Utilizarile uleiului de ricin

Ricinul (Ricinus communis) este o planta perena din familia "Euphorbiaceae" intens folosita astazi in industria chimica si mai ales in medicina.

Procedeul obtinerii uleiului de ricin din seminte si utilizarea acestuia in scopuri medicale au fost cunoscute vechilor egipteni inca din antichitate iar europenilor incepand cu perioada medievala. Cu toate acestea, potentialul sau a fost cunoscut si inteles mai bine abia in secolul XX, cu ocazia unor studii de specialitate.

Uleiul de ricin se prezinta sub forma unui lichid de culoare galbena si are un gust puternic, destul de neplacut, care explica printre altele  absenta sa din domeniul culinar.

Este important de cunoscut faptul ca atunci cand este administrat in cantitati mari induce greata si poate fi extrem de daunator organismului, asadar este nevoie de foarte multa prudenta.  

In schimb este folosit la obtinerea produselor cosmetice, a sapunurilor, a meterialelor textile si a medicamentelor. Ca medicament poate fi administrat deopotriva pentru bolile interne(in cantitati mici) cat si pentru cele externe. Uleiul de ricin nu este doar un laxativ eficient ci si un remediu impotriva iritatiilor de la nivelul colonului.   

Specialistii cred ca cele mai multe calitati ale uleiului de ricin, dintre care in mod special cele antiinflamatorii si antioxidante,  sunt derivate din concentratia ridicata de acizi grasi nesaturati. 

De pilda, acidul ricinoleic si acidul oleic sunt foarte eficienti in tratamentele pentru reumatism, artrita, guta, pentru ca patrund cu usurinta in piele. Din acest motiv, deseori uleiul de ricin este amestecat cu alte medicamente antireumatismale pentru a le facilita patrunderea in organism si pentru a le spori efectele.

Uleiul de ricin protejeaza scalpul impotriva infectiilor microbiene si fungice care sunt responsabile cel mai frecvent pentru caderea parului. Acizii grasi hranesc parul prevenind uscarea scalpului prin retinerea de apa in tesutul epitelial.


Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Salata de varza rosie cu portocale si nuci caju

    O reteta indrazneata in care varza rosie se intalneste cu dulceata usor acida a portocalei si cu aroma uleiului de nuca.

  • Salata cu orez, ton si ulei de nuca

    La prima vedere o banala salata cu ton, este o reteta care castiga un plus de gust si aroma datorita uleiului de nuca.

  • Cinci beneficii aduse de uleiul de catina

    Un supliment alimentar plin de vitamine si nutrienti, uleiul de catina are o cantitate mare de vitamina C (de peste 10 ori mai mult decat intr-o portocala), vitamina E, vitamina A, antioxidanti, acizi grasi Omega 3, 6 si 9, carotenoide, minerale, grasimi sanatoase, si lista substantelor nutritive poate continua.

  • De ce nu este recomandat sa prajim uleiul de masline?

    Beneficiile uleiului de masline au fost remarcate din vremea lui Hipocrate, cand fructele simbolizau pacea si gloria. Astazi, nutritionistii s-au incredintat prin studii ca uleiul de masline extra virgin poseda multiple proprietati benefice organismului.

  • Avantajele folosirii uleiului de susan

    Din motive demne de inteles, uleiul de susan a ramas doar apanajul bucatariei traditionale asiatice. In ciuda acestui lucru, nici rafturile magazinelor din Romania nu duc lipsa de acest produs, cunoscut fiind ca reprezinta o caramida temeinica la baza stilului sanatos de viata.


Warning: fopen(cache/9e422280dfc55e54e0af90dd711a3415) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139