Un institut dedicat fructelor de merisor

Majoritatea medicilor si specialistilor din domeniul sanatatii cred ca exista o clara asociere intre o dieta bogata in fructe, legume si un risc scazut de a amplifica efectele negative ale unei boli cronice.

Fitonutrientii, compusi naturali ai plantelor, in mod special antioxidantii, ajuta, potrivit cercetarilor, la imbunatatirea sanatatii.

Plecand de la efectele extraordinare pe care le au fructele de merisor a fost infiintat in 1951, in SUA, in Massachusetts, un institut de cercetari, The Cranberry Institute, ca o organizatie non-profit axata pe studiille asupra cultivarii si procesarii in scopuri terapeutice.

Fructele de merisor  contin proantocianidine, compusi care potrivit cercetatorilor pot preveni infectiile tractului urinar prin impiedicarea bacteriilor de tip E. coli de a fi rezistente in organism.

Proprietatile acestota pot inhiba, de asemenea, bacteriile asociate cu afectiunile gingivale si ulcerul gastric.

Cercetarile stiintifice recente au demonstrat ca aceste fructe si produsele care le au in compozitie contin cantitati semnificative de antioxidanti si alti fitonutrienti care ar putea ajuta organismul sa se protejeze mult mai usor in fata bolilor de inima, cancerului, dar si altor afectiuni specifice mediului stresant al acestui secol.

Spre exemplu, populatiile indigene din America folosesc de secole merisoarele pentru a trata infectiile tractului urinar. Noile cercetari demonstreaza efectele chimice si fiziologice ale acestor fructe asupra vindecarii si prevenirii infectiilor de acest tip.

In cazul antioxidantilor, recunoscuti de comunitatea medicala din intreaga lume pentru beneficiile aduse organismului uman, merisoarele se pot lauda cu un continut ridicat. Acestea au in compozitie mai multi fenoli antioxidanti decat alte 19 fructe frecvent consumate. Acest lucru este sustinut de un studiu publicat pe 19 noiembrie 2001 in Jurnalul American al Agriculturii si Chimiei Alimentare.

Foto: 1

Articole asemănătoare

  • Magenta Diadem, un trandafir cu un colorit rar

    Varietate de origine germana nu prea des intalnita de trandafir floribunda cu boboci rotunzi, de un violet deschis, incantator, este un soi relativ usor de cultivat si intretinut, iesind usor in evidenta datorita culorii.

  • Trandafirii Mandarin, delicati si plin de culoare

    Varietate de trandafir de mici dimensiuni, cu numerosi boboci rotunzi de un portocaliu intens, viu alaturi de pete rosiatice, Mandarin este o optiune foarte buna pentru cei care vor un soi pitic, usor de ingrijit si cu parfum placut, seducator.

  • Terapii naturiste cu ceai de merisor

    Cu gust placut, fructat, usor acrisor, ceaiul de merisor se pregateste imediat, dintr-o lingurita cu varf la o cana cu apa clocotita, lasata 10-15 minute la infuzat.

  • Cinci beneficii aduse de uleiul de catina

    Un supliment alimentar plin de vitamine si nutrienti, uleiul de catina are o cantitate mare de vitamina C (de peste 10 ori mai mult decat intr-o portocala), vitamina E, vitamina A, antioxidanti, acizi grasi Omega 3, 6 si 9, carotenoide, minerale, grasimi sanatoase, si lista substantelor nutritive poate continua.

  • Licor Valvanera - un deliciu benedictin

    Un lichior pe baza de plante, puternic si plin de personalitate, cu un gust in care se amesteca ierburile mai mult sau mai putin cunoscute (reteta integrala ramane un secret) si taria alcoolului