Sucul de tomate - aliment si medicament

Ce au in comun tomatele, pepenele verde si grapefruit-ul roz? Desigur, pe langa faptul ca sunt alimente gustoase si sanatoase, toate sunt rosii.  Marile beneficii ale tomatelor provin tocmai din pigmentul care le ofera culoarea ispititoare. Virtutile acestui antioxidant grozav au fost scoase in evidenta de nenumarate studii efectuate in lume.

Oamenii de stiinta sustin ca un consum de 2 pahare de suc natural de rosii pe zi este suficient pentru a acoperi insuficienta licopenului din organism. Rosiile si derivatele sale ofera unui adult 10 % din cantiatatea zilnica necesara de vitamina A, 13 % din cea a vitaminei C, 1% din cea a Fierului si 1 % din cea a Calciului.   
 

Valoare nutritiva (100g)

Calorii: 21 kcal
Proteine: 0.88 g
Carbohidrati: 3.92 g
Zahar: 2.63 g
Grasimi: 0.2 g

Iata cateva dintre recomandarile facute in legatura cu conservele de suc de tomate, pe care unii dintre noi le-am preparat chiar la inceput de toamna:

1. Sucul de rosii, baut mai ales in stare proaspata, stimuleaza formarea zaharului in sange actionand ca un energizant asupra corpului epuizat.

2.  Este un bun detoxifiant al organismului, protejeaza ficatul si stimuleaza acvititatea sa. De aceea, se regaseste si printre tratamentele aplicate persoanelor mahmure, simplu sau in bauturi precum Bloody Mary.

3. Sucul de rosii controleaza procesul de asimilare a grasimilor de catre organism. Astfel, riscul afectiunilor conexe, atat de frecvent intalnite in zilele noastre, va fi considerabil redus.

4. Sucul de rosii este un remediu excelent impotriva arsurilor solare. La fel si feliile de rosii aplicate si lasate pe portiunea lezata vreme de 15 minute. Acest tratament, pe cat este de simplu pe atat este de eficient, intrucat grabeste vindecarea si regenerarea tesuturilor.

5. Dar poate cel mai important lucru dovedit este faptul ca prin consumul a 2-4 portii de sos sau suc de rosii pe saptamana, riscul cancerului de prostata scade cu pana la 35%! 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/f1e49e1361eca496e5181c647da75f49) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139