Secretele armoniei gradinilor japoneze

 Pentru amenajarea cu succes a unei gradini in stil japonez este necesara respectarea catorva principii de baza care o definesc in raport cu gradina europeana. Pe parcursul celor 1000 ani de istorie, preocuparea japonezilor pentru gradini a dat nastere uneia dintre cele mai captivante forme de arta privind amenajarea armonioasa a tuturor elementelor din natura.

 

Prima regula care trebuie respectata este sa se evite reproducerea unor forme artificiale. Niciodata nu veti intalni in natura un iaz patrat, asadar incercati sa simulati mai mult cazurile intalnite frecvent in mediul inconjurator. In acest sens aveti posibilitatea de a crea un iaz cu forma neregulata sau chiar o cascada in miniatura. Pentru ca mediul acvatic creat sa fie perfect, mai are nevoie doar sa fie populat cu cateva exemplare de pesti.  

 

Un alt punct cheie il reprezinta respectarea principiului Sumi, adica al echilibrului dintre elemente. Intr-un spatiu restrans, prezenta unei pietre foarte mari poate anula senzatia de continuitate, mutand centrul atentiei intr-un loc nepotrivit sau nedorit. Se considera ca liniile orizontale sunt cele care trebuie sa domine privirea si ca abundenta elementelor verticale nu fac decat sa impiedice vizualizarea gradinii in ansamblu.

 

Aproape orice european care interactioneaza cu o gradina japoneza remarca faptul  ca spatiul "gol" ocupa o suprafata apreciabila. Explicatia este ca in conceptia gradinarilor japonezi acest spatiu, denumit Ma, defineste elementele inconjuratoare si viceversa.

 

Din punct de vedere functional orice gradina japoneza trebuie sa asigure predispozitia spre meditatie si relaxare trupeasca si sufleteasca, lucru ce nu va fi indeplinit daca in apropiere exista o puternica poluare fonica si daca spatiul nu este clar delimitat.

 

Utilizarea gardului reprezinta cea mai facila solutie pentru ultima problema mentionata. Acesta poate indeplini adesea un dublu rol: acela de a oferi intimitate si acela decorativ prin dublarea gardului de lemn cu unul natural.

 

Speciile vegetale permise prin traditie sunt extem de restranse, insa designerii moderni au simtit nevoia sa sporeasca numarul acestora. Dintre toate, Azaleea se remarca prin parfumul sau capabil sa induca cele mai nobile simtiri.

Articole asemănătoare

  • Clairin, romul pur pentru cunoscatori

    Originar din Haiti si produs in cele cateva sute de distilerii artizanale (nu putine dintre ele pastrand cu grija si gelozie secretele de fabricatie transmise de la o generatie la alta), clairin este unul dintre cele mai pure tipuri de rom din lume, facut in maniera traditionala de multa vreme si foarte apreciat de cunoscatori.

  • Anemonele japoneze, flori de septembrie pe placul tuturor

    Genul Anemone cuprinde circa 120,000 de specii de flori si face parte din familia Ranunculaceae. Reprezentantele acestuia sunt plante erbacee, perene

  • Gradinile in stil Mughal

    Prin frumusetea si grandoarea lor, gradinile Mughal sunt reprezentative in ilustrarea puterii imperiului Mughal care a dominat India intre secolele XVI - XVIII. Specificul acestora este dat de elementele arhitecturii islamice si de influentele evidente primite din directia gradinilor persane.

  • Les Quatre Vents, cea mai importanta gradina privata din lume

    Persoanele care au vizitat gradina Les Quatre Vents o includ printre cele mai fascinante de pe continent, sub aspect estetic si horticol.

  • Plante care te ajuta sa memorezi mai bine

    “Minte sanatoasa in corp sanatos” este un vechi proverb ce rezuma filosofia de viata a latinilor. Pentru cei de astazi, exercitiul mintii este unul din secretele longevitatii, alaturi de


Warning: fopen(cache/522cd270d1b76e700a74a8b424d6687c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139