Coaja de mar, cand trebuie curatata si cand nu?

Cand vine vorba de alimentatie sanatoasa se spune ca “un mar pe zi tine doctorul departe”. Nimic mai adevarat, insa cu simpla conditie sa stim ce si cum mancam. Chiar daca in aparenta este un amanunt lipsit de importanta, coaja poate fi deopotriva prietenul sau inamicul nostru, motiv pentru care iata ce trebuie sa stiti inainte de a duce fructul la gura.

Daca traiti la tara si aveti meri in livada despre care stiti ca nu au fost tratati cu chimicale, atunci este de preferat sa nu curatati coaja, altfel riscati sa pierdeti o serie de beneficii. Acidul ursolic din coaja de mar asigura pastrarea nivelului normal de zahar si colesterol din sange.

De asemenea, ea contine multe vitamine, antioxidanti, substante anticancerigene si contribuie la digestie datorita continutului mare de fibre vegetale. Un studiu a aratat ca fitochimicalele sanatoase sunt concentrate in cea mai mare proportie in coaja, nu in pulpa fructului. 

Renuntati la ideea ca fructele musai trebuie sa arate ca cele din reclame, fiindca deseori in spatele perfectiunii lor stau pesticide foarte daunatoare omului. Daca traiti in mediul urban si cumparati mere din supermarketuri sau de la diferiti comercianti, preventiv ar fi bine sa curatati marul de coaja inainte sa-l mancati, mai ales daca vi se pare evidenta aceasta masura.

Chiar daca o parte dintre pesticide ar fi putut ajunge dupa stropire in corpul fructului, indepartand reziduurile toxice odata cu coaja ofera totusi garantia unei calitati  suplimentare. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare