Un institut dedicat fructelor de merisor

Majoritatea medicilor si specialistilor din domeniul sanatatii cred ca exista o clara asociere intre o dieta bogata in fructe, legume si un risc scazut de a amplifica efectele negative ale unei boli cronice.

Fitonutrientii, compusi naturali ai plantelor, in mod special antioxidantii, ajuta, potrivit cercetarilor, la imbunatatirea sanatatii.

Plecand de la efectele extraordinare pe care le au fructele de merisor a fost infiintat in 1951, in SUA, in Massachusetts, un institut de cercetari, The Cranberry Institute, ca o organizatie non-profit axata pe studiille asupra cultivarii si procesarii in scopuri terapeutice.

Fructele de merisor  contin proantocianidine, compusi care potrivit cercetatorilor pot preveni infectiile tractului urinar prin impiedicarea bacteriilor de tip E. coli de a fi rezistente in organism.

Proprietatile acestota pot inhiba, de asemenea, bacteriile asociate cu afectiunile gingivale si ulcerul gastric.

Cercetarile stiintifice recente au demonstrat ca aceste fructe si produsele care le au in compozitie contin cantitati semnificative de antioxidanti si alti fitonutrienti care ar putea ajuta organismul sa se protejeze mult mai usor in fata bolilor de inima, cancerului, dar si altor afectiuni specifice mediului stresant al acestui secol.

Spre exemplu, populatiile indigene din America folosesc de secole merisoarele pentru a trata infectiile tractului urinar. Noile cercetari demonstreaza efectele chimice si fiziologice ale acestor fructe asupra vindecarii si prevenirii infectiilor de acest tip.

In cazul antioxidantilor, recunoscuti de comunitatea medicala din intreaga lume pentru beneficiile aduse organismului uman, merisoarele se pot lauda cu un continut ridicat. Acestea au in compozitie mai multi fenoli antioxidanti decat alte 19 fructe frecvent consumate. Acest lucru este sustinut de un studiu publicat pe 19 noiembrie 2001 in Jurnalul American al Agriculturii si Chimiei Alimentare.

Foto: 1

Articole asemănătoare

 • Muzeul European al Sparanghelului

  Una dintre cele mai sanatoase legume, plina de vitamine si nutrienti, altadata atat de scumpa incat o puteai gasi doar pe masa regilor, sparanghelul are nu doar o lunga si prestigioasa istorie gastronomica, dar si un muzeu dedicat.

 • Sweetheart, laleaua de un galben delicat

  Un soi mai rar de lalea cu flori mari, in forma de cupa ascutita, cu petale de un galben curat, cu margini albe si aspect decorativ deosebit, Sweetheart poate sa schimbe radica un parc sau o gradina, dar este un soi foarte bun si pentru buchete sau aranjamente florale.

 • Magenta Diadem, un trandafir cu un colorit rar

  Varietate de origine germana nu prea des intalnita de trandafir floribunda cu boboci rotunzi, de un violet deschis, incantator, este un soi relativ usor de cultivat si intretinut, iesind usor in evidenta datorita culorii.

 • Trandafirii Mandarin, delicati si plin de culoare

  Varietate de trandafir de mici dimensiuni, cu numerosi boboci rotunzi de un portocaliu intens, viu alaturi de pete rosiatice, Mandarin este o optiune foarte buna pentru cei care vor un soi pitic, usor de ingrijit si cu parfum placut, seducator.

 • Terapii naturiste cu ceai de merisor

  Cu gust placut, fructat, usor acrisor, ceaiul de merisor se pregateste imediat, dintr-o lingurita cu varf la o cana cu apa clocotita, lasata 10-15 minute la infuzat.