Viespea frunzelor de mar

frunza de marCroesus sp. sunt viespi de culoare brun-inchisam cu picioarele si antenele galbui. Lungimea corpului este de 10-12 mm. Larvele sunt galbene portocalii cu puncte negre pe segmentele corpului si cu ochii din jurul stigmelor neagra; sunt un pic mai lungi decat viespile adult.

Este raspandita in zona livezilor de meri saua padurilor de stejar. Are o singura generatie pe an. Ierneaza in stadiul de larva in coconi de matase aflati in sol la 2-15 cm adancime. Primavara in luna martie larvele se transforma in nimfe, iar in a doua jumatate a lunii aprilie in adulti. Dupa o peroada de 4-5 zile de hranire cu nectarul florilor, viespile se imperecheaza si depun oua. Acestea sunt depuse sub epiderma frunzelor, in niste pungi pe care le taie femela. Dupa o incubatie de doua saptamani apar larvele. Acest stadiu dureaza aproape o luna, perioada in care larvele trec prin 5 varste.

Catre sfarsitul lui mai larvele ajung la dezvoltare completa si patrund in sol la 3-15 cm unde isi confectioaneaza coconi pergamentosi in care ierneaza.

Larvele viespii ataca frunzele de mar producand defolierea pomilor. Fructele raman crude, zbarcite. Lastarii nu se mai dezvolta, si ingheata cu usurinta iarna.
 

Articole asemănătoare

  • Cocktail cu bere de ghimbir, scortisoara si cidru de mere

    Un cocktail surprinzator pentru cei care vor o bere de ghimbir rece intr-o zi calduroasa, cu note intense de mar si mirodenii, excelent pentru clipele petrecute alaturi de cei mai buni prieteni.

  • Cocktail cu rom alb, suc de mere si limeta

    O bautura cu gust puternic de mar, note de scortisoara si aroma exotica de rom.

  • Bautura de iarna cu suc de mere si rom brun

    O reteta cu gust de toamna tarzie, aroma dulce acrisoara de mar si note exotice de rom brun, totul alaturi de mirodenii si putina lamaie.

  • Ceai negru cu mar si mirodenii

    Servit fierbinte, intr-o cana plina de arome si miresme, este bautura perfecta pentru iarna, maii ales cu prospetimea usor acida si acrisoara a feliilor de mar.

  • Coaja de mar, cand trebuie curatata si cand nu?

    Cand vine vorba de alimentatie sanatoasa se spune ca “un mar pe zi tine doctorul departe”. Nimic mai adevarat, insa cu simpla conditie sa stim ce si cum mancam. Chiar daca in aparenta este un amanunt lipsit de importanta, coaja poate fi deopotriva prietenul sau inamicul nostru, motiv pentru care


Warning: fopen(cache/b3e54ec56b4104fbe5c03bc9d9ca123d) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139