Avantajele culturii hidroponice

Foto: ulb.ac.be

Cultura hidroponica este un concept relativ nou care desemneaza o metoda eficienta de a cultiva plante fara a le planta in sol dupa metoda traditionala. Desi este putin cunoscuta si utilizata de cei care au ca pasiune gradinaritul, cultura hidroponica s-a dovedit a fi o adevarata binecuvantare pentru marii producatori. Numai in America exista in prezent peste 100 de centre care practica acest tip de cultura iar numarul lor este in continua crestere.

 

Fara a mai insista pe tipurile de medii in care pot fi crescute legumele(apa, nisip, pietris etc) trebuie sa mentionam ca precum se intampla in cazul oricarei inovatii de succes, cultura hidroponica are unele avantaje care o recoamanda in fata celei traditionale. Este ceea ce vom incerca sa scoatem in evidenta in cele ce urmeaza.

 

Multe persoane sunt surprinse auzind ca solul nu este o componenta indispensabila dezvoltarii plantelor. Nu reprezinta o noutate faptul ca acesta constituie in nenumarate impejurari un factor de restrictivitate pentru unele specii de plante.   Ceea ce conteaza cel mai mult este ca mediul in care sunt cantonate radacinile sa contina nutrientii necesari.

 

Un prim avantaj al culturii hidroponice ar fi ca rata de crestere a plantelor este cu  30% pana la 50% mai rapida decat in cazul culturii traditionale, ceea ce asigura o productivitate mai mare.

 

In plus, astfel este eliminata posibilitatea aparitiei bolilor, a daunatorilor si a  producerii unor evenimente climatice sau de alta natura care ar putea compromite cultura in diferite etape de dezvoltare.

 

Cultura hidroponica asigura controlul desavarsit asupra componentelor nutritve  mentinand  PH-ul la un nivel care sa nu puna in  pericol plantele. Oxigenul suplimentar primit de plante in mediul imbogatit cu substante nutrtive conduce la o dezvoltare mai accentuata a radacinilor. 

 

Chiar daca din cauza conditiilor artificiale s-ar putea crede ca plantele rezultate nu sunt sanatoase, in realitate lucrurile stau diferit. Sa nu uitam ca in cazul  culturii hidroponice se elimina utilizarea erbicidelor si  pesticidelor iar ingrasamintele care sunt folosite constituie doar

o patrime din cantitatea utilizata in culturile obisnuite. 

 

Nu in ultimul rand, resursele de apa necesare pentru intretinerea unei culturi hidroponice reprezinta numai 10% din cantitatea pe care o cer culturile traditionale.   

Articole asemănătoare

 • Cum sa scapi mai usor de febra musculara cu ajutorul medicinii naturiste?

  Vitamina C este un aliat esential pentru ca durerea sa dispara mai repede, pentru ca ajuta la refacerea mai rapida a celulelor si tesuturilor, si este esentiala pentru buna functionare a organismului. Mancati citrice, beti suc de portocale sau adaugati suc de lamaie in ceai sau intr-un smoothie, alegeti portocale, mandarine sau un grepfrut pentru gustare, si la fel de bine folositi-va de avantajele oferite de mere sau de fructele de padure.

 • Santana, liliacul cu parfum greu de uitat

  Varietate de liliac ce pare sa aiba toate avantajele pentru un gradinar cu sau fara experienta, Santana este un soi rezistent la seceta si la ger, longeviv, suporta usor poluarea spatiilor citadine, se adapteaza atat la zone cu mult soare cat si la semi-umbra si nu necesita lucrari speciale si costisitoare de intretinere.

 • Avantajele folosirii uleiului de susan

  Din motive demne de inteles, uleiul de susan a ramas doar apanajul bucatariei traditionale asiatice. In ciuda acestui lucru, nici rafturile magazinelor din Romania nu duc lipsa de acest produs, cunoscut fiind ca reprezinta o caramida temeinica la baza stilului sanatos de viata.

 • Legume perene. Tarhonul

  Plantele perene sunt sunt acelea care se seamana o singura data si isi desfasoara ciclul de vegetatie pe mai multi ani.

 • Agenti patogeni

  Mana cartofului reprezinta pentru intreaga lume una dintre cele mai distructive boli ale plantelor de cultura, cauzand culturii cartofului pierderi de bilioane de dolari in fiecare an.


Warning: fopen(cache/bd0f0d196686a69bf51d41f0f1b5391c) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139