Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "ORDER" LINE 6: ORDER BY title ^ in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 40

Warning: pg_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 84

Warning: pg_query() [function.pg-query]: Query failed: ERROR: syntax error at or near "AND" LINE 1: ...s WHERE langid=1 AND parent_id=1 AND q_usetype = AND status... ^ in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 40

Warning: pg_num_rows() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /var/www/html/lib/classes/cdb.class.php on line 84
MACESUL, FLOAREA NATIONALA A ROMANIEI

Macesul, floarea nationala a Romaniei


Raspandit din campii pana in munti, macesul (Rosa canina) sau trandafirul salbatic este unul dintre cei mai cunoscuti arbusti medicinali de pe la noi. Practic, este atat de prezent si de specific tarii noastre incat este considerat floarea nationala a Romaniei.

Planta salbatica cu rol decorativ, dar si remediu de exceptie in medicina traditionala, macesul creste inalt de 1-3 m sub forma unei tufe. Partile intrebuintate ale acestuia sunt receptaculul, numit impropriu fruct, achenele (adevaratele fructe), florile frunzele si radacina.  Fructele se recolteaza cand trec de la culoarea caramizie la rosu-portocaliu. Acest moment corespunde cu sfarsitul lunii august si inceputul lunii septembrie. 

Macesele poseda cateva recorduri absolute in lumea vegetala de care toti ar trebui sa stie: acestea contin de 4 pana la 16 ori mai multa vitamina C decat citricele, etaloanele mondiale in acest domeniu, de 80-100 de ori mai mult decat visinele si ciresele si de aproape 200 de ori mai mult ca pepenii, merele sau perele. De asemenea, macesele se remarca prin continutul de flavonoide, beta croten, zaharuri, saruri minerale de calciu, fier si magneziu.

Prin elementele lor vitale organismului, macesele pot face adevarate minuni pentru starea de sanatate. Cercetatorii au mai remarcat in urma studiilor un lucru extraordinar, acela ca nivelul de vitamina C variaza direct proportional cu altitudinea la care cresc arbustii. Astfel, fructele macesului de munte pot contine si de 10 ori mai multa vitamina C decat cele de la ses.

Macesele sunt intrebuintate in mod curent la prepararea dulcetei, a vinului si in primul rand a ceaiurilor. Infuzia  se obtine din doua linguri de fruct zdrobit si o jumatate de kg de apa clocotita. Macesul creste pe orice tip de sol, exceptand turbariile si terenurile mlastinoase si are aproape aceeasi prezenta distinsa ca ruda sa nobila, trandafirul.

Sursa foto: Wikipedia.rog  

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Parcul Natural Defileul Muresului Superior

    Parcul Natural Defileul Muresului Superior este o arie protejata situata in regiunea central-nordica a Romaniei, in raza comunelor Deda, Rastolita, Lunca Bradului si Stanceni.

  • Parcul National Cheile Bicazului - Hasmas

    Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas se intinde pe raza judetelor Neamt si Harghita, si a imprumutat numele de la cele doua elemente geografice care ii definesc identitatea. Parcul se gaseste in partea central-nord-estica a Romaniei, intr-o zona foarte interesanta atat din punct de vedere geologic, cat si din punct de vedere al peisajelor sau biodiversitatii.

  • Timisoara doreste sa devina Capitala Verde a Romaniei

    In orice oras din lume spatiile verzi sunt parte componenta a vietii economice si sociale, reflectand prin existenta lor nivelul de trai, gradul de cultura si de civilizatie a locuitorilor.

  • Parcul Natural Portile de Fier

    Parcul Natural Portile de Fier este situat in zona Defileului Dunarii, in partea de sud-vest a Romaniei, fiind desemnat ca Rezervatie a Biosferei si Patrimoniu UNESCO. Defileul Portile de Fier a dobandit un prestigiu floristic datorita speciilor cunoscute ale florei din tara noastra, prezente in zona Defileului Dunarii.

  • Parcul Natural Comana

    Parcul Natural Comana este cea mai mare arie protejata din zona de sud a Romaniei si se intinde pe 25000 de hectare. Parcul Natural Comana este situat in Campia Romana, la jumatatea distantei dintre Bucuresti si Giurgiu.


Warning: fopen(cache/fdee51262f5ca28daf5cdf5547990c66) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139