4 alimente pentru par mai sanatos


Uneori simbol al tineretii si feminitatii, alteori al puterii si barbatiei, parul a fost un element cheie din timpul celor mai vechi grupuri umane pana in Antichitate si mai departe. Aproape ca nu exista sculptura antica greceasca sa nu puna in evidenta parul ondulat al modelelor, chiar si atunci cand vizate erau figuri legendare ca Alexandru cel Mare.

In societatea romaneasca de acum 200 – 300 de ani din Valahia tarancile nu aveau dreptul sa-si impleteasca parul asemenea sotiei domnitorului, ceea ce  arata limpede ca prin secolul XVIII parul mai putea indica si apartenenta la o anume patura sociala. Astazi parul a ramas un simplu element estetic, ajutandu-i pe unii oameni sa se considere mai atragatori si frumosi.

Va prezentam 7 alimente care au toate atributele necesare sa va foloseasca in scopul din urma:

4. Ouale
Ouale sunt bogate in biotina, o vitamina din complexul vitaminic B implicata in procesul de crestere a parului si in mentinerea sanatatii scalpului. Din fericire, aceasta fiind produsa de organism in intestinul gros, cazurile de deficienta semnalate sunt rare. Totusi, exista si persoane la care lucrurile nu merg bine, si atunci se impune consumul de alimente bogate in biotina.  

3. Spanacul
Frunzele de spanac sunt excelente pentru organism din mai multe motive, printre care se numara si acela al sanatatii parului. Actorii cheie de aceasta data sunt folatii si fierul. Folatii ajuta la crearea globulelor rosii in sange, iar fierul la transportul de oxigen pe care acestea il realizeaza. Rezultatul anemiei (lipsei de fier) este devastator, celulele ajungand in imposibilitatea de a primi suficient oxigen, iar de aici si senzatia permanenta de slabiciune, oboseala si pierderea parului.

2. Somonul
Pe langa faptul ca este bogata in proteine si vitamina D (ambele sunt elemente cheie pentru un par puternic), carnea de somon contine acizi grasi omega-3. Organismul uman nu sintetizeaza aceste substante de care parul are nevoie sa creasca, asa incat ele trebuie gasite in mancare. Somonul si alte cateva specii de pesti sunt cele mai potrivite. Aproximativ 3% din firul de par este compus din acesti acizi grasi. Acizii omega-3 se intalnesc si in membranele celulare, respectiv pielea scalpului. Daca somonul nu te incanta, ai la dispozitie si urmatoarele alternative: heringul, sardinele, pastravul sau macroul.

1. Nucile
Nucile sunt mai sanatoase decat am crede la prima vedere fiindca sunt inzestrate cu o cantitate semnificativa de acizi omega-3 si furnizeaza biotina. De asemenea contin cupru, mineral care ajuta la mentinerea luciului si culorii parului natural. Incercati sa folositi ulei de nuci in salate daca nu aveti posibilitatea sa le serviti crude.

Sursa foto

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Salata de fructe pentru un sistem imunitar rezistent

    Plina de vitamine si gusturi dulci-acrisoare, aromata si incarcata de aromele toamnei tarzii, este o reteta pentru un desert sanatos sau o gustare ce ne va umple de energie. In plus ajuta sistemul imunitar sa fie mai puternic.

  • Cinci alimente care te intineresc

    Ardeiul gras rosu este perfect in salate, copt, pus pe o sandvis sau ca o gustare intre mese, insa dincolo de gust ofera organismului antioxidanti (unul dintre cele mai bune alimente pentru un aspect mai tanar) care ne ajuta sa ne simtim mai bine, multa vitamina C, au proprietati anti-inflamatorii si ajuta tenul sa reziste mai bine la soare, poluare, toxinele din aer. Este de preferat sa il mancam crud, intr-o salata sau taiata in felii, ca gustare, decat gatit.

  • Cinci motive pentru care este bine sa mananci castraveti

    Legume indicate in perioada caniculara pentru ca ajuta la hidratarea organismului, cu putine calorii, castravetii contin multa vitamina A si vitamina C, vitamina E, enzime utile pentru o digestie mai usoara, saruri minerale (magneziu, potasiu, fier, calciu), iar consumul regulat ajuta la prevenirea actiunii nefaste a radicalilor liberi.

  • Cinci solutii naturiste pentru un ficat mai sanatos

    Merele: se spune pe buna dreptate ca un mar pe zi tine doctorul departe, si datorita vitaminelor si pectinei acest fruct este mai mult decat o recomandare, devenind o necesitate. Indiferent de soi si de varietate, fie ca preferam mere galbene, verzi sau rosii, este recomandat sa le mancam crude, cu tot cu coaja. In afara substantelor nutritive marul ajuta organismul sa elimine mai repede toxinele, in special cele din tractul digestiv, iar "misiunea" ficatului va deveni astfel mai usoara.

  • Legume si fructe pentru un par mai sanatos

    Portocalele: pentru un par sanatos aveti nevoie de vitamina C, de multa vitamina C. Si cel mai simplu si sanatos este ca in locul unui drum la cea mai apropiata farmacie sa incepeti sa mancati cat mai des portocale, dar si alte citrice, ca gustare, desert sau sub forma de suc.


Warning: fopen(cache/289bef0f43579848d567f196d6e7b396) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139