Schinduful - aliment si medicament natural

Denumire stiintifica: trigonella foenum graecum
Denumire populara: fan grecesc, molotru, schindut, sfandig
Perioada de inflorire: mai - iunie

Originea si descrierea plantei

Schinduful este o planta erbacee din familia leguminoaselor care creste in regiunile cu climat mediteranean ale globului. Are tulpina inalta de 30-50 cm, ramificata numai la partea superioara, asemanatoare cu a sulfinei si a molotrului albastru cu care se inrudeste.Din florile micute alb-galbui se dezvolta pastai lungi de pana la 10-15 cm care contin seminte.Atat frunzele cat si semintele sunt apreciate pentru aroma puternica, asemanatoare intrucatva cu cea a leustenului, si sunt utilizate in bucatarie.

Constituenti de baza

In semintele dure de culoare glaben-maronie au fost identificate numeroase substante benefice. Amintindu-le doar pe cele mai importante, oferim ca exemplu: proteinele, vitamina C, alcaloizii, sarurile minerale, lizina si L-triptofanul.   Printre conponentii nevolatili, responsabili pentru gustul amar, se numara: furostanol glycosides si cei de potential interes pentru industria farmaceutica: derivatii de sterol, diosgenin si trigonellin. Schinduful contine numai o cantitate infima de ulei esential.

Proprietati terapeutice

Doua dintre civilizatiile mari ale lumii, cea indiana si cea chineza, au intrebuintat schinduful din antichitate. Atunci, ca si in zilele noastre, planta trata artrita, astumul bronsic, unele boli de piele (rani, eruptiu cutanate etc), durerile de gat si vindeca refluxul gastric. De asemenea, schinduful are o lunga istorie in utilizarea pentru tratamentul bolilor legate de reproducere, pentru a induce forta de munca, pentru afectiunile hormonale si pentru a reduce durerile menstruale. Studii recente au aratat ca schinduful mai contribuie la scaderea nivelului de glucoza si de colesterol din sange si ca este util in cazul bolilor cardiovasculare.

In timp ce semintele si frunzele sunt cunoscute astazi in special pentru aroma lor, exista totusi regiuni in care functia de medicament detine intaietate. Unul dintre cele mai bune si simple remedii impotriva racelii si altor afectiuni ce tin de sistemul imunitar combina schinduful cu mierea si lamaia. Prin urmare, pentru a trata febra consumati de trei ori pe zi ceai verde, in care ati adaugat 2 lingurite de seminte de schinduf, o lingurita de miere si suc de lamaie.  

Recomandare: Schinduful nu este indicat in cantitate mare. Este contraindicat gravidelor si celor cu probleme renale.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Dovleacul, simbolul aducator de sanatate al toamnei

    Dovleacul, simbolul sarbatorii de Halloween, are leagaturi mai stranse cu continentul American decat s-a intuit. Stramosii mexicanilor au fost printre primii oameni care au cunoscut dovleacul ca aliment si remediu terapeutic inca de acum aproximativ 7000 de ani.

  • Cardamomul si marile bucatarii ale lumii

    Cardamomul a fost intrebuintat pe post de condiment si medicament inca din antichitate si este in zilele noastre un simbol al bucatariei indiene.

  • Sucul de tomate - aliment si medicament

    Ce au in comun tomatele, pepenele verde si grapefruit-ul roz? Desigur, pe langa faptul ca sunt alimente gustoase si sanatoase, toate sunt rosii.

  • Sparanghelul - intre delicatesa si medicament natural

    Bucataria traditionala ajunsa la un rafinament desavarsit in state precum China, Italia sau Franta, si-a dovedit in repetate randuri afinitatea pentru legumele si fructele cu gust bun si proprietati remarcabile.

  • Masca naturala cu capsune si smantana, pentru tenul uscat

    Un remediu simplu si totodata natural pentru tenul uscat, dar si pentru pielea obosita sau iritata, il reprezinta masca cu capsune si smantana. Asadar, folositi fructele de sezon pentru a va vitaminiza si hidrata pielea.


Warning: fopen(cache/8a1823486a63e3a8624135afb0d3b2ab) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139