Un institut dedicat fructelor de merisor

Majoritatea medicilor si specialistilor din domeniul sanatatii cred ca exista o clara asociere intre o dieta bogata in fructe, legume si un risc scazut de a amplifica efectele negative ale unei boli cronice.

Fitonutrientii, compusi naturali ai plantelor, in mod special antioxidantii, ajuta, potrivit cercetarilor, la imbunatatirea sanatatii.

Plecand de la efectele extraordinare pe care le au fructele de merisor a fost infiintat in 1951, in SUA, in Massachusetts, un institut de cercetari, The Cranberry Institute, ca o organizatie non-profit axata pe studiille asupra cultivarii si procesarii in scopuri terapeutice.

Fructele de merisor  contin proantocianidine, compusi care potrivit cercetatorilor pot preveni infectiile tractului urinar prin impiedicarea bacteriilor de tip E. coli de a fi rezistente in organism.

Proprietatile acestota pot inhiba, de asemenea, bacteriile asociate cu afectiunile gingivale si ulcerul gastric.

Cercetarile stiintifice recente au demonstrat ca aceste fructe si produsele care le au in compozitie contin cantitati semnificative de antioxidanti si alti fitonutrienti care ar putea ajuta organismul sa se protejeze mult mai usor in fata bolilor de inima, cancerului, dar si altor afectiuni specifice mediului stresant al acestui secol.

Spre exemplu, populatiile indigene din America folosesc de secole merisoarele pentru a trata infectiile tractului urinar. Noile cercetari demonstreaza efectele chimice si fiziologice ale acestor fructe asupra vindecarii si prevenirii infectiilor de acest tip.

In cazul antioxidantilor, recunoscuti de comunitatea medicala din intreaga lume pentru beneficiile aduse organismului uman, merisoarele se pot lauda cu un continut ridicat. Acestea au in compozitie mai multi fenoli antioxidanti decat alte 19 fructe frecvent consumate. Acest lucru este sustinut de un studiu publicat pe 19 noiembrie 2001 in Jurnalul American al Agriculturii si Chimiei Alimentare.

Foto: 1

Articole asemănătoare

  • Terapii naturiste cu ceai de merisor

    Cu gust placut, fructat, usor acrisor, ceaiul de merisor se pregateste imediat, dintr-o lingurita cu varf la o cana cu apa clocotita, lasata 10-15 minute la infuzat.

  • Cinci beneficii aduse de uleiul de catina

    Un supliment alimentar plin de vitamine si nutrienti, uleiul de catina are o cantitate mare de vitamina C (de peste 10 ori mai mult decat intr-o portocala), vitamina E, vitamina A, antioxidanti, acizi grasi Omega 3, 6 si 9, carotenoide, minerale, grasimi sanatoase, si lista substantelor nutritive poate continua.

  • Licor Valvanera - un deliciu benedictin

    Un lichior pe baza de plante, puternic si plin de personalitate, cu un gust in care se amesteca ierburile mai mult sau mai putin cunoscute (reteta integrala ramane un secret) si taria alcoolului

  • Trandafirii Cherry Girl - o explozie de prospetime

    Cautati un soi de trandafiri de un rosu puternic, intens, proaspat, cu un parfum clasic cu note dulci si un efect decorativ greu de egalat? Atunci aceasta varietate ce infloreste din iunie pana in septembrie ar putea fi optiunea cea mai buna, pentru ca este rezistenta la boli si daunatori, longeviva, nu necesita o ingrijire deosebita si are flori de o rara frumusete.

  • Trei festivaluri dedicate florilor

    Festivalul Lalelelor din Ottawa, Canada: poate v-ati fi asteptat ca un eveniment dedicat in fiecare an varietatilor de lalele sa fie organizat in Olanda, dar in fiecare mai, inca din 1953, orasul canadian este locul unde trebuie sa ajungeti daca iubiti aceste flori.