Un proiect al Primariei Sibiu, contestat de ONG-uri

Mai multe asociatii neguvernamentale au semnat o petitie adresata Guvernului si Prefecturii Sibiu, prin care isi exprima protestul fata de un proiect al Primariei Sibiu, care vizeaza amenajarea unei parcari in parcul de castani de sub zidul cetatii, situat pe bulevardul Coposu.

 

Klaus Iohannis
Primarul Sibiului

"Proiectul prin care se urmareste realizarea unei parcari in parcul de castani de langa Zidul Cetatii situat pe Bulevardul Coposu, a fost inaintat si aprobat de Consiliul Local Sibiu, in ciuda faptului ca in momentul prezentarii, initiatorul proiectului, Klaus Iohannis (primarul Sibiului, n.r.) nu dispunea de toate avizele necesare unui astfel de proiect, avize care nici astazi nu sunt eliberate", sustin protestatarii.

 

Reprezentantii asociatiilor solicita sistarea lucrarilor si renuntarea la proiect. "Parcul Cetatii din Sibiu este in prezent ultimul parc public natural din zona centrala a viitoarei Capitale Culturale Europene, neafectat de interventia excavatoarelor si a proiectelor care aduc in viata localnicilor civilizatia. Aici s-au desfasurat cu succes Targul Olarilor si Festivalul Medieval. Daca Primaria Sibiu cauta locuri pentru parcare, poate sa gaseasca solutii fara a distruge spatiile verzi si fara a afecta si mai mult mediul inconjurator din zona centrala a Sibiului masiv afectata de noile constructii", se arata in textul petitiei.

 

Pe de alta parte, responsabilii Primariei sustin ca proiectul nu va afecta copacii existenti si nici un castan nu va fi doborat. Acest lucru se regaseste in studiul de fezabilitate, ai carui indicatori tehnico-economici au fost aprobati de Consiliul Local inca din luna iulie, prin Hotararea 230/27.07.2006.

 

Investitia, care se ridica la aproape 2.500.000 RON, are urmatoarele caracteristici, conform hotararii:

 • prin amenajare nu se va taia nici un arbore;
 • locurile de parcare vor ocoli arborii iar zonele cu gazon se vor reface;
 • parcarile vor fi pentru autoturisme cu masa mai mica de 3,5 tone;
 • sub zidul cetatii se va amenaja o alee pietonala luminata, cu banci;
 • pavajele vor fi din piatra naturala;
 • intrarile si iesirile din parcare se vor face pe benzi suplimentare de accelerare si decelerare, pentru a nu perturba traficul pe B-dul. Coposu;
 • interventia in zona va fi discreta, fara degajari ale zonei verzi si ale sitului istoric.

Desi asociatiile sustin, in textul petitiei, ca se pot gasi alternative pentru mutarea parcarii, primarul Klaus Iohannis afirma contrariul, conform declaratiei sale din sedinta din iulie.

 

"Aceasta parcare este absolut necesara pentru centrul istoric. Nu exista alta zona la suprafata unde se pot amenaja parcari. Nu este posibil sa parcam masini la infinit in centrul istoric fiindca spatiul este limitat, iar acest parc de sub zidul cetatii a aparut intr-o perioada cand probabil nu a fost nici o problema de parcari si cineva s-a gandit sa planteze cativa castani, lucru foarte bun. Noi credem ca acesti castani si in ziua de astazi sunt buni si de aceea am propus amenajarea unei parcari asa numita parcare verde, adica sub castanii existenti", a precizat Iohannis. 

 

"Din studiul facut de un specialist se poate vedea foarte usor ca nu se renunta la castanii din zona, ci se amenajeaza parcarea la umbra acestor castani si la umbra zidului", a continuat el.

 

Desi  atat Comisia Locala a Monumentelor Istorice cat si Comisia Regionala a Monumentelor Istorice au dat de doua ori aviz negativ acestui proiect, lucrarile au inceput deja in zona Bastionul Thalia. "Dupa distrugerea perdelei de castani de pe Calea Dumbravii, Primaria Sibiu urmareste si distrugerea ultimului aliniament de castani din Sibiu, desi afirma ca va taia numai doi castani din cei existenti", spune Daniel Tomozei, presedintele Ligii Jurnalistilor din Sibiu.

 

Dragos Serban

20.10.2006

Articole asemănătoare

 • Sarmalute Yalanji. Reteta pentru zilele de post

  Despre postul Craciunului invatatura populara spune ca este un post al bucuriei. Cum l-am putea intampina altfel pe pruncul Iisus, ce se va naste in Betleem, decat cu sufletele si trupurile curate?

 • Portocalele, mai antioxidante decat suplimentele de vitamina C

  Intr-un studiu intocmit peste ocean, consumul de fructe si-a dovedit superioritatea fata de suplimentele de vitamina C in protectia organismului.

 • Cum recunosti mierea de calitate

  Apicultura este una dintre cele mai vechi indeletniciri. Mierea la popoarele antice din bazinul Mediteranei, cum si la cel al getilor numerosi din nordul Dunarii, era considerata un dar al zeilor oferit muritorilor.

 • Inghetata cremoasa de avocado cu smantana

  Originar din Mexic, fructul de avocado contine cu 60% mai mult potasiu decat banana si are un efect energizant. Pentru a beneficia de gustul deosebit al acestuia, va invitam sa incercati inghetata cremoasa de avocado cu smantana.

 • Salata gustoasa cu legume si zarzavaturi din gradina dumneavoastra

  Cand vorbim de salata ne gandim si la cele preparate de fast-food-uri. Arata foarte bine, insa gustul parca lipseste. Chiar daca pare complicat, puteti sa cresteti si dumneavoastra salata acasa, intr-un colt al gradinii. Chiar si un balcon spatios ar putea fi folosit pentru cresterea salatei.