Valorificati frunzele cazute facandu-le compost

Dintre activitatile care pregatesc gradina din primavara, una dintre cele mai importante se desfasoara chiar in aceasta perioada, si vizeaza inlaturarea frunzelor moarte de pe sol. Covorul uscat este inestetic dar in niciun caz nu trebuie sa ajunga la gunoi, cum adesea vedem ca se intampla.

Una dintre cele mai bune solutii, pentru cei ce locuiesc la casa, consta in transformarea materialului organic in compost, operatiune care desi pentru unii poate parea complicata, este la indemana oricui. In fond, de ce sa dam banii pe compostul din magazin cand ne putem gospodari singuri? 

Separati frunzele uscate si iarba pe care ati tuns-o de buruieni fiindca semintele acestora din urma rezista peste iarna si produc neplaceri in lunile urmatoare. 

 Alegeti un loc mai izolat din ograda, departe de casa, in care veti depozita frunzele uscate. Plecand de la premiza ca dispuneti macar de 2-3 saci de material, asterneti un strat gros de 20-30 cm, apoi adaugati un strat de pamant, si repetati actiunea de cate ori este nevoie sfarsind cu un strat de pamant. Tinand cont ca aveti nevoie de pamant, la fel de bine puteti depozita compostul in groapa din care il scoateti pe acesta. 

Lasati compostul in aer liber sa se macereze pana la inceput de primavara cand, in mod normal, ar trebui sa fie omogen si bun de pus la flori sau pe terenurile care urmeaza a fi cultivate.

Dupa ce zapada s-a topit puteti amesteca continutul pentru a vedea gradul de omogenizare, iar in situatia in care observati bucati intregi mai asteptati circa o luna.  In cazul gradinilor de legume situatia este mai usoara, fiind suficienta lasarea frunzelor pe locul unde se scutura pentru a se transforma in humus. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cinci citrice pentru un desert de vara

    Portocalele rosii sunt zemoase, cu un gust mai acrisor decat portocalele obisnuite, si cu siguranta multi suntem obisnuiti mai curand cu sucul la cutie decat cu fructul in sine. Sunt portocale bune si pentru prajituri sau tarte, acele note putin acide, racoritoare, facandu-le sa aiba un gust cu adevarat aparte.

  • Ingrijirea solului - prima cerinta in cazul culturilor de toamna

    De calitatea solului depinde in mare masura orice plantatie, de aceea trebuie sa retinem ca acesta este primul care necesita o atentie deosebita.

  • Confectioneaza singur o candela decorativa de toamna

    Frunzele ingalbenite reprezinta caracteristica definitorie a toamnei, nu frigul, ploaia ori zilele care se scurteaza continuu pana la solstitiul de iarna.

  • Cei mai intalniti daunatori la cires

    Gustul dulce si culoarea ispititoare fac din cirese probabil cele mai ravnite fructe de iunie. Servite ca atare sau in prajituri de sezon, acestea sunt intotdeauna un deliciu pentru cei mari si mai ales pentru copii. Inainte de a ajunge in cosurile aflate pe mese, fructele au insa de purat o lupta destul de anevoioasa.

  • Primavara si iazul din gradina

    Primavara este anotimpul schimbarilor nu numai cat priveste natura si ritmul biologic al plantelor si vietuitoarelor, dar si din perspectiva activitatilor intreprinse. Iazul ar trebui sa fie curatat cel putin o data pe an, desi cel mai bine ar fi de doua ori, toamna si la inceputul primaverii.


Warning: fopen(cache/d6f4a9bc91c7ec2f0120f8b48e4fec51) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139