Un remediu impotriva viermilor din cirese

viermele de ciresLa sfarsitul lui aprilie, roiuri de muste aterizeaza in livezile noastre, pentru a-si incepe misiunea diabolica: depunerea oualelor. Mustele perforeaza suprafata fructelor inca de cand acestea au culoarea galbena. In decurs de cateva zile, ouale eclozeaza si mici viermisori albi se instaleaza direct in "inima" fructului.

Aceste larve de 5-6 mm lungime se vor dezvolta continuu in aproximativ 3 saptamani, hranindu-se din pulpa fructului, care va putrezi. Fructele stricate cad moarte pe pamant, dar larvele se transforma in nimfe pentru a rezista iernii sub protectia solului; la primavara ele se vor transforma din nou in muste si calvarul reincepe pentru gradinar.

Pentru a evita transformarea ciresului nostru intr-un El-dorado pentru viermi, ar trebui sa fim primii care ataca: in scop preventiv, la sfarsitul iernii, pamantul din jurul ciresilor ar trebui tratat cu sulfat de fier, pentru a incerca distrugerea nimfelor, dar din pacate, aceasta actiune este rareori suficienta pentru a eliminarea definitiva a pericolului aparitiei mustelor.

Cand primavara apare, este necesara instalarea capcanelor specifice in toata coroana pomului, incepand dinspre interior. Capcanele cele mai eficiente impotriva acestor insecte sunt suprafetele lipicioase care se gasesc in comert si se vor atasa chiar de cregile ciresului. Ar fi foarte indicat ca aceste suprafete sa aiba culoarea galbena, aceasta atragand in mod deosebit insectele. Pentru o eficienta maxima, aceste capcane trebuiesc distribuite uniform in coroana, pastrand o distanta de aproximativ un metru intre ele.

Momentul de instalare al acestor capcane va fi ales de gradinar, in functie de evolutia vremii in regiune (suprafetele lipicioase nu trebuiesc insa instalate cu mult timp inaintea aparitiei musculitelor, altfel isi pierd eficacitatea). In general, efectul optim se obtine incepand campania in momentul in care ciresele incep sa se ingalbeneasca.

La lupta! Si mult succes!

Articole asemănătoare

  • Ce putem vindeca folosind ceaiul de musetel

    Ceaiul de musetel pentru un remediu clasic pentru durerile de dinti sau gingii, pentru tratarea aftelor sau a leziunilor superficiale din cavitatea orala. Se bea cate o gura de ceai care se tine pe locul afectat sau se poate aplica o compresa din tifon, imbibata in infuzie, preferabil fara zahar sau miere. In plus improspateaza respiratia si reduce placa bacteriana.

  • Cei mai intalniti daunatori la cires

    Gustul dulce si culoarea ispititoare fac din cirese probabil cele mai ravnite fructe de iunie. Servite ca atare sau in prajituri de sezon, acestea sunt intotdeauna un deliciu pentru cei mari si mai ales pentru copii. Inainte de a ajunge in cosurile aflate pe mese, fructele au insa de purat o lupta destul de anevoioasa.

  • Plante medicinale impotriva simptomelor de raceala

    Inainte de a apela la ajutorul medicamentelor din farmacii, daca simptomele racelii nu sunt severe, atunci este bine sa incercam si leacurile naturiste

  • Rostopasca - un remediu impotriva orbirii

    Rostopasca este o planta erbacee cu flori galbene-aurii a carei tuplina contine un suc ce se foloseste ca remediu natural.

  • Muntele Fuji, cel mai vizitat loc din Japonia

    Muntele Fuji este cel mai inalt din Japonia, atingand pana la 3.776 metri. Totodata este si un vulcan compozit compus din straturi multiple de lava solidificata.


Warning: fopen(cache/6f7e22cb0fca276f05a5ca3a4f7ec91b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139