Gradinile in stil Mughal

Prin frumusetea si grandoarea lor, gradinile Mughal sunt reprezentative in ilustrarea puterii imperiului Mughal care a dominat India intre secolele XVI - XVIII. Specificul acestora este dat de elementele arhitecturii islamice si de influentele evidente primite din directia gradinilor persane. Intrebuintarea formelor rectilinii, prezenta piscinelor, a fantanilor arteziene sunt cateva dintre aspectele ce reproduc opulenta imperiului apus al descendentilor lui Genghis Khan. Pe de alta parte, stilul Mughal este un mediu in care s-au topit si unele elemente nomade. Existenta corturilor, covoarelor si a copertinelor vadeste cea dintai radacinile turco-mongole ale gradinilor Mughal. 

Gradinile Shalimar din Lahore

Dupa ce Lahore a devenit capitala provinciei pakistaneze Punjab, Akbar cel Mare (1556-1605) va ridica o fortificatie de aparare iar orasul devine un centru al luxului.  Gradina Shalimar din Lahore este opera imparatului Shah Jahan Mughal si constituie una dintre cele mai valoroase obiective de secol XVII din Pakistan. In lume mai exista alte doua gradini cu acest nume, in Kashmir si Delhi. Constructia Gradinilor Shalimar din Lahore a inceput in 1641, sub supravegherea nobilului Khalilullah Khan, si a fost ispravita chiar in urmatorul an.

Obiectivul a fost elaborat sub forma unui paralelogram alungit, inconjurat de un zid din caramida devenit faimos pentru traforajele complexe.   Parcul masoara 658 m lungime, pe directia nord-sud, 258 m latime, si este dispus in trei trepte care fac frumusetea sa.  In functie de dispunerea lor, fiecare terasa detine o numire care predispune vizitatorul la contemplare: Sensul Placerii (treapta de sus), Sensul Bunatatii (treapta de mijloc) si Sensul Vietii. 

Pentru irigarea gradinilor, constructorii au fost nevoiti sa transporte un canal din Rajpur (Madhpur din India moderna), de la o distanta de peste 160 km. Acest canal numit in traditie Shah Nahar (Canalul Regal), alimenteaza cu apa atat grandiosul bazin de marmura cat si cele 410 fantani de pe terase. Sistemul ingenios reprezinta chiar si in zilele noastre o provocare pentru inginerii care se straduiesc sa desluseasca principiile de functionare.  

Vrei propria gradina in stil Mughal?

Iata cunostintele de baza de care ai nevoie pentru a-ti indeplini dorinta. Elementele centrale ale unei asemenea gradini sunt apa curgatoare (poate cea mai importanta) si bazinul elegant care sa reflecte cerul si frumusetile din jurul sau. Se mizeaza pe alaturarea mai multor tipuri de arbori, de la speciile fructifere pana la cele apreciate pentru umbra. Iarba, de regula, este lasata sa creasca in voie sub copaci. Gradina Mughal  ar mai putea include o movila in centru, care sa aminteasca de muntele din centrul universului, intalnit in vechile descrieri cosmologice. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Salata in stil mexican

    Perfecta pentru gustare sau ca fel principal, consistenta, putin picanta, un amestec interesant de gusturi si culori vesele, o salata in stil mexican de care va puteti bucura in orice anotimp.

  • Gateste in stil italian cu paste rigatoni

    Rigatoni sunt un fel aparte de paste intalnite cu precadere in delicioasa bucatarie italiana. Chiar daca ne par straine dupa nume, toti am avut placerea sa le savuram de nenumarate ori de-a lungul timpului.

  • Retete cu peste. Peste in stil mediteranean, cu sos de legume

    Retetele cu peste sunt intotdeauna gustoase si sanatoase. De aceea, va propunem sa pregatiti reteta de peste in stil mediteranean, cu sos de legume.

  • Gradina in stil Biedermeier

    Gradina in stil Biedermeier reprezinta un loc al sigurantei si al sanatatii fizice si spirituale. Aici ne bucuram de liniste si putem savura clipele cand ne regasim

  • 4 sfaturi pentru gradinaritul in anotimpul rece

    Vremea devine din ce in ce mai rece si iarna se instaleaza incetul cu incetul in toate gradinile. In unele locuri deja si-a intrat in drepturi si plantele dorm acoperite de plapuma deasa de nea.


Warning: fopen(cache/edf8dfdd0ba9600049fc7d83296798f7) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139