Welwitschia mirabilis, o planta relicta din Jurasic

Welwitschia mirabilis este o planta care creste numai in sud-vestul Africii, in zona desertica a Namibiei. Din cauza conditiilor climatice pe care le indura, este plasata de cercetatori alaturi de cele mai rezistente plante de pe glob.

Welwitschia mirabilis este o specie extreme de veche, o adevarata reprezentanta a florei de acum 100 de milioane de ani, insa descoperirea ei s-a produs abia in anul 1860, gratie botanistului austriac Friedrich Welwitsch. Se spune ca omul de stiinta a fost atat de fascinat la vederea acesteia incat a ingenunchiat inaintea sa.

Welwitschia este o specie relicta din perioada Jurasicului, de cand gimnospermele dominau flora lumii. Acest lucru se reflecta perfect in infatisare, care te trimite cu gandul la timpuri preistorice ori la lumi extraterestre.

Un exemplar adult prezinta doua frunze in forma de panglica lungi de 3 - 4 m, o tulpina lemnoasa si radacini adanc infipte in sol. Planta se inalta in medie 500 mm deasupra solului insa cel mai mare exemplar gasit in Muntii Messum masura  1,8 m. Pe un individ se formeaza doar flori feminine sau doar flori masculine, iar inmultirea se realizeaza prin polenizare cu ajutorul insectelor.

Datarea cu carbon arata ca majoritatea plantelor pe care le privim astazi au varsta cuprinsa intre 500 de ani si 2000 de ani. Durata de viata normala estimata este de 400-1500 de ani. In vechime, inima plantei era intrebuintata in alimentatie de populatia bastinasa, fiind gustoasa atat cruda cat si coapta in cenusa fierbinte. De la aceasta va fi primit numele onyanga, adica ceapa din desert.

Exemplare de Welwitschia mirabilis se gasesc in Gradina Botanica “Alexandru Borza” a Universitatii “Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Sursa foto: Wikipedia

I. C.

Articole asemănătoare

 • Lucerna, mai mult decat o simpla planta furajera

  Lucerna este o planta leguminoasa din categoria celor furajere. Acest lucru a generat multe confuzii de-a lungul timpului, cel mai frecvent crezandu-se ca planta nu ar mai detine vreo alta utilitate.

 • Schinduful - aliment si medicament natural

  Schinduful este o planta erbacee din familia leguminoaselor care creste in regiunile cu climat mediteranean

 • Vulturica (hieracium pilosella)

  Vulturica (hieracium pilosella) este o planta perena din familia Compositae, cu petale galbene sau portocalii, care se remarca atat prin frumusetea sa cat si prin calitatile terapeutice pe care le poseda.

 • Beneficiile consumului de morcov

  Morcovul este o planta leguminoasa din familia umbeliferelor, intens folosita in bucataria traditionala romaneasca, ce se remarca printr-un gust placut si calitati nutritive deosebite.

 • Utilizarile uleiului de ricin

  Ricinul (Ricinus communis) este o planta perena din familia "Euphorbiaceae" intens folosita astazi in industria chimica si mai ales in medicina


Warning: fopen(cache/6ac893f3a4812eb9940e8741ac277003) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139