentru a imbratisa orice dieta “minune”.

 • Primavara in gradina de flori perene

  Cu siguranta primavara este cel mai ocupat anotimp pentru gradinarii care isi dedica intreaga munca plantelor perene. Daca frigul iernii i-a tinut departe de gradina, sosirea zilelor calde ii invita acum afara din casa, propunandu-le sa redescopere in propria maniera frumusetea naturii.

 • Vitamina C - cat ne trebuie si cum o procuram?

  Vitamina C este cel mai cunoscut nutrient din lume, insa in ciuda acestui lucru vor ramane mereu lucruri interesante de aflat despre ea. Intalnita in literatura de specialitate sub denumirea formala de acid ascorbic, vitamina C a fost pentru intaia data separate si cercetata de biochimistul ungur

 • Paste delicioase. Paste cu avocado si carne de pui

  O mancare delicioasa si sanatoasa reprezinta cel mai potrivit meniu pentru orice moment al zilei. Asadar va propunem sa preparati reteta de paste cu avocado si carne de pui.