Bouganvillea, o planta exotica minunata

 

Bouganvillea este una dintre cele mai apreciate plante exotice datorita frumusetii si farmecului ei,  insa putini stiu ca  pana deunazi era cu totul necunoscuta locuitorilor europeni.

 

Frumoasa planta a patruns in spatiul european prin Franta, locul de origine al celui care a remarcat-o si a adus-o din Brazilia in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea, amiralul Louis de Bouganville, si de la care si-a primit si numele.

 

Dupa acest moment planta a inceput sa se raspandeasca cu precadere in spatiul Mediteranei, acolo unde conditiile de mediu erau mai favorabile dezvoltarii sale. Ulterior, prin hibridare s-au obtinut varietati mai frumoase decat cea initiala si totodata mai rezistente. Bouganvillea ramane totusi o planta sensibila la ger si inghet care trebuie protejata termic indiferent de tipul din care face parte. Sanatatea si frumusetea oricarei plante pot fi garantate daca se trateaza cu responsabilitate urmatorii factori: solul, cantitatea de apa necesara, lumina si caldura.

 

Bouganvillea este o planta perena care prospera in aproape orice tip de sol cu conditia sa fie bine drenat astfel incat sa se evite stagnarea indelungata a  apei. Este bine de retinut ca o planta sanatoasa tinuta in ghiveci va necesita mult mai multa apa in timpul verii decat in perioada anotimului rece, deoarece in primul caz procesul de evaporare este  mai accelerat. Udarea nu admite o "reteta" anume, ea trebuie adaptata de fiecare dintre noi in functie de conditiile pe care i le oferim. O regula extrem de importanta: atunci cand planta este tinuta la ghiveci, Bouganillea nu necesita traditionala "farfurioara".

   

In ceea ce priveste nevoia de lumina, ca orice planta exotica Bouganvillea se dovedeste o mare iubitoare de energie solara. Chiar daca iluminarea necorespunzatoare nu pare a afecta la o prima vedere planta, in realitate acest lucru se rasfrange asupra florilor care de cele mai multe ori nu mai apar.

 

In privinta temperaturii nu vom insista intrucat avand in vedere originile sale, nevoia de caldura este oarecum evidenta. Atat mai trebuie spus ca daca planta este luata pe nepregatite de inghet, ar trebui sa va asteptati ca toate frunzele sa cada. In aceasta situatie nu trebuie sa o aruncati ci doar sa o feriti de alte ingheturi care cu adevarat i-ar putea pune in pericol existanta.  

Sursa foto

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/a2bb54677d39c51a84dbbb8bdf4fed30) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139