Amenajarea ingenioasa a gradinii

O gradina exuberant amenajata, cu diverse plante, arbusti, pereni si flori necesita mai putina munca decat ne putem imagina. Cu toate acestea atunci cand plantam suprafetele exterioare nu trebuie sa lasam nimic la voia intamplarii. Inainte de a face planul de amenajare al unei gradini trebuie sa ne punem urmatoarea problema: ce functie trebuie sa indeplineasca de fapt acest loc pentru locuitorii casei?

Daca dorim sa avem parte de cat mai multa intimitate putem alege un stil de amenajare care sa dea impresia ca avem o gradina salbatica, aproape neingrijita, fara nicio regula, deloc asimetrica, rebela, cu alte cuvinte romantica. Perenii si arbustii inalti au grija sa ne protejeze de privirile indiscrete ale vecinilor, iar restul spatiului poate fi impartit pe diverse zone in care sa fie plantate anumite specii de flori sau chiar straturi cu zarzavat.

Pe protiunea dinaintea intrarii in casa (mai ales daca aceasta se afla in partea sudica) se potrivesc foarte bine diverse specii de bambus, insa si multe flori care iubesc razele soarelui si care sunt aranjate armonios din punct de vedere al culorilor. Pe fundal este indicat sa fie de cele mai multe ori culori delicate precum albastru, rosu inchis si roz, iar in prim – plan galben, portocaliu si rosu. 

Exista si varianta in care putem amenaja gradina in functie de aspectul casei sau invers. Nu trebuie insa sa se puna neaparat problema de a imbraca fatada in diverse plante ornamentale.

Foarte frumos arata cand din casa se iese direct pe terasa, iar abia apoi se ajunge pe iarba. Este o trecere usoara, treptata si totodata placuta. In zona verde pot fi amenajate locuri de joaca pentru copii, sezlonguri, straturi cu flori colorate, eventual si cateva legume cu frunze aromate.

Cu alte cuvinte, cu putin efort, creativitate si imaginatie ne putem amenaja un mic paradis natural, chiar si daca ne aflam intr-un oras aglomerat, agitat sau poluat.

Sursa foto

Articole asemănătoare

 • Magnoliile Honey Tulip

  Soi mai rar intalnit de magnolie originar din Noua Zeelanda, cu flori mari in forma de cupa si un colorit interesant, un alb crem spre galben palid, Honey Tulip poate fi acel arbust ornamental ce devine repede piesa de rezistenta a gradinii sau o necesara completare pentru un spatiu verde unde se simte nevoia unui plus de eleganta si cromatica.

 • Toamna. Cateva lucrari de sezon in gradina

  Cand toti se pregatesc sa adune recoltele - daca nu au facut-o deja-, cand natura isi face socotelile pentru a intra in hibernare, mai sunt si unele exceptii de la regula. Lucrarile care incep in acest sezon au legatura in special cu activitatea de intretinere a gradinii si nu sunt mai putin importante daca dorim sa atingem cele mai bune rezultate.

 • Gradinile Boboli, Florenta

  Indata ce familia Medici a ajuns sa posede Palatul Pitti din Florenta in anul 1550, preocuparea pentru amenajarea armonioasa a gradinilor Boboli, aflate in spatele acestuia, avea sa creasca.

 • Amenajarea gradinii: jocul creativ cu plante, culori si forme

  Meditereanean sau asiatic? Contrastant sau nu? In cele ce urmeaza va vom da cateva sfaturi raspunzand la cele mai frecvente intrebari cu privire la amenajarea corespunzatoare a gradinii si la ce se poarta in acest domeniu

 • Secretele armoniei gradinilor japoneze

  Pentru amenajarea cu succes a unei gradini in stil japonez este necesara respectarea catorva principii de baza care o definesc in raport cu gradina europeana. Pe parcursul celor 1000 ani de istorie, preocuparea japonezilor pentru gradini a dat nastere uneia dintre cele mai captivante forme de arta privind amenajarea armonioasa a tuturor elementelor din natura.


Warning: fopen(cache/9f65b8a4e6a44c772d4f501b5f2ac997) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139