Viespea frunzelor de mar

frunza de marCroesus sp. sunt viespi de culoare brun-inchisam cu picioarele si antenele galbui. Lungimea corpului este de 10-12 mm. Larvele sunt galbene portocalii cu puncte negre pe segmentele corpului si cu ochii din jurul stigmelor neagra; sunt un pic mai lungi decat viespile adult.

Este raspandita in zona livezilor de meri saua padurilor de stejar. Are o singura generatie pe an. Ierneaza in stadiul de larva in coconi de matase aflati in sol la 2-15 cm adancime. Primavara in luna martie larvele se transforma in nimfe, iar in a doua jumatate a lunii aprilie in adulti. Dupa o peroada de 4-5 zile de hranire cu nectarul florilor, viespile se imperecheaza si depun oua. Acestea sunt depuse sub epiderma frunzelor, in niste pungi pe care le taie femela. Dupa o incubatie de doua saptamani apar larvele. Acest stadiu dureaza aproape o luna, perioada in care larvele trec prin 5 varste.

Catre sfarsitul lui mai larvele ajung la dezvoltare completa si patrund in sol la 3-15 cm unde isi confectioaneaza coconi pergamentosi in care ierneaza.

Larvele viespii ataca frunzele de mar producand defolierea pomilor. Fructele raman crude, zbarcite. Lastarii nu se mai dezvolta, si ingheata cu usurinta iarna.
 

Articole asemănătoare

  • Coaja de mar, cand trebuie curatata si cand nu?

    Cand vine vorba de alimentatie sanatoasa se spune ca “un mar pe zi tine doctorul departe”. Nimic mai adevarat, insa cu simpla conditie sa stim ce si cum mancam. Chiar daca in aparenta este un amanunt lipsit de importanta, coaja poate fi deopotriva prietenul sau inamicul nostru, motiv pentru care

  • Salata de mar cu branza de capra si andive

    O salata cu un gust bun este binevenita in orice moment al zilei, fie ca sunteti acasa ori la lucru. Pentru a va bucura de acest gust, va propunem sa pregatiti salata de mar cu branza de capra si andive.

  • Coaja de mar si efectele ei anticancerigene

    Stiti acea vorba din batrani care spune ca ''un mar pe zi tine doctorul departe''... este foarte adevarata, o stim din experienta noastra sau a altora. Important este insa si cum mancam acel mar pentru a beneficia din plin de substantele nutritive pe care le contine - aceasta ne arata un studiu ce urma sa fie publicat in Jurnalul de Agricultura si Chimie Alimentara din SUA.

  • Sucul de varza

    Sucul de varza este obtinut prin stoarcerea prin centrifugare a frunzelor de varza proaspete si bine spalate anterior. Acest suc are prin excelenta efecte tonice, purificatoare, antiinflamatoare, fiind recomandat in mai mult de cincizeci de afectiuni.

  • Banana de iarna

    Este un soi de mar de iarna, rustic, care se poate cultiva pana la 750-1000 m altitudine. Da recolte foarte mari si este rezistent la ger...