Bolile vinurilor. Floarea vinului.

Bolile vinurilor constau in modificari negative in compozitie si calitate, produse de microorganisme patogene care au ca efect alterarea acestuia.

Floarea vinului este boala cea mai raspandita la vinurile slab alcoolizate, tinute in vase sau in sticle care nu sunt umplute in mod corespunzator si pastrate la temperaturi necorespunzatoare. Vinurile mai tari si echilibrate nu prezinta aceasta boala.

Boala este produsa de o ciuperca si vinurile atacate prezinta la suprafata, in stadiu incipient, niste pete mici albicioase, izolate, care treptat se maresc, formand o pelicula continua cu aspect albicios. Cu toate ca sub aceasta pelicula vinul este la inceput limpede, cu timpul el se tulbura si se depreciaza prin cresterea aciditatii si scaderea gradului de alcoolizare. Factorii care favorizeaza aparitia bolii sunt contactul larg si de durata al vinului cu aerul, continutul redus de alcool, aciditate si tanin, calitatea recipientelor, temperatura necorespunzatoare din spatiul de depozitare.

Prevenirea consta in umplerea cu regularitate a golurilor din vase, producerea de vinuri echilibrate si sanatoase, cu o compozitie echilibrata in alcool si aciditate, perfecta intretinere a spatiilor de depozitare si a utilajelor de vinificatie si pastrarea vinului la o temperatura corespunzatoare, de circa 10-12 grade Celsius.

Tratarea bolii se poate face prin umplerea vaselor si eliminarea peliculei, fie prin tragerea vinului in alte vase curate, dezinfectate prin sulfitare. In toate cazurile, dupa aplicarea tuturor masurilor, vinul trebuie consumat pentru ca in timp alterarea apare din nou.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu seminte de floarea-soarelui si banane

    Crude, semintele de floarea-soarelui sunt o sursa esentiala de energie, vitamina A si E, proteine, potasiu, fier, cupru si zinc, si adaugate unui smoothie simplu, avand la baza bananele, aduc organismului un plus de sanatate si vitalitate.

  • Macesul, floarea nationala a Romaniei

    Raspandit din campii pana in munti, macesul (Rosa canina) sau trandafirul salbatic este unul dintre cei mai cunoscuti arbusti medicinali de pe la noi. Practic, este atat de prezent si de specific tarii noastre incat este considerat floarea nationala a Romaniei.

  • Bolile vinurilor

    Vulnerabilitatea prezentata de vinul preparat in gospodarie apare inca din timpul procesului de obtinere a acestuia.

  • Defecte frecvente ale vinului de casa

    Prin defectele vinului se inteleg acele modificari negative in compozitia si calitatea vinului care au ca efect deprecierea si pierderea capacitatii de consum. Spre deosebire de boli ele nu sunt provocate de microorganisme ci de cauze de ordin fizico-chimic.

  • Bolile vinurilor. Otetirea si amareala vinului

    Responsabila pentru otetirea vinului este o bacterie ce provoaca la suprafata vinului o pelicula fina, de culoare albicioasa, uniforma. Cu timpul aceasta pasla se destrama si se depune la fundul vasului, formand asa-zisul "cuib de otet".


Warning: fopen(cache/921f5ca06a58cc52bb98928a8f196843) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139