Arsura bacteriana

(Pseiiomonas spp.)

Se manifesta la fel pentru toate samburoasele, pe frunze, fructe si pe lastarii nelignitlcati. Atacul de pe frunze poate 11 confundat uneori cu arsurile produse de diferite solutii chimice de stropit: pete circulare punctiforme produse de diferite solutii chimice de stropit: pete circulare punctiforme cu diametrul de 0.5-5 mm, de culoare verde inchis, cu aspect apos. Pe timp umed, in dreptul petelor se observa o pelicula umeda de lichid iesit chiar din frunza insasi.
Pe timp uscat tesuturile atacate mor si cad, iar frunza ia astfel un aspect ciuruit. In cazul unui atac puternic, frunzele cad in numar mare.
Mugurii atacati se umfla si se vestejesc, iar vara se usuca ramurile. Pe lastarii tineri, atacul produce pete alungite cu diametrul de 7-8 mm. Scoarta ramurilor este distrusa si devine bruna.
Ranile de pe armuri, ca niste ulceratii, se maresc de la an la an si pot evolua la cancerele deschise. Pe fructe apar pete circulare cu aspect umed. Lama de lichid ce npiuc In supialntji petelor (si care provine din frunza insflsi), arc o c uimire usoi galbuie. Atacul timpuriu pe fructele tinere, produce exuivatii pline cu bacterii. Pulpa fructelor atacate prezintA in dipetul pclelor numeioiisc crapaturi mici. Fructele se strica sau piitiv/.esc. Aceasta boala a sam-buroaselor este favorizata de precipitatiile abundente din timpul perioadei de vegetatie. O mare parte din infectii se produc in timpul altoitului.

Articole asemănătoare

 • Ce putem vindeca folosind ceaiul de musetel

  Ceaiul de musetel pentru un remediu clasic pentru durerile de dinti sau gingii, pentru tratarea aftelor sau a leziunilor superficiale din cavitatea orala. Se bea cate o gura de ceai care se tine pe locul afectat sau se poate aplica o compresa din tifon, imbibata in infuzie, preferabil fara zahar sau miere. In plus improspateaza respiratia si reduce placa bacteriana.

 • De ce este bine sa bem ceai de cuisoare?

  Infuzia de cuisoare este bogata in vitamina K, C, magneziu, antioxidanti, dar este si o buna sursa de fibre.

 • Remedii naturiste impotriva durerilor de dinti

  Uleiul esential de cuisoare poate fi folosit punand cateva picaturi pe o bucatica de tifon si tamponand usor zona dureroasa (este bun si pentru durerile de gingii). Iar 1-2 cuisoare intregi, mestecate indelung, improspateaza respiratia, reduc placa bacteriana si riscul aparitiei cariilor.

 • Cinci motive pentru care este bine sa bem ceai verde

  Savuros, cu o culoare atat de frumoasa ce evoca jadul din indepartata China si excelent baut simplu, cu zahar sau miere, dar si in limonada sau diverse retete de cocktail, ceaiul verde este una dintre cele mai populare si mai sanatoase bauturi, indiferent de anotimp.

 • Clatite din cartofi

  Clatite in stil american facute din cartofi, faina, ou si lapte, prajite in unt si servite cu smantana acra si verdeata, un mic dejun consistent sau o gustare delicioasa.


Warning: fopen(cache/493007acb1b627773ad3bacb61dcfea3) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139