Borsul taie greata dupa sarbatori si este sanatos

Borsul este un preparat popular in estul Europei descoperit in urma cu circa 500 de ani.   Patria borsului este Rusia, chiar daca Ucraina ori Polonia la randul lor se falesc cu aceasta traditie culinara. Ingredientul de baza este sfecla rosie, cea care confera si bine cunoscuta nuanta de rosu din farfurie. 

In spatele aparentei simpliste se ascunde o valoare nutritiva bogata, care ajuta in timp la instalarea unei sanatati de fier. Beneficiile consumului de bors sunt corelate cu nivelul sporit de antioxidanti. Aceste componente protejeaza organismul impotriva bolilor cardiovasculare si chiar impotriva catorva tipuri de cancer, in special cel de colon.

Aveti stomacul ingreunat dupa mesele copioase de sarbatori si simtiti nevoia unei schimbari alimentare, ori va doare ficatul si nu stiti cum sa inlaturati starile de greata? Nutritionistii recomanda cura cu bors pentru revigorarea intregului organism. Beti inainte de masa cu 15 minute o jumatate de pahar sau chiar un pahar de bors. Are calitatea de a "taia" imediat senzatia de greata.(Nu se recomanda in dispepsia acida) Pentru a eficientiza si mai mult terapia,  puteti adauga in cana o jumatate de lingurita de pulbere de pelin.

Inainte de incheiere, mai dam curs catorva informatii capabile sa va stimuleze interesul pentru acest tip de tratament. O jumatate de cana de bors asigura 8% din cantitatea zilnica necesara de vitamina C si 6% din cea de folati. Acestia din urma, impreuna cu vitamina B-12, ajuta organismul sa transforme mancarea in energie, stimuleaza productia de globule rosii si sunt cruciali in dezvoltarea copilului in pantece.

Persoanele care au probleme cu nivelul glicemiei, pentru a evita complicatiile specifice diabetului, apeleaza adesea sub indrumarea specialistilor la doua remedii extrem de eficiente: borsul si ceapa verde.

Fara indoiala cele mai multe beneficii le ofera borsul simplu, insa nu putem spune ca cei ce-si incanta familia periodic cu o ciorba gustoasa de bros cu peste va iesi cu ceva in pierdere.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Bujorii Celebrity

    Soi bicolor de bujor cu petale parfumate in alb si roz, ideal pentru gradini, parcuri dar si pentru buchete si aranjamente florale (rezista cateva zile dupa taiere), Celebrity este o optiune buna pentru a fi plantat solitar sau grupat, in functie de preferinte si de spatiul disponibil.

  • Trandafirii Julia Child

    Un trandafir cu flori destul de mari, de un galben intens, rezistent la boli si daunatori dar si la frig, a fost creat in 2004 in SUA de Tom Carruth si este una din atat de rarele varietati cu o cromatica atat de interesanta, calda, eleganta.

  • Smoothie cu mere, mango si avocado

    O combinatie inedita de gusturi si arome, trei fructe care aparent s-ar potrivit mai curand intr-o salata de fructe cu note tropicale, dar in acest smoothie gustos si foarte sanatos se completeaza neasteptat de bine.

  • Rulada Pavlova pentru ziua de 8 martie

    Rulada Pavlova este o reteta perfecta pentru sarbatori si zile speciale. Gradul redus de dificultate si gustul ademenitor fac din ea candidata perfecta pentru ziua de 8 martie.

  • Fructele si legumele lunii Ianuare

    Fiind luna de dupa sarbatori si miezul iernii, ianuarie este o perioada mai delicata pentru sanatatea organismului. Printre principalele motive s-ar numara stresul si kilogramele acumulate dar si lipsa aparenta de surse veritabile de vitamine.


Warning: fopen(cache/30d6b8b6c1f12c2f1ea12251f5709a8e) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139