Zmeurul - cerinte fata de conditiile de mediu

Zmeurul(Rubus idaeus) este un semiarbust din familia Rosaceae care creste spontan in tara noastra si care se poate cultiva cu rezultate dintre cele mai bune. Planta tufoasa este apreciata pentru fructele sale gustoase si sanatoase care pot fi consumate atat in stare proaspata cat si congelate sau procesate prin diferite tehnici industriale.

Cerintele zmeurului fata de conditiile de mediu, desi par mai putin importante, trebuie cunoscute si respectate de toti cei care doresc roade bogate.Ca in cazul oricarei plante, temperatura, lumina, umiditatea si solul sunt elementele cele mai importante in functie de care variaza calitatea fructelor.

Temperatura
Pentru cultura zmeurului sunt favorabile zonele geografice in care temperatura medie inregistrata in perioada de vegetatie nu depaseste 17-18 grade C. Temperaturile excesive, indiferent ca este vorba despre cele pozitive din perioada lunilor iunie-iulie-august, sau de cele negative din perioada de repaus, au un impact negativ asupra palntei.

Lumina
Aportul de lumina si caldura influenteaza in mod direct culoarea, aroma si dulceata fructelor, de aceea se cuvine sa cunoasteti ca in zonele de deal este de preferat ca zmeurul sa beneficieze de expozitie sudica, sud-vestica sau estica, iar la campie de una nordica sau nord-estica.

Umiditatea
Un alt factor de mediu de prima importanta il constituie precipitatiile sau umiditatea, intr-un temen mai cuprinzator. Zmeurul se dezvolta cel mai bine in regiunile din tara caracterizate printr-o cantitate de precipitatii cuprinsa intre 800 si 1000 mm/an. S-a constatat ca excesul de apa dauneaza mai mult decat lipsa acesteia.

Solul
Nici o performanta nu este posibila daca solul in care se gaseste zmeurul nu este cel potrivit. Acesta trebuie sa fie bogat in humus, sa aiba textura nisipos-lutoasa si sa fie caracterizat printr-o capacitatea sporita de retinere a apei. 

imagine : redbellyfarms.com

Articole asemănătoare