Clairin, romul pur pentru cunoscatori

Originar din Haiti si produs in cele cateva sute de distilerii artizanale (nu putine dintre ele pastrand cu grija si gelozie secretele de fabricatie transmise de la o generatie la alta), clairin este unul dintre cele mai pure tipuri de rom din lume, facut in maniera traditionala de multa vreme si foarte apreciat de cunoscatori. Potrivit legendelor si povestilor locale, de la bun inceput producatorii artizanali au facut romul doar din siropul pur extras din trestia de zahar, iar rezultatul era un alcool pur, foarte tare dar si foarte aromat, initial folosit in principal in ritualurile Voodoo si mai rar intalnit in localuri. Iar nujmele de clairin ar fi echivalentul local pentru ”curat”, un termen franco-haitian care a devenit repede (cel putin teoretic) o garantie a calitatii pentru cei care vor un rom tare, cu personalitate si istorie.

Diferit (spun cei care au avut sansa de a-l incerca) de romul cubanez cu varietatile sale, indiferent de marca acest clairin va fi intotdeauna foarte tare, recomandat sa fie baut simplu doar de cei cu experienta, si exista diferente de gust si calitate, firesti pana la urma, intre un producator si altul. Prea putin din productia locala ajunge sa fie exportata, dar in magazinele din Haiti este omniprezenta, sub diverse marci si fie in sticle simple, rustice, fie in ambalaje elegante, perfecte pentru un cadou cu parfum exotic. Si un alt avantaj pentru cei care vor o specialitate traditionala bio este ca in fabricarea unui clairin autentic nu se folosesc niciun fel de substante chimice, indulcitori sau aditivi.

Foto: excellencerhum.com

 

 

 

Articole asemănătoare

 • Lalele Royal Virgin, albul imaculat pentru orice gradina

  Cu inflorescente mari de un alb pur, perfect, rar intalnit printre lalele, de o forma clasica pentru aceste flori, acest soi impresioneaza prin puritate si aspectul decorativ remarcabil.

 • Trandafirii New Dawn

  Varietate longeviva si viguroasa de trandafir catarator, cu numeroase inflorescente mici, de un roz palid, delicat, New Dawn poate fi o excelenta alegere in gradini si parcuri, iar cu un suport rezistent va atinge la maturitate 300 de cm inaltime, chiar mai mult.

 • Tomatele Kmicic

  Un soi hibrid cu o forma ovala, alungita, pe care o intalnim mai rar in cazul rosiilor, gust dulceag putin astringent, rezistenta buni la boli si daunatori, aceste tomate Kmicic sunt o varietate originara din Polonia, foarte apreciata de cultivatori pentru calitatile sale

 • Bujorul White - albul pur pentru gradini superbe

  Flori mari, duble, de un alb pur, intens, usor de cultivat si intretinut

 • Tomate Black Cherry

  Puteti cultiva rosii Black Cherry in sera, in gradina sau intr-un ghiveci, mai mult ca un hobby decat pentru a obtine o cantitate mare.


Warning: fopen(cache/8f398d678997e2253293459448fa3320) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139